Veilige en inclusieve teams

Opdracht

De Nederlandse politieorganisatie is in de afgelopen jaren in verlegenheid gebracht door een reeks van incidenten, die in samenhang de indruk geven dat er sprake is van geïnstitutionaliseerde racisme. Zo zijn er in de Rotterdamse eenheid meermaals app-groepen ontdekt waar politiemensen zich onheus uitlaten over mensen met andere culturele en etnische achtergronden, en recent oordeelde een onafhankelijke onderzoekscommissie dat er ook intern sprake is van een onveilige werkcultuur, als gevolg van pestgedrag en een wegkijkende leiding.

Om deze reden heeft de eenheid Rotterdam, samen met de Universiteit Twente (UT), de Politieacademie en het bedrijf Scopic Labs, het initiatief genomen om een VR-trainingsmodule op dit onderwerp te maken die deelnemers in de huid laat kruipen van een nieuwe politiemedewerker op een basisteam, die vervolgens enkele minuten in een kantine verschillende gesprekken tussen collega’s observeert. Deelnemers gaan daarna met elkaar in gesprek over wat hen zoal is opgevallen en waarom dit al dan niet wenselijk was. Gebaseerd op de methode constructive controversy en een ethisch normkader dat door de politie is ontwikkeld, is het de bedoeling dat er een mate van discussie ontstaat die kan leiden tot het aanhoren en verkennen van nieuwe perspectieven. Om die discussie een beetje op gang te helpen volgen de deelnemers verschillende personages in de VR en kunnen ze als gevolg daarvan verschillende belevingen van hetzelfde gesprek hebben. Eventuele identificatie met het karakter kan ertoe leiden bijvoorbeeld dat de deelnemer het voor het karakter opneemt.

 De Nederlandse politie heeft inmiddels de nodige ervaring met deze vorm van trainen uit een vorige trainingsmodule rondom het thema etnisch profileren, waarvoor het in 2023 de prestigieuze Europol innovatie-award heeft gewonnen. De vraag is nu of deze nieuwe trainingsmodule op hetzelfde succes kan rekenen. De eenheid Rotterdam wil daarom de training in de praktijk testen en is hiervoor op zoek naar een student van de UT. De student ontvangt hiervoor een stagevergoeding van de eenheid, inclusief dekking van de reiskosten. De student zal dit onderzoek uitvoeren onder supervisie van Peter de Vries (ass. Professor UT) en Bas Böing (PhD kandidaat UT).

For this project sufficient knowledge of the Dutch language is required.

Kernwoorden 

Politie; training; veilige en inclusieve teams.

Achtergrondinformatie organisatie

De stage zal plaatsvinden bij de Rotterdamse politie-eenheid van de Nationale Politie, in nauwe samenwerking met de Politieacademie en Universiteit Twente.

Beschikbaarheid

De opdracht is beschikbaar per ommegaande en beschikbaar voor 1 student. Idealiter wordt deze stage gekoppeld aan een daarop aansluitende masterthesis. Tot slot, is het vereist dat de student de Nederlandse taal machtig is, i.v.m. werving van participanten.

Interesse?

Voor de MSc thesis, neem contact op met de PCRS MSc thesis coördinator Steven Watson (s.j.watson@utwente.nl). Voor de stage, neem contact op met de PCRS stage coördinator Miriam Oostinga (m.s.d.oostinga@utwente.nl).

Interessante links

Voor verder lezen