BETA 25% Lees hier alles over onze nieuwe websites.
••• MENU
Communicatiewetenschap
/ 14 & 15 november
Open dagen Bachelor
BSc

De bacheloropleiding Communicatiewetenschap

Communicatie maakt het verschil tussen effectieve en ineffectieve organisaties en tussen geslaagde en mislukte producten. In de opleiding bestudeer je communicatievraagstukken van organisaties. Communicatiewetenschap is een driejarige opleiding. De voertaal van de opleiding is Nederlands, maar je hebt ook kennis nodig van de Engelse taal. In het tweede studiejaar volg je vakken in het Engels en de studieboeken zijn veelal in het Engels.

Aanmelden

Bachelor Open Dagen November Communicatiewetenschap

Kom naar de open dag op vrijdag 14 of zaterdag 15 november. Bekijk hier het programma

Lees meer over Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente, bekijk het studieprogramma Communicatiewetenschap, volg een online college of doe een meeloopdag

Wat is communicatie?

Communicatie maakt het verschil tussen effectieve en ineffectieve organisaties en tussen geslaagde en mislukte producten. In de opleiding bestudeer je communicatievraagstukken van organisaties.

De communicatiewetenschap bestudeert mensen door te kijken naar communicatieprocessen. Communicatie kun je daarbij breed opvatten. We communiceren niet alleen bewust, maar ook onbewust. Het is onmogelijk voor mensen om niet te communiceren. We communiceren niet alleen met woorden, maar ook met beelden. Omgevingen kunnen bijvoorbeeld communiceren; denk aan de inrichting van een winkel of een kantoor. En communicatie is meer dan eenrichtingsverkeer en meer dan massacommunicatie. Steeds vaker gaat het om interactie in plaats van het klassieke zenden en ontvangen van boodschappen. De communicatiewetenschap heeft raakvlakken met andere vakgebieden. Bijvoorbeeld sociologie, psychologie, bedrijfskunde en bestuurskunde. 

Aan de Universiteit Twente bestuderen we communicatie vanuit het perspectief van organisaties. De opleiding richt zich op de thema’s die voor communicatieprofessionals in organisaties het meest van belang zijn, namelijk:

 • Marketingcommunicatie
 • Corporate communicatie (of bedrijfscommunicatie) 
 • Nieuwe media & communicatie
 • Technische communicatie  

Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje bij de online colleges van Communicatiewetenschap. 

Redenen om Communicatiewetenschap in Twente te studeren

 • In Twente volg je een opleiding toegepaste communicatiewetenschap.
 • Je leert over thema’s als marketingcommunicatie, corporate communicatie, nieuwe media & communicatie en technische communicatie.
 • In projectteams werk je aan actuele problemen van opdrachtgevers.
 • Je ontwerpt systematisch oplossingen voor communicatievraagstukken.
 • De context van een technische universiteit biedt je een unieke combinatie van communicatie met nieuwe media en technologie.
 • Je hebt mogelijkheden om in het buitenland te studeren.
 • We bieden kleinschalig onderwijs met een informele sfeer en uitstekende studiebegeleiding. 

Lees meer over redenen om Communicatiewetenschap te studeren.

STUDENT IRIS OVER COMMUNICATIEWETENSCHAP STUDEREN

Aan de slag als communicatieprofessional

Na je bacheloropleiding kun je je specialiseren in de masteropleiding. Lees meer over de vier specialisaties van de masteropleiding Communication Studies. Een communicatieprofessional die bij ons is afgestudeerd, is een volwaardige academicus die uitstekend in staat is om communicatieproblemen in de praktijk op te lossen. Afgestudeerden gaan aan de slag als communicatieadviseur, persvoorlichter, consultant of (online) marketeer. Meer informatie over de arbeidsmarkt na Communicatiewetenschap.

VERSCHIL TUSSEN COMMUNICATIEWETENSCHAP EN COMMUNICATIE- EN INFORMATIEWETENSCHAPPEN 

Als je geïnteresseerd bent in een communicatieopleiding, dan kun je kiezen voor de opleiding Communicatiewetenschap (CW) of de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW). Aan de Universiteit Twente bieden we uitsluitend de opleiding Communicatiewetenschap aan. Maar wat is nou het verschil? 

De Communicatie- en informatiewetenschappen benaderen communicatie vanuit de geestes- of letterenwetenschappen. Hier staat de talige kant van communicatie centraal, zoals tekstanalyse en taalvaardigheid. Er is veel aandacht voor hoe gesproken en geschreven teksten werken en je verdiept je in een vreemde taal. Na het voltooien van de opleiding heb je de titel Bachelor of Arts (BA). 

Communicatiewetenschap valt onder de sociale wetenschappen of gedragswetenschappen. Ook in de communicatiewetenschap spelen talige en tekstuele informatie natuurlijk een rol, maar deze krijgen minder nadruk. In de communicatiewetenschap is er meer aandacht voor sociaalwetenschappelijk onderzoek. Je leert methoden en technieken om zelf onderzoek te doen naar communicatievraagstukken. De focus ligt op het gebruik van media en de invloed van deze media op het gedrag van mensen en organisaties en in de samenleving. Na het voltooien van de opleiding heb je de titel Bachelor of Science (BSc). 

Meer informatie over de opleiding Communicatie

Wil je meer weten over de opleiding Communicatie aan de Universiteit Twente? Lees meer over de voordelen als je deze bacheloropleiding aan de Universiteit Twente volgt en over het veelzijdige studieprogramma. Je leert de opleiding en de Universiteit Twente pas echt goed kennen tijdens een open dag of meeloopdag. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem contact op met het studie-informatiecentrum.

BSc
Communicatiewetenschap
Campus Universiteit Twente
01 september 2014
3 jr
Voltijd
NL
online colleges
video's
Online colleges

Ben jij benieuwd naar de inhoud van de opleiding Communicatiewetenschap? Bekijk dan de online colleges en doe ze quiz!

Ga naar de online colleges
Share
Chat offline (info)