UTFacultiesBMSDept HIBPHTVilans – Vakgroep Onderzoek & Validatie

Vilans – Vakgroep Onderzoek & Validatie

MASTER PSYCHOLOGY INTERNSHIP FORM: TWENTE UNIVERSITY

Title of internship assignment

Organisation

Vilans – Vakgroep Onderzoek & Validatie

Location

Utrecht (en vanuit huis)

Desired period of internship

April – Juli, semester 2b

The assignment

Wie is Vilans?

Vilans is de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. We combineren ervaringen met kennis uit onderzoek, en maken daar praktische kennisproducten van die je meteen kunt gebruiken. Zo maken we met kennis de zorg nog beter, en kunnen mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben leven zoals zij dat willen. https://www.vilans.nl

Binnen Vilans is Digitale Zorg een belangrijk werkthema. Hier vinden een groot aantal onderzoeken op plaats en verschillende verkenningen naar de mogelijkheden van innovaties. Zo voert Vilans ook onderzoeksactiviteiten uit voor het programma Anders Werken in de Zorg voor de regio’s Midden-Brabant, West-Brabant en Noordoost-Brabant. ‘Anders Werken in de Zorg’ heeft als missie om innovaties in de zorg te versnellen. Binnen het programma werken verschillende zorgorganisaties, zowel groot als klein, binnen een regio met elkaar samen om tot een succesvolle opschaling van innovaties te komen en kennis uit te wisselen. Binnen dit project als een verkenning hebben wij 4 mogelijke opdrachten. In overleg met de student bespreken we de mogelijkheden en kiezen we een passende opdracht.

Sensor-sok voor het meten van stress bij cliënten in de ouderenzorg – hoe te handelen bij onbegrepen gedrag?

Dit jaar gaan negen zorgorganisaties in Midden, West en Noordoost-brabant aan de slag met de technologie ‘HUME’. Dit is een sensor-sok die stress en stressopbouw kan meten bij cliënten. Zo krijgt de zorgverlener middels een dashboard inzicht in het stressniveau van de cliënt. Door een vroegtijdige waarschuwing wanneer het stressniveau is toegenomen kan de zorgverlener eerder reageren en een eventuele escalatie voorkomen.

Het project

De vraag die centraal staat in dit project is: Kan de HUME (een sensor-sok) helpen bij het inzetten van de juiste interventies bij onbegrepen gedrag in de ouderenzorg? Om deze vraag te beantwoorden is zowel literatuur- als praktijkonderzoek nodig. In het literatuuronderzoek breng je het volgende in kaart:

  • Wat is onbegrepen gedrag? O.a. bij wie komt het voor (welke ziektebeelden), hoe groot is deze groep, hoe vaak komt het voor, hoe uit zich dit gedrag, etc.
  • Wanneer / op welke momenten komt onbegrepen gedrag voor?
  • Welke interventies (zowel technologisch als niet technologisch) worden nu ingezet bij onbegrepen gedrag?
  • De HUME wordt momenteel al ingezet in de gehandicaptenzorg, maar is in de ouderenzorg nog nieuw. Daarom is het voor elk van bovenstaande vragen belangrijk om een vergelijking te maken tussen deze twee sectoren.

Voor het praktijkonderzoek ga je in gesprek met zorgverleners en innovatiemanagers van zorgorganisaties. Daarbij breng je door middel van interviews en interactieve werkvormen in kaart:

  • Hoe manifesteert onbegrepen gedrag in ouderenzorg zich?
  • Hoe ziet in de praktijk het zorgproces rondom onbegrepen gedrag eruit?
  • Waar in het proces kan de HUME bijdragen?

Opdracht 2 Ervaringen van cliënten tijdens het toepassen van spraakgestuurd rapporteren.

In een rapport over spraakgestuurd rapporteren begin maart gepubliceerd blijkt dat zowel intramuraal als extramuraal cliënten zich beter betrokken voelen bij de zorg. Deze kennis is opgehaald bij zorgprofessionals in het anders werken in de zorg project in 2024. Afgelopen jaar als ook in 2025 zal het onderzoek bij spraakgestuurd rapporteren zich richten op de drie eerdergenoemde regio's in Brabant. Dit onderzoek zal zich richten op de kwaliteit van de rapportages, de snelheid en tijdswinst, maar ook het ervaren werkplezier. Jouw rol in dit onderzoek zal gericht zijn op de ervaringen van de cliënten.

