Cees Elzenga / Tubantia

Rob Jetten oogst in Enschede bewondering met openhartigheid en dossierkennis

In de laatste aflevering van Van Torentje naar Torentje was D66 lijsttrekker Rob Jetten te gast. De deminissionair minister van klimaat kwam rechtstreeks uit de ministerraad naar de campus van Universiteit Twente om te te praten over zijn verkiezingsprogramma.

Tijdens het gesprek ging het over, internationalisering het feit dat hij hartpatiënt is. Vooral dat laatste greep hij aan om zijn inhoudelijk verhaal aan te vullen met persoonlijke ervaringen. "Mijn eigen risico is op 2 januari altijd al op. Ik ben zelf hartpatiënt, en ben het dan al kwijt", vertelde Jetten. Hij erkende dat hij zich dat kon permitteren, maar betoogde toch dat het eigen risico moest blijven om de kosten van de gezondheidszorg te beteugelen. Mensen zijn volgens hem het meest geholpen met hard geld in de portemonnee.

Regionale economie

Volgens Jetten zit de kracht van een regionale economie als die van Twente hem in de combinatie van de innovatieve maakindustrie, Duitsers van over de grens, maar ook internationaal talent van over de hele wereld. Technische opleidingen kunnen volgens hem nog meer aan 'nudging' doen om de opleidingen beter te promoten. Als voorbeeld pakte hij de Achterhoekse opleidingen die op open dagen heel groot het startsalaris en salaris na vijf jaar te communiceren. "In één jaar hadden ze al veel meer opleidingen", aldus Jetten.

Energietransitie

De Twentse gemeenten zeggen dat ze voorlopig stoppen met het maken van plannen voor de regionale energietransitie. Dat is omdat de provincie Overijssel zelf het beleid voor windmolens en zonneparken naar zich toe trekt. "Ik geef de gemeenten groot gelijk", zei Jetten vrijdag. Klimaatminister Rob Jetten vindt dat de provincie Overijssel ‘doorslaat’ met het naar zich toe trekken van de regie in de energietransitie. "Ik ga als minister in januari wel aan de provincies vragen waar ze staan met de energietransitie. Als ze achterblijven moeten ze wel wat anders gaan doen