Towards financial resilience

Topic
News/Events
Last edit: 30 May 2024
Language:
NL

"Universiteit Twente wacht financiële uitdagingen", zo berichtten we in juni 2023 bij de bekendmaking van de Voorjaarsnota. In de Voorjaarsnota, die de financiële kaders voor de begroting voor het jaar 2024 bevat, werd onder andere de prognose van de studentengroei naar beneden bijgesteld. Ook werd de impact van verschillende stijgende kosten steeds duidelijker. De inflatie houdt aan, de energieprijzen blijven op een hoger niveau door aanhoudende wereldwijde onrust en er werd rekening gehouden met stijgende loonkosten als gevolg van een nieuwe cao. Het veranderende financiële perspectief stelt UT voor een uitdaging. Het is niet onoverkomelijk, maar het vraagt alertheid en acties in de hele organisatie. Op deze pagina vertellen we je meer over het hoe en wat.

Financiële ontwikkelingen

In de afgelopen maanden hebben we meermaals bericht over de huidige situatie. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van deze berichten. De gestegen kosten als gevolg van inflatie maken het moeilijker om, zelfs bij een gelijkblijvend budget, hetzelfde te blijven bereiken. Naar aanleiding van de verminderde instroom van studenten in het huidige jaar, zullen we de prognose voor de instroom in de komende jaren bijstellen. Dit heeft ook financiële gevolgen.

Tegelijkertijd zijn er verschillende onzekere factoren voor de nabije toekomst: denk aan het debat over de internationalisering van het hoger onderwijs, maar ook aan de landelijke verkiezingen en daaropvolgende kabinetsplannen kunnen van invloed zijn op de financiering van universiteiten. Deze factoren maken een behoudende koers noodzakelijk om een duurzame en financieel gezonde organisatie in stand te houden.

De totale begroting van de Universiteit Twente in 2024 is €513 miljoen. Het grootste deel hiervan, ruim zestig procent, is afkomstig van de Rijksoverheid. Dit is de zogenaamde 'eerste geldstroom' en bestaat voornamelijk uit directe financiering voor onderwijs en onderzoek.

Naar een positief resultaat

In 2022 heeft de UT meer uitgegeven en geïnvesteerd dan er aan financiering binnenkwam. Dat was een bewuste keuze, want met het oog op de toekomst zijn verschillende investeringen noodzakelijk. Ook begrootten we een tekort in 2023, waarbij we nu zien dat het operationeel resultaat mogelijk minder goed is dan begroot en verwacht. Dit maakt aanpassingen noodzakelijk.

We streven naar een positief resultaat in de komende jaren, maar zullen dit niet in één jaar bereiken. De begroting voor 2024 mikt nog op een negatief resultaat van (maximaal) twee procent van de eerste geldstroom. In 2025 mag dat tekort maximaal één procent zijn. En in 2026 willen we dat inkomsten en uitgaven volledig in evenwicht zijn. Daarna zullen we weer positieve resultaten moeten boeken om het eigen vermogen aan te vullen tot het niveau dat nodig is voor een financieel gezonde en veerkrachtige organisatie.

In 2023 hebben we de koers naar een langdurig positief resultaat al ingezet. Dat doen we in eerste instantie met maatregelen en keuzes die op korte termijn effect hebben. Deze zijn gezamenlijk met en door de eenheden opgesteld. Daarnaast werken we samen aan ideeën en aanpassingen die in 2025 en verder effect moeten hebben.

Prioriteiten stellen

We maken onze keuzes voor de komende jaren rond drie prioriteiten:

  • Studenteninstroom op peil houden

    Een thema dat in 2024 veel aandacht zal vragen, is het op peil houden van de studentenaantallen. Het aantal Nederlandse scholieren dat een VWO-diploma haalt, daalt licht als gevolg van demografische ontwikkelingen. Bovendien kiezen steeds minder leerlingen voor een bètatechnisch profiel. Een aantal opleidingen zal daar mee te maken krijgen, aangezien zo’n afstudeerprofiel nodig is om een technische universitaire opleiding te kunnen doen.

    En omdat de uitwerking van de landelijke discussie over internationalisering mogelijk leidt tot nieuwe barrières voor internationale studenten, zien we het risico dat er in de komende jaren minder internationale studenten voor een opleiding aan de UT zullen kiezen.