In dit onderzoek zullen we samen de onderzoeksvragen rondom de ervaringen van de client definiëren. Dat betekent dat je middels literatuuronderzoek en overleg met Vilans collega's in kaart brengt waar de grote kennis hiaten zijn rondom de ervaring van de cliënten middels spraak gestuurd rapporteren. Door middel van mixed-methods aanpak zul je de ervaringen van cliënten in kaart brengen, dit kan door middel van interviews, observaties, of co-creatie sessies.

Opdracht 3: Micro cosmos en de impact op welzijn cliënten

De micro cosmos is een relatief nieuwe innovatie waar Vilans in 2025 onderzoek naar zal doen in de regio NoordoostBrabant. Het is een bedkap die externe prikkels zou kunnen reduceren en daardoor mogelijk de slaapkwaliteit omhoog zal gaan. De onderzoeken rondom dit thema zijn vooralsnog voornamelijk gedaan door de leverancier zelf. Vilans zal in dit projectonderzoek doen naar ervaringen, en de harde en zachte kosten en baten van het product. In dit onderzoek mag jij je naast de collega's bij Vilans richten op ervaringen van de cliënten door de inzet van de micro cosmos. De Micro-Cosmos wordt al ingezet in de regio waardoor door middel van verschillende onderzoekmethodes ervaringen van de cliënten kunnen worden opgehaald. Denk aan het combineren van objectieve data van een slaap sensor in combinatie met de ervaringen van de cliënten bij de inzet van de micro cosmos. In jouw stage zul je onderzoek doen naar de ervaringen van de cliënten, hierbij kun je denken aan vragen rondom slaapkwaliteit alsook invloed die de technologie kan hebben op kwaliteit van leven. Belangrijk bij dit onderzoek is om op de werkvloer mee te lopen, te observeren en ervaringen op doen. Je mag in dit onderzoek zowel interviews doen met cliënten als ook de zorgprofessionals om een breder beeld te hebben van de ervaringen rondom de technologie.

Opdracht 4: De kansen van sociale robot NOA voor de inzet van ondervoeding

8.5% van de thuiswonende 65-plussers loopt een groot risico om ondervoed te raken. Dit zal alleen maar toenemen door vergrijzing. De oorzaak van ondervoeding is vaak moeilijk vast te stellen. Ondervoeding is een ingewikkeld probleem en zowel de diagnose als de behandeling krijgen nog onvoldoende aandacht. Dat komt omdat het belang van voeding en daarmee ondervoeding niet altijd (h)erkend wordt, maar ook omdat de communicatie en rolverdeling tussen alle betrokkenen in het zorgnetwerk soms onduidelijk is. Ontwikkelingen van technologie gericht op ondervoeding zijn nog beperkt, veel technologieën richten zich op andere ziektebeelden of chronische aandoeningen. Tegelijkertijd zien wij een kans in de ontwikkeling van zorgrobots voor de inzet van ondervoeding bij thuiswonende ouderen. Een van deze robots in de robot NOA, nog een onbekende zorgrobot die in de kinderschoenen staat van de ontwikkeling. Volgens de makers kan de robot peronen met dementie ondersteunen in hun dagelijkse leven, door te personaliseren op basis van de persoonlijke historie en ook de behoeftes van de gebruiker past de robot zich aan in zijn/haar gedrag. Ondanks dat NOA ontwikkeld is voor dementie willen wij graag onderzoeken of deze ook toepasbaar is voor thuiswonende ouderen met ondervoeding, waarbij een kleine prikkel/nudge hen kan helpen om gemotiveerd te raken te eten. In deze verkenning willen we graag met jou middels verschillende experimenten met de doelgroep toetsen naar de mogelijkheden van de robot en de ervaringen die het met zich meebrengt. Deze studie is exploratief van aard waarbij de focus ligt op co-design en co-creatie methods. In samenspraak met de student zullen ook hier de onderzoeksvragen verder gedefinieerd worden.

Algemeen:

Manier van werken:

Deze stage is onderdeel van een groter project, waardoor je naast deze specifieke opdracht ook kan meedraaien in de dagelijkse gang van zaken van het project en kan leren hoe projectmatig werken bij Vilans gaat.

Wat lever je op?

De resultaten van het literatuur- en praktijkonderzoek worden in een rapportage opgeleverd, details hiervan zullen in overleg afgestemd worden.

Wie ben jij?

  • Een Nederlands sprekende student
  • Je hebt affiniteit met de inzet van technologie in de zorg en hier over meer te weten wil komen
  • Iemand die ervaring heeft met het kwalitatieve onderzoeksmethoden en het ook leuk vindt om kwalitatief onderzoek uit te voeren.

Contact person information:

Name: Janna Alberts
Telephone: 06 12416497
Email: j.w.alberts@vilans.nl