UTFacultiesEEMCSDisciplines & departmentsMORSORNewsArnoud den Boer krijgt Veni-subsidie

Arnoud den Boer krijgt Veni-subsidie Veni voor Ruchi Bansal, Arnoud den Boer en Mathieu Odijk

Talentvolle jonge onderzoekers kunnen eigen koers uitzetten

29 juli 2014

Drie UT-onderzoekers zijn in de prijzen gevallen bij de toekenning van de Veni-subsidies door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): Ruchi Bansal, Arnoud den Boer en Mathieu Odijk. Drie jaar lang kunnen zij hun eigen koers uitzetten. Aan de Veni-financiering is een geldbedrag verbonden van 250.000 euro per onderzoeker.

Veni’s zijn bestemd voor talentvolle, recent gepromoveerde onderzoekers die een vernieuwend en nieuwsgierigheid-gedreven onderzoeksvoorstel hebben ingediend. In de nieuwste ronde ontving NWO 1086 aanvragen, daarvan zijn er 152 gehonoreerd voor een totaalbedrag van 38 miljoen euro. Het programma Vernieuwingsimpuls, dat de Veni’s financiert, kent ook Vidi en Vici, voor onderzoekers die al verder zijn in hun loopbaan.

Dr. Ruchi Bansal, verbonden aan de groep Biomaterials, Science and Technology (MIRA/TNW), gaat onderzoek doen naar ‘targeted nanotherapeutics’, zeer gerichte medicatie om leverziekten aan te pakken die het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik of virusinfecties. De medicijnen gaan zich richten op de cruciale cellen in de lever, zonder tegelijk schade aan te richten aan andere cellen.

Dr. Arnoud den Boer, verbonden aan de groep Stochastic Operations Research (CTIT/EWI) gaat wiskundige en statistische methoden inzetten om menselijk keuzegedrag te beschrijven. Veel maatschappelijke en commerciële beslissingsproblemen komen voort uit dit keuzegedrag. Dankzij wiskundige modellen wordt het straks mogelijk om het gedrag beter te begrijpen en erop te reageren.

Dr. Mathieu Odijk, verbonden aan de BIOS Lab-on-a-chip groep (MESA+/MIRA), gaat een nieuwe microprobe ontwikkelen om nauwkeuriger te kunnen meten in de hersenen. Wat doen zg. neurotransmitters bijvoorbeeld in de aanloop tot een migraine-aanval? Bestaande technieken zijn te traag en te groot om dit proces echt op moleculair niveau te volgen. Ook verwacht Odijk dat de microprobe nauwkeuriger inzicht gaat geven in de rol van de neurotransmitter acetylcholine in cognitieve processen.

Meer informatie over alle toegekende veni’s in het persbericht van NWO.

Contactpersoon
Wiebe van der Veen, Persvoorlichter/woordvoerder, tel 06 12 18 56 92