Positieve psychologie neemt een vogelvlucht in de wereld van organisatieverandering. Met de opkomst van vele nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, wordt die noodzaak om culturele en organisatorische barrières binnen en tussen organisaties te slechten alleen maar groter. David Cooperrider, grondlegger van de Appreciative Inquiry (vaak tevens AI genoemd), gaat op vrijdag 4 oktober in gesprek met het publiek bij de Universiteit Twente. Die ontmoeting maakt deel uit van twee UT-promoties op die dag waarbij de Amerikaanse onderzoeker en inspirerend spreker bij betrokken is als medepromotor.
Appreciative Inquiry
Bij appreciative Inquiry, in het Nederlands als waarderend onderzoeken/faciliteren, staan niet problemen en belemmeringen centraal, maar juist talenten, successen en mogelijkheden. Daarmee kunnen vaak grote stappen worden gezet richting duurzaam positieve organisatieverandering. Sinds 1984 heeft Cooperrider zijn ideeën steeds verder verfijnd en doorontwikkeld en is hij een zeer veelgevraagd spreker en coach voor het genereren van positieve verandering in organisaties wereldwijd. David L. Cooperrider is als Fairmount Minerals Full Professor of Social Entrepreneurship verbonden aan de Weatherhead School of Management, Case Western Reserve University in het Amerikaanse Cleveland (Ohio).
“Nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie vergt meer van onze humane intelligentie”, vertelt Celeste Wilderom, hoogleraar Change Management and Organizational Behaviour aan de Universiteit Twente. “Complexe data-gedreven beslissingen vragen om nieuwe of intensievere vormen van (vaak ook interdisciplinaire en team) samenwerking die op gang moet worden gebracht en gehouden.”
Promotieonderzoek
De komst van dr. David Cooperrider is gerelateerd aan de promotie van twee UT-promovendi. Mille Themsen Duvander en Michelle McQuaid verdedigen die dag hun proefschrift. Cooperrider is bij beide promotietrajecten betrokken als medeopromotor, naast Wilderom.
Mille Themsen Duvander is afkomstig uit Denemarken en onderzocht hoe AI-consultants en -coaches, als David, zich ontwikkelen om mensen in organisaties te bewegen tot positieve verbeteringen, ondanks dat men minder goede ervaringen met leidinggevenden had en met eerdere organisatieveranderingen, waarvan nog steeds het merendeel helaas mislukt. Themsen Duvander is als adjunct-hoogleraar verbonden aan het University College Absalon in het Deense Vordingborg. Haar proefschrift is getiteld ‘Organic growth: Balancing lifegiving learning processes in the profession of appreciative inquiry practitioners’.
Michelle McQuaid is senior fellow bij de University of Melbourne en mede-oprichter van The Change Lab. In haar onderzoek getiteld ‘How do AI Summits help organizational systems to flourish?’ beschrijft en analyseert ze de voorwaarden waaronder Appreciative-Inquiry Summits kunnen leiden tot positieve disrupties waardoor organisaties (en de mensen die erin werken) hun adaptieve, creatieve en weerbaarheidsvermogen verbeteren.
Mille Themsen Duvander en Michelle McQuaid.
Programma
Tijdens het ochtendprogramma, van 10.00 uur tot 12.00 uur, zal David Cooperrider vragen uit het publiek beantwoorden. Aansluitend vindt de openbare verdediging van de proefschriften plaats: om 12.20 uur die van Mille Themsen Duvander en om 14.20 uur die van Michelle McQuaid: dan beginnen de promovenda met hun zgn. lekenpraatje voor het publiek, waarna aansluitend hun publieke verdediging van hun proefschriften volgt. Het bijwonen van één of meerdere programmaonderdelen is kosteloos, registratie is niet vereist.