    Het is van belang de instroom in ieder geval op het huidige peil te houden. Dat is een realistisch perspectief, maar vraagt wel de nodige inspanningen. Binnen alle eenheden zal in het komend jaar meer aandacht nodig zijn om onze aantrekkingskracht als universiteit te vergroten. Een concreet voorbeeld van een recent ingezette actie is dat we onze aandacht meer richten op de regio’s in het westen van het land, omdat daar een groot potentieel ligt.

  • Toekomstbestendig maken van het onderwijs

    Het tweede speerpunt is het toekomstbestendig maken van het onderwijs. We kijken daarbij in het bijzonder naar kansen en mogelijkheden om de uitvoering van ons onderwijs efficiënter en effectiever te maken. Dit heeft reeds prioriteit gezien de werk- en prestatiedruk die collega’s en studenten ervaren, en is ook relevant in relatie tot de financiële situatie van de UT. Zo zullen we onder andere de praktische uitvoering van ons Twents Onderwijsmodel (TOM) evalueren. Principes als project-based en challenged-based learning staan niet ter discussie, maar we kijken wel hoe de uitvoering beter kan worden afgestemd op de behoeften van studenten, docenten en de UT als geheel. Dat moet de duurzaamheid van (met name) ons bacheloronderwijs ten goede komen.

    Ook blijven we stevig inzetten op Lifelong Learning (LLL), omdat we zien we er een grote maatschappelijke vraag naar is. En met onze expertise in zowel wetenschap als in de praktijk kunnen we daar een belangrijke rol in spelen. Vanuit financieel oogpunt is dit een belangrijke ontwikkeling die bijdraagt aan de robuustheid van de universiteit als kennispartner voor de samenleving. UT-breed moet er goede ondersteuning komen voor deze vorm van onderwijs, zodat faculteiten de kansen er van optimaal kunnen gaan benutten. Hierin werken we nauw samen met diverse partners binnen en buiten de universiteit.

  • Vergroten inkomsten uit tweede en derde geldstroom

    In 2024 zetten we nog meer dan voorheen in op het vergroten van inkomsten uit activiteiten in opdracht van derden, omdat dit een positief effect heeft op de universiteit als geheel. Het gaat dan bijvoorbeeld om gesubsidieerd of contractonderzoek. Er lijkt ruimte om de inkomsten uit deze activiteiten te vergroten, zo laten vergelijkingen met andere universiteiten zien.

    Het vraagt echter wel een flinke gezamenlijke inspanning van de faculteiten, diensten en wetenschappelijke instituten om het inverdienvermogen blijvend te vergroten. Zij gaan met elkaar aan de slag om hun slagkracht te vergroten en meer focus in hun activiteiten en de ondersteuning daarvoor aan te brengen. Daarmee kunnen kansen om innovatief onderzoek te verrichten voor derden nog beter worden benut.

Maatregelen die worden genomen

Het financiële vraagstuk vraagt om keuzes en maatregelen voor de korte termijn. Daarbij bouwen we voort op de keuzes die we voor dit jaar al hebben gemaakt.

Personeelskosten zijn de belangrijkste uitgaven van de UT: ongeveer 70 procent van de uitgaven gaat naar personeel. Dat betekent ook dat als er besparingsmogelijkheden gevonden moeten worden, we naar de personeelskosten moeten kijken. De eerder gecommuniceerde werkwijze van stringente afwegingen bij het vervullen van vacatures en het verlengen van contracten blijft ook in 2024 van kracht.

Het aantal personeelsleden zal de komende jaren licht afnemen, waarbij we ons nadrukkelijk richten op een goede balans tussen wetenschappelijk en ondersteunend personeel, passend bij de instroom van studenten en de financiering die we ontvangen.

Onlangs hebben we het jaarlijks Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan (LTSH) opgesteld en gedeeld met de Universiteitsraad. De investeringen hierin zijn aanzienlijk teruggebracht. De focus ligt op het investeren in bestaande onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten en het verduurzamen daarvan. In het recente nieuwsbericht hierover kun je meer lezen over de keuzes die we voorstellen.

De komende tijd blijven we kritisch op de uitgaven die we doen en we vragen iedereen om met ons mee te denken. Bijvoorbeeld of inhuur noodzakelijk is voor een taak of project, of bij het kiezen van de meest efficiënte en effectieve oplossing. Dit doen we op het niveau van de hele UT, maar het moet ook gebeuren in de verschillende eenheden en afdelingen.

Wat merk je ervan?

De financiële situatie van de UT heeft invloed op ons dagelijks werk. Soms UT-breed, bijvoorbeeld in serviceniveaus voor specifieke diensten. Maar ook op het niveau van specifieke dienstonderdelen, faculteiten of wetenschappelijke instituten kunnen keuzes effect hebben. Waar nodig informeren zij je verder over de keuzes en consequenties. Sommige plannen moeten nog verder uitgewerkt worden en zullen de komende weken en maanden vorm krijgen.

De financiële discussie is een onderwerp van discussie binnen onze gemeenschap, wat begrijpelijk is omdat het voor iedereen gevolgen kan hebben. Soms zullen er maatregelen genomen moeten worden die pijnlijk kunnen zijn, maar noodzakelijk in de huidige situatie. We begrijpen heel goed dat de huidige situatie onzekerheid met zich mee kan brengen. Als je je zorgen maakt, bespreek dit dan in je team, met je leidinggevende of met de HR-afdeling van je eenheid.

  • Onderwijskwaliteit staat voorop

    De Universiteit Twente werkt in de komende periode de keuzes en maatregelen die voortvloeien uit de begroting verder uit. In ons eerdere nieuwsbericht lees je meer over de belangrijkste prioriteiten daarbij. De uitgangspunten zoals geformuleerd in het visiedocument Shaping2030 blijven leidend.

    Het op peil houden van de kwaliteit van het onderwijs heeft grote prioriteit. In de landelijke vergelijkingen zoals de Nationale Studenten Enquête scoort de UT de afgelopen jaren steevast bij de beste universiteiten. De UT wil die leidende positie in studentwaardering behouden en blijven versterken. Dat vraagt om prioriteit in de inzet van medewerkers, maar ook de inzet van middelen voor het behoud van onderwijsfaciliteiten in de breedste zin.

  • Toekomstbestendige keuzes

    Ook wordt bij het vervolg nadrukkelijk gekeken naar de toekomstbestendigheid van keuzes: zijn deze in lijn met onze visie? Draagt het bij aan onze langetermijndoelen en bouwt het op een goede manier voort op wat we hebben bereikt in het verleden?

    Ook werken we aan de weerbaarheid van onze organisatie, om in de toekomst goed te kunnen inspelen op veranderingen. De huidige financiële situatie en het perspectief voor de toekomst, bijvoorbeeld als gevolg van dalende studenteninstroom vragen om wendbaarheid en flexibiliteit. Ook dat vraagstuk zullen we de komende tijd, samen met de diensten en faculteiten, veel aandacht geven.

  • Actieve sturing en monitoring

    Het realiseren van de voornemens zoals geformuleerd in de begroting vraagt om actieve sturing op alle niveaus. Zowel op het niveau van de universiteit als op het niveau van de faculteiten en diensten zal het monitoren van de voortgang een belangrijke rol innemen zodat tijdig bijgestuurd kan worden door CvB, faculteitsbesturen en dienstdirecteuren, wanneer de situatie daarom vraagt. De medezeggenschapsorganen, zoals de Universiteitsraad en de faculteits- en dienstraden, zullen elk op hun domein het gesprek hierover kunnen voeren. Op die manier borgen we samen dat we een realistische koers inzetten, die leidt tot wat we beogen en beperken we ongewenste neveneffecten.

Specifieke informatie voor diensten en faculteiten

Indien beschikbaar vind je hieronder specifieke informatie uit je dienst of faculteit (indien beschikbaar). Hiervoor dien je ingelogd te zijn.

Hieronder vind je een overzicht van alle recente nieuwsberichten over dit onderwerp.

Updates

My favorites

About My Favorites
Use the Bookmark this page button on Service Portal pages to add that page to the My Favorites section. To add web applications, use the star icon in the webapplication list. To add pages outside the Service Portal, use the Add custom bookmark button above. Add your favorite apps to your bookmarks by using the favorite button

Please wait a moment...