UTFacultiesTNWResearchDept MMMnFNews archiveUT ONTVANGT 270.000 EURO VOOR FUNDAMENTEEL ONDERZOEK OPPERVLAKTECHEMIE

UT ONTVANGT 270.000 EURO VOOR FUNDAMENTEEL ONDERZOEK OPPERVLAKTECHEMIE

30 augustus 2011 

Onderzoekers van het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente hebben een subsidie van 270.000 euro in de wacht gesleept voor fundamenteel onderzoek naar oppervlaktechemie. De subsidie is beschikbaar gesteld door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de National Science Foundation, de Amerikaanse evenknie van NWO.

Onderzoekers van de vakgroep Molecular Nanofabrication van het onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente ontvangen een subsidie van 270.000 euro. Deze is beschikbaar gesteld door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de National Science Foundation, de Amerikaanse evenknie van NWO. De subsidie is bestemd voor samenwerkingsprojecten tussen Nederlandse en Amerikaanse onderzoeksinstellingen op het gebied van chemie. 

Structurele samenwerking
De UT onderzoekers zullen samenwerken met de groep van prof. Paul Weiss van het California NanoSystems Institute (CNSI), net als MESA+, één van de meest toonaangevende nanotechnologie onderzoeksinstituten ter wereld. Vakgroepsleider prof. dr. ir. Jurriaan Huskens hoopt dat dit het begin is van een nog structurelere samenwerking tussen MESA+ en het CNSI.

De onderzoekers zullen de subsidie gebruiken om op fundamenteel niveau te onderzoeken hoe je de beweging van moleculen op een oppervlak kunt beïnvloeden, vertelt Huskens. "Aan de UT kijken we naar het gedrag van ensembles van moleculen, terwijl aan het CNSI dezelfde systemen op single-molecule-niveau bestudeerd zullen worden. Hierdoor krijgen we bijvoorbeeld meer inzicht hoe biologische moleculen over een celmembraan bewegen en signalen doorgeven." Met de subsidie zal aan de UT een postdoc onderzoeker worden aangesteld die het onderzoek zal uitvoeren. Huskens: "We zijn nu met de werving bezig. Zodra we een geschikte kandidaat hebben, kan het project van start."

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met wetenschapsvoorlichter Joost Bruysters (053 489 2773 / 06 1048 8228).