HomeEvenementenLadies Night: Overgang & Bekkenbodem

Ladies Night: Overgang & Bekkenbodem

welkom bij de LADIES NIGHT over de overgang en bekkenbodem!

Gezellig, informatief en taboedoorbrekend

Wil je gezonder en fitter door de overgang, het kan écht! Wil je meer weten over de overgang, de gevolgen voor je bekkenbodem, tips voor op je werk, overgangsklachten, en wat je met deze klachten kan doen? Kom dan op vrijdag 21 juni 2024 naar onze LADIES NIGHT op de Universiteit Twente vanaf 18:00 – 21:30. Tijdens deze avond bespreken we alles wat te maken heeft met de overgang en de bekkenbodem. 

Opvliegers, jezelf niet zijn, kilo’s aankomen, slaapproblemen en geen zin in seks: de overgang kan een lastige periode zijn. Naar schatting zijn 1,8 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Van hen geeft 80% aan op een gegeven moment last te hebben van overgangsklachten. Toch heeft meer dan de helft van de mensen in de overgang ondanks klachten nooit hulp gezocht. 

Om de overgang meer aandacht te geven, wordt vrijdagavond 21 juni alles besproken wat te maken heeft met de overgang en de bekkenbodem. Op deze avond zijn er presentaties van een verpleegkundig overgangsconsulente, onderzoekster van de Universiteit Twente, bekkenfysiotherapeute, gynaecologe en hormoonspecialiste. Ook is er een markt met kraampjes over vrouwengezondheid, en de mogelijkheid om een antwoord krijgen op al je vragen over vrouwelijke gezondheid, zoals: waarom komen we in de overgang, wat gebeurt er in het vrouwenlichaam en in je brein? Welke veranderingen van bekkenorganen en bekkenbodem kunnen er optreden? En belangrijker, wat kan je eraan doen?

Deze organisaties zijn erbij vrijdag: VuurvrouwOVER!academieFYON | Fysiotherapie Oost NederlandStichting Bekkenbodem4allNederlandse Vereniging voor BekkenfysiotherapieCare for WomenMEEDOEN en Ellen Vermeulen met Barbie in de Overgang en Menomana!

Kom langs en leer meer over de overgang: de nieuwste informatie en praktische tips!


Wat kun je verwachten?
  • Presentaties over de overgang, bekkenbodem en hormonen
  • Praktische tips en do's / don'ts om zelf mee aan de slag te gaan
  • Een markt met kraampjes over vrouwengezondheid
  • Een antwoord krijgen op al je vragen over vrouwelijke gezondheid
  • Een gezellig avond om samen met anderen te praten over de overgang en eigen ervaringen
  • Drankjes, snacks en kijkje in het Technisch Medisch Centrum van de Universiteit Twente
Waar & Wanneer
  • Datum: 21 juni 2024
  • Tijd: 18.00 - 21.30 (tussen 18.00 - 18.30 inloop)
  • Taal: Nederlands
  • Kosten: € 7,50 p.p.
  • Locatie: TechMed Centre, Hallenweg 5 Enschede; op de campus van de Universiteit Twente. Zie verderop een uitgebreide routebeschrijving. 
  • Registratie: Bestel je ticket hier

Het programma


18:00 - 18:30

Inloop

18:30 - 19:15

Opvliegers, jezelf niet zijn, kilo’s aankomen, slaapproblemen en geen zin in seks. De overgang is een lastige periode in het leven van mensen geboren met eierstokken. Waarom komen we in de overgang, wat gebeurt er in het vrouwenlichaam en in je brein? En belangrijker wat kan je eraan doen?

‘Ook leuke meisjes worden vijftig’

Dr. Manon Kerkhof, ( uro-) gynaecoloog en hormoonspecialist werkzaam bij Curilion, expertisecentrum voor vrouwenzorg, legt uit hoe de overgang werkt en wat het effect is van daling van de geslachtshormonen op fysieke en mentaal functioneren. En natuurlijk reikt zij handvatten aan om de overgang een beetje leuk door te komen; heel concreet en praktisch, gebaseerd op onderzoek en met humor.

19:15 - 20:00

Informatie markt

Met onder andere Ellen Vermeulen met Menomana, hét spel on het taboe op de overgang te doorbreken. Ook stelt zij de door haar gemaakte reeks Barbie in de Overgang tentoon. 

Ook zal de OVER!academie op een creative manier aandacht besteden aan de 45+ vrouw, de overgang en de invloed op werk. Ruim één op de drie vrouwen in de overgang geeft namelijk aan dat zij door hun klachten hun werk minder goed kunnen doen.

Care for Women specialisten zullen meer vertellen over vrouwelijke hormonen en typische- en atypische overgangsklachten. Care for Women is een vrouwengezondheid organisatie die door heel Nederland professionele hulp biedt bij hormonale problemen tijdens de overgang, de menstruatie, zwangerschap en anticonceptie.

Patricia van Oosterwijk van FYON zal meer vertellen over de GLI+ (gecombineerde leefstijlinterventie). GLI richt zich op het verbeteren van de gezondheid door het aanpassen van de leefstijl. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding, beweging, slaap, stress, ontspanning, energie- en timemanagement.

Het team van MEEDOEN laat zien hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan het wetenschappelijk onderzoek op de Universiteit Twente. Als je zelf een idee hebt over een onderwerp dat toch beslist eens onderzocht moet worden, laat het weten! 

De grootste belangenorganisatie voor de overgang in Nederland, Vuurvrouw, sluit aan op 21 juni. Vuurvrouw richt zich op het vergroten van kennis, het verbeteren van de zorg voor vrouwen met overgangsklachten en het behartigen van de belangen van vrouwen in de overgang en het verbeteren van de beeldvorming.

Ook is de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie aanwezig. De NVFB is dé beroepsvereniging van en voor bekkenfysiotherapeuten in Nederland, en zet zich in voor het ontwikkelen van de best mogelijke kwaliteit van zorgverlening en het versterken van de positie van de bekkenfysiotherapeut als professionele zorgverlener in het zorgveld.

20:00 - 20:30

Veranderingen gedurende de overgang van de bekkenbodem: welke klachten kunnen er optreden, en wat kun je daar zelf aan doen?

Deze presentatie gaat over de veranderingen gedurende de overgang van de bekkenorganen en bekkenbodem.  Welke klachten kunnen als gevolg van hormonale veranderingen in deze levensfase optreden?  En veel belangrijker: Wat kan je daar zelf aan doen? Te denken valt aan plasklachten, urineverlies, verzakkingen, blaasontstekingen, vaginale droogheid, pijn bij vrijen en vaginale infecties. Met meer begrip van de ontstaanswijze, gerichte adviezen en tips en tricks kom je echter een heel eind en komen tijdens dit half uur aan bod. Monique van de Straat werkt bij FYON (Fysiotherapie Oost Nederland) als bekkenfysiotherapeut (MSPT).


Behandelmethodes, leefstijl en voeding: omgaan met de verschillende fases van de overgang

In deze presentatie neemt Linda ter Woerds je mee bij het werk van een overgangsconsulente en wat deze voor jou kan betekenen. Op basis van onder andere de fase van de overgang waar iemand inzit, de belangrijkste overgangsklachten en een bloeddruk meeting, kan er een advies op maat worden gemaakt. Door het aanpassen van voeding- en leefstijl, al dan niet in combinatie met hormoontherapie of alternatieven hiervoor, neemt de kans toe om deze fase soepel door te komen. In deze presentatie zullen verschillende behandelmethodes, leefstijl en voeding worden toegelicht. Linda ter Woerds is verpleegkundig overgangsconsulente bij Overgangspraktijk InBalans. 

20:45 - 21:15

Wat zijn bekkenbodemproblemen? Waar komen ze vandaan, en misschien nog wel belangrijker, wat kun je er aan doen?

Dr. Bellos-Grob neemt je aan de hand van klinische voorbeelden mee door de bijzondere wereld van de bekkenbodemproblematiek. We gaan het hebben over de behandelopties bij verzakkingen, denk aan een pessarium ring en een operatie. Wat komt daar allemaal bij kijken, wat zijn de voor- en nadelen? Aan het einde hebt je meer handvatten gekregen over verzakkingen en de behandelopties. Dr Bellos werkt als Technische Geneeskundige met specialisatie in de bekkenbodem in het ZGT (ziekenhuis Hengelo/Almelo) en als onderzoeker aan de Universiteit Twente.


Overgangsklachten en hormoontherapie

Welke verschillende medicamenteuze behandelingen zijn er voor overgangsklachten? Zijn er ook behandelingen zonder hormonen mogelijk?  Als ik kies voor een behandeling met hormoontherapie, wat zijn dan de risico’s? Zijn er ook redenen dat ik geen hormoontherapie mag gebruiken?

Monique Kenkhuis is werkzaam als gynaecoloog en beantwoordt deze vragen wekelijks in haar spreekkamer. In deze presentatie neemt ze je mee in de verschillende mogelijkheden, de effectiviteit en de voor- en nadelen van de medicamenteuze behandelingen. Ze geeft inzicht in de verschillende keuzes en wat mogelijke effecten zijn op jouw klachten, maar ze praat je ook bij over de mogelijke risico’s op korte en lange termijn welke voor elke vrouw weer anders zijn.

Vanaf 21:15 

Einde

Registratie

Bestel je tickets hier
Klik hier

Wil je meedoen met deze LADIES NIGHT? Bestel dan nu een ticket - a € 7,50 p.p.- om je plek te verzekeren! Hier krijg je ook twee drankjes en wat lekkers voor. Er zijn nog beperkte plaatsen, dus zorg dat je er snel bij bent. Mocht je een ticket hebben gekocht en toch niet deel kunnen nemen, of je een hebt een (andere) vraag, neem dan contact op door ons een e-mail te sturen. 

Routebeschrijving

AUTO

1. U bereikt P4 als volgt: vanaf de hoofdingang van de UT (Hengelosestraat) komt u direct na de stoplichten een eivormige rotonde tegen. Hier gaat u meteen rechtsaf. De weg draait met een bocht naar links. U kruist een fietspad en komt dan op een 4sprong (kruispunt), u gaat rechtsaf. Bij de volgende viersprong gaat u rechtdoor. Het voelt alsof u van de campus afrijdt, want u rijdt tussen de weilanden. Aan het einde van de weg is weer een T-splitsing waar u rechts gaat. Volg deze weg op een gegeven moment met de bocht mee naar rechts. De grote parkeerplaats aan uw linkerhand is P4, hier zet u de auto neer.

2. Het gebouw waar u moet zijn is het gebouw waar u tegenaan gereden was als u niet de parkeerplaats op was gedraaid. Dit is het glazen gebouw -TechMed Centre- met rechts ervan een rood gebouw. Om hier te komen, loopt u over het vrije fietspad tussen de 2 gebouwen door. Dit fietspad loopt u helemaal af totdat u bij een grote fietsstalling aankomt. Loop hier rechtdoor voorbij de fietsenstalling en ga na het glazen gebouw linksaf. Hier vindt u de ingang van het evenement. Dit glazen gebouw heet het TechMed Centre. 

OPENBAAR VERVOER

1. Vanuit Hengelo centraal station kunt u buslijn 9 naar Enschede nemen (ook bussen 17,18 en 19 rijden -minder vaak- richting de Universiteit Twente). Stop vervolgens bij halte 'Westerbegraafplaats/UT'.  

1. Vanuit Enschede centraal station kunt of buslijn 1 naar de Universiteit Twente of buslijnen 8 of 9 naar Hengelo nemen. Stap vervolgens uit bij halte 'Westerbegraafplaats/UT'. 

2. Aangekomen bij de bushalte 'Westerbegraafplaats/UT' steekt u vervolgens direct over de Hengelosestraat richting de campus van de Universiteit Twente. Loop vervolgens via de weg de campus van Universiteit Twente op. Aan uw linkerkant ziet u een vijver en aan de rechterkant een park. Blijf rechtdoor lopen en u loopt voorbij een eerste gebouw aan de linkerkant (rechts van u de parkeerplaats). Blijf rechtdoor lopen totdat u bij een asfaltweg aankomt. Hier vindt u aan de linkerkant een fietspad tussen 2 gebouwen (een rood gebouw en een glazen gebouw). Dit fietspad loopt u helemaal af totdat u bij een grote fietsstalling aankomt. Loop hier rechtdoor voorbij de fietsenstalling en ga na het glazen gebouw linksaf. Hier vindt u de ingang van het evenement. Dit glazen gebouw heet het TechMed Centre. 

Organisatie

Deze bijeenkomst is een initiatief van de Gemeente Enschede, FYON Glanerbrug en Technology for Women's Health van de Universiteit Twente - TechMed Centre. Samen maken we er een gezellige en interessante avond van en geven meer aandacht aan de overgang en de bekkenbodem.

Gemeente Enschede

De gemeente Enschede staat achter het belang van initiatieven die de gezondheid van vrouwen bevorderen. Als voorvechter van welzijn binnen haar gemeenschap, erkent de gemeente het cruciale belang van het ondersteunen van programma's en evenementen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van vrouwen. Door deze initiatieven te ondersteunen, streeft de gemeente Enschede ernaar om haar inwoners toegang te bieden tot de nodige middelen, informatie en ondersteuning om een gezond en vervuld leven te leiden. Met een sterke focus op preventie en empowerment, blijft de gemeente zich inzetten voor het creëren van een omgeving waarin vrouwen hun gezondheid en welzijn kunnen bevorderen.

FYON Glanerbrug

FYON is een fysiotherapeutische organisatie met meerdere vestigingen in Oost Nederland, waaronder de vestiging in Glanerbrug. FYON werkt vanuit de missie: Samen sterk in beweging. Dit doet men vanuit de visie op positieve gezondheid. FYON kijkt verder dan alleen de fysieke klachten van mensen. Zo levert men een positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven, het dagelijkse functioneren en sociaal meedoen van mensen. Bij FYON zien we beweging als bron voor een fit en vitaal leven. Het doel is om de patiënt maximaal te ondersteunen om zo snel mogelijk het gewenste resultaat te behalen. Zo kunnen overbehandelingen en onnodige kosten voorkomen worden.

Universiteit Twente - TechMed Centre > Technologie voor Vrouwengezondheid

Bij de Universiteit Twente - TechMed Centre werkt een multidisciplinaire onderzoeksgroep die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van vrouwen gedurende hun hele leven. Ze streven naar het begrijpen van de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen, inclusief anatomie, fysiologie en pathologie, en ontwikkelen technologieën voor preventie, diagnose en behandeling van ziekten zoals gynaecologische aandoeningen, borstkanker en osteoporose. Hun visie is het optimaliseren van vrouwelijke gezondheid met behulp van data en technologie, met als doel een verbetering van het welzijn van vrouwen tijdens verschillende levensfasen zoals zwangerschap en menopauze.

  

Contact

Heb je een vraag over dit evenement, of andere zaken? Neem dan contact op met Nikki van de Veerdonk via n.a.vandeveerdonk@utwente.nl

Ladies Night: Overgang & Bekkenbodem
Registreer