UTFacultiesEEMCSDisciplines & departmentsMORSORNewsSnelle diagnostiek voor alle kankerpatiënten mogelijk

Snelle diagnostiek voor alle kankerpatiënten mogelijk

23 oktober 2014

http://www.utwente.nl/.system/dl/ic~AQIyDwUErNoJAik5CwBq_aUCBwHBWAJYAgA6c48

De ziekte kanker heeft een grote impact op iemands leven. Snelle diagnostiek en behandeling van kanker is daarom wenselijk. In veel ziekenhuizen varieert de tijd tot diagnose en behandeling tussen verschillende vormen van kanker sterk. Gaat het om grote groepen patiënten, zoals borstkankerpatiënten, dan is er in de meeste ziekenhuizen een snelle diagnose mogelijk. De toegang tot zorg voor andere kankerpatiënten, vaak kleinere groepen, komt dan vaak op de tweede plaats. Dat is niet eerlijk en kan beter volgens Gréanne Leeftink van de Universiteit Twente. Leeftink (studente Technische Bedrijfskunde) ontving de NWO talentbeurs voor haar onderzoeksvoorstel naar doelmatige zorglogistiek voor alle mogelijke kankerpatiënten.  

Diagnostiek van kanker vraagt inzet van diverse afdelingen van een ziekenhuis. Patiënten krijgen te maken met o.a. bloedonderzoek, scans en/of echo’s, puncties en pathologisch onderzoek. De betreffende afdelingen hebben echter ook te maken met andere patiënten. Sneldiagnostiek voor kankerpatiënten, oftewel het voorrang geven aan diagnostiek voor kankerpatiënten kan nadelig zijn voor andere patiënten – zij moeten immers wachten. Ook kan sneldiagnostiek van een grote groep kankerpatiënten (bijv. borstkankerpatiënten) nadelig zijn voor andere kankerpatiënten.

http://www.utwente.nl/.system/dl/ic~AQIsDwUErNoJAik5CwBq_aUCBwHBWAJYAgA6MsA

Het doel van mijn onderzoek is om nieuwe planning en besturingsmethoden te ontwikkelen waarmee de inzet van gedeelde ziekenhuiscapaciteiten geoptimaliseerd wordt. Ik streef naar een eerlijke verdeling van zorg met optimale inzet voor alle type patiënten. We gebruiken binnen het CHOIR onderzoekscentrum van de Universiteit Twente wiskundige modellering en computersimulatie om de opnieuw ontworpen zorgprocessen en –besturing te analyseren. Ik ben ervan overtuigd dat hierdoor de diagnose voor alle mogelijke kankerpatiënten sneller en beter kan.” 

Gréanne Leeftink bereidde haar voorstel voor als onderdeel van het Twente Graduate School (TGS) research honours programma. Binnenkort start ze met haar onderzoek binnen CTIT onderzoekscentrum CHOIR onder begeleiding van promotoren Erwin Hans en Richard Boucherie, en in samenwerking met het UMC in Utrecht. 

Meer informatie
Onderzoek: CHOIR onderzoekscentrum Procesoptimalisatie in de ZorgInstituut CTITAfd. Industrial Engineering and Business Information Systems (IEBIS) en Twente Graduate School.Onderwijs: Technische Bedrijfskunde / Industrial Engineering & Management.

Contactpersoon 
Janneke van den Elshout, Adviseur/redacteur Externe Communicatie, tel 06 13 95 00 17