HomeNewsBijzonder inkijkje in de wereld van de wetenschap

Bijzonder inkijkje in de wereld van de wetenschap

Twee jonge academici gaven een groep talentvolle basisschoolleerlingen vanmiddag op enthousiaste en bevlogen wijze een bijzonder inkijkje in de wereld van de wetenschap. Talentvolle leerlingen uit de digitale plusklassen van de Stichting Proo uit Nunspeet van de Islamitische basisschool Al Ummah uit Enschede waren te gast in het Nanolab.

De leerlingen werden door mevrouw dr. Ghada Bassioni van de Ain Shams Universiteit in Caïro, Egypte en prof.dr.ir. Wilfred van der Wiel van MESA+ meegnenomen in de wondere wereld van hun werkveld. De academici vertelden wat meer over wetenschap met verwijzing naar de “Vloek van de Farao”. Er was voor de leerlingen tevens ruimte om in de laboratoriaruimten van het Nanolab zelf enkele kleine proefjes uit te voeren.

Van der Wiel en Bassioni grepen met veel passie de mogelijkheid aan om de kinderen te enthousiasmeren voor techniek en wetenschap. Van der Wiel is professor Nano Electronics en verbonden aan het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie. Bassioni behaalde haar PhD aan de Technische Universiteit van München en is hoofd van de vakgroep chemie van de technische faculteit van de Ain Shams Universiteit in het Egyptische Caïro. 

Global Young Academy 

Van der Wiel en Bassioni maken deel uit van het bestuur van de Global Young Academy. Eén van de doelen van de organisatie is om kinderen te enthousiasmeren voor de wetenschap en om hen vertrouwd te maken met de wetenschappelijke manier van denken.

Bassioni maakt zich  daarbij bovendien sterk voor meer vrouwen in de wetenschap. Het tweetal zal dit jaar ook gezamenlijk onderzoek verrichten in zowel Twente als Caïro. Ze hebben hiertoe een subsidie van 10.000 euro gekregen van de GYA.

Twente Academy Young 

De middag in het Nanolab werd georganiseerd in samenwerking met de Twente Academy Young, het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Twente. Samen met scholen voor primair en voortgezet onderwijs, pabo’s, science centra en bedrijfsleven organiseert de Academy activiteiten die de kennis en houding ten opzichte van wetenschap en techniek kunnen verbeteren, speciaal voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar.