Welzijn voor medewerkers

Language:
NL

ben je opzoek naar manieren om jouw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren bij de UT? op deze pagina vind je alle informatie omtrent medewerkerswelzijn 

Naast de informatie op deze pagina, houd de Service portal nieuws pagina in de gaten voor actueel aanbod gericht op welzijn. Om er zeker van te zijn dat je geen nieuws en evenementen over dit onderwerp mist, abonneer je op het onderwerp 'Health & Well-being' in jouw eigen Service Portal instellingen. 

Ben je een student?

Op de pagina utwente.nl/student-wellbeing geven we je enkele praktische tips en adviezen en bieden we hulp wanneer je even wat minder goed in je vel zit en je veel stress ervaart. 

Welzijnsondersteuning bij de UT

Het hebben van een gezonde balans tussen werk en privé is belangrijk voor zowel je mentale als fysieke welzijn. Bij de UT bieden we verschillende manieren om jouw welzijn te ondersteunen. Dit varieert van instructies voor het opzetten van jouw gezonde (thuis)werkplek tot ondersteuning bij het combineren van werk en mantelzorg taken, een anonieme financiële helpdesk en tools voor capaciteitsplanning. 

Soms kunnen persoonlijke omstandigheden ervoor zorgen dat je opzoek bent naar aanvullende informatie of specifieke ondersteuning om een gezonde werk/prive balans te behouden. 

  • Mantelzorg en werk

    Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een familielid zijn, maar dat hoeft niet. Mantelzorger worden is meestal geen keuze en kan iedereen overkomen, op elke leeftijd. Soms zijn de zorgtaken moeilijk te combineren met een baan. Dan ligt overbelasting of uitval op de loer.
    De UT wil dit voorkomen door aandacht te hebben voor medewerkers met mantelzorgtaken, flexibel te zijn en maatwerkoplossingen te bieden, zodat de werk-/privébalans niet of zo min mogelijk verstoord raakt.

    • Maak het bespreekbaar

      Ben jij mantelzorger en merk je dat je werk-/privébalans verstoord raakt? Blijf dan niet worstelen, maar ga het gesprek aan met jouw leidinggevende en probeer samen tot een oplossing te komen. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

    • Welke regelingen zijn er?

      Binnen de UT zijn er verschillende regelingen waar je sowieso gebruik van kan maken:

      • Calamiteitenverlof bij acute situaties (variërend van een paar uur tot een paar dagen) tegen volledige bezoldiging. 
      • Kortdurend zorgverlof: maximaal 2 x de arbeidsduur per week per 12 maanden tegen 70% van het loon. 
      • Langdurig zorgverlof: maximaal 6 x de arbeidsduur per week per 12 maanden. In principe zonder loon, tenzij anders overeengekomen. 
    • Maatwerkoplossingen

      Soms heb je niet voldoende aan de regelingen die er al zijn en kunnen maatwerkoplossingen helpend zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

      • Flexibel werken (andere dagen/tijden, vanuit huis, etc.).
      • Overig verlof van lange duur. Gaat in na schriftelijk akkoord over duur, bezoldiging, betaling pensioenpremie (bij geen volledig loon) en opname compensatie- en verlofuren.
      • Tijdelijk ander werk.
      • Tijdelijke urenvermindering
      • Etc.
    • Handige websites
    • Tools
      Gesprekstool Mantelzorg

      Bespreek Mantelzorg met jouw collega met behulp van de infographic.

      • Mantelzorg? Maak het bespreekbaar!ENNL

    Heb je een vraag over mantelzorg en werken bij de UT? Je kan altijd contact opnemen met: wellbeing-hr@utwente.nl

  • Anonieme financiële helpdesk

    Er is een externe  financiële helpdesk beschikbaar die je anoniem kan bellen als je financiële vragen of zorgen hebt. Hiervoor heeft de UT een samenwerking met DiFfit. DiFfit kan jou helpen met een luisterend oor, advies en nuttige tip. 

  • Neurodiversiteit en Werk

    Net zoals we fysieke diversiteit omarmen, erkennen we bij neurodiversiteit de verschillen in cognitieve en emotionele processen bij individuen. Dit omvat onder andere mensen met autisme, ADHD, dyslexie en andere neurodiverse kenmerken.

    Neurodiversiteit brengt een waardevolle verscheidenheid aan perspectieven en talenten met zich mee. Het kan een bron van creativiteit, innovatie en unieke denkwijzen zijn binnen teams en de bredere organisatie. Desalniettemin kan neurodiversiteit er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat er spanningen of onbegrip ontstaat en medewerkers of teams mogelijk vastlopen.  

    Heb je vragen over neurodiversiteit en werk? Of zoek je ondersteuning voor jezelf, jouw team of andere collega’s? Neem dan contact op met jouw HR adviseur

Capaciteitsmanagement

Het is uitermate belangrijk voor zowel je mentale als fysieke gezondheid om je werklast te beheren. Vermijd stresssymptomen en verbeter je werk/privé-balans door de capaciteitsbeheer bij te houden. Maak jij regelmatig meer uren dan vereist? Besteed je te veel tijd aan vergaderingen en administratieve werkzaamheden? Houd je daardoor te weinig tijd over voor onderzoek, persoonlijke contacten en ontwikkeling, maar vind je het lastig het gesprek met je leidinggevende hierover aan te gaan? Om dergelijke situaties aan te pakken, is er een hulpmiddel ontwikkeld om je inzicht te geven in je taken en de tijd die je hebt.

  • Krijg meer inzicht met deze tool

    Krijg meer inzicht met deze tool
    Onderzoek naar het welzijn van medewerkers toont aan dat de helft van de medewerkers structureel overwerkt. Ook toont het onderzoek aan dat veel UT’ers niet tevreden zijn over de discussie* die over de werkbelasting wordt gevoerd. Het is tijd om dit te veranderen. De UT vindt het welzijn van medewerkers belangrijk en zet zich in op het en bespreekbaar en beheersbaar maken van werkdruk.

    Daarom ontwikkelt HR samen met onderzoekers, docenten en ondersteunend personeel een tool die taken en tijdsverdeling inzichtelijk – en daarmee bespreekbaar – maakt. In de tool staat vooraf ingevulde informatie om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken.  Zie in één oogopslag in welk kwartaal je werkdruk hoog is en door welke werkzaamheden dat komt. De vooraf ingevulde informatie kan handmatig worden aangepast, waardoor gemakkelijk een realistisch beeld van jouw werklast wordt getoond: zowel op dit moment als in de komende vier kwartalen.

  • Werkdruk bespreken

    De tool leidt natuurlijk niet automatisch tot vermindering van werkdruk, maar de inzichten die hij je oplevert kan het beginpunt vormen om met je leidinggevende het gesprek hierover aan te gaan. De inzichten, feiten en voorspelling van komende werkdruk maken het mogelijk om objectief naar de situatie te kijken en samen een oplossing te vinden.

    • Employee time planning dashboard

Medewerker Welzijn Actieplan

Dit Well-being Action Plan richt zich op waar we nu staan, en op welke stappen we zullen nemen in de periode 2023-2025 met betrekking tot ons welzijn. We zijn toegewijd aan het welzijn van alle UT medewerkers en investeren op het niveau van het individu, het team en de organisatie. 

UT Medewerkers Welzijnsonderzoek

Gezien de huidige omstandigheden uniek zijn en we nog niet kunnen voorspellen hoe de situatie er over een jaar uit zal zien, worden alle medewerkers elk jaar uitgenodigd om deel te nemen aan de Well-being Survey. De UT wil graag weten hoe medewerkers hun welzijn ervaren. Om op tijd en op basis van gegevens te kunnen handelen, streven we naar voortdurend, actueel, specifiek en betrouwbaar inzicht in onderwerpen die verband houden met het welzijn van medewerkers. De resultaten van de onderzoeken zullen de inhoud en richting van de lokale welzijnsactieplannen en de thema's van de komende Welzijnsweken informeren. We nodigen ook alle teams uit om zelf met de resultaten aan de slag te gaan. Faculteiten en diensten zullen feedback ontvangen met unit-specifieke resultaten.

Hier vind je de meest recente Well-being Rapport: 


Rapporten van voorgaande jaren vind je hieronder.

Contactpersonen

Related links

Tools voor Leidinggevenden

Alle informatie die op deze pagina staat is relevant, ongeacht je functie. Maar als leidinggevenden heb je richting je team hierin ook een signalerende en helpende rol. Vandaar is er ook tooling is specifiek gericht op leidinggevenden.

Zoek je een training, cursus of teamontwikkeling gerelateerd aan welzijn? Kijk dan onder Development Offer. Kijk daarnaast voor je team-leden (en voor jezelf) naar het sport en cultuur aanbod, de relevante informatie over het inrichten van de (thuis)werkplek, weet welke trends en signalen er zijn in je eenheid vanuit het well-being onderzoek, en wees je bewust van de contact personen (waaronder de integriteit hulpstructuur). Dit allen staat op deze pagina.

Onder 'related links' onder aan deze pagina vind je overige gezondheid & veiligheids paginas.
Tools en informatie exclusief gericht op team-leiders en managers functies, ook op onderwerpen buiten welzijn, tref je op de 'for managers' portal paginaEen voorbeeld van de paginas die hier te vinden zijn is de manager specifieke pagina op verzuim en verzuimpreventie. 

Contact

Voor vragen kun je contact opnemen met HR Services, tel 053 489 8011.

Voor ideeën, opmerkingen of aanpassingen aan deze pagina, graag mailen naar webteam-hr@utwente.nl

My favorites

About My Favorites
Use the Bookmark this page button on Service Portal pages to add that page to the My Favorites section. To add web applications, use the star icon in the webapplication list. To add pages outside the Service Portal, use the Add custom bookmark button above. Add your favorite apps to your bookmarks by using the favorite button

Please wait a moment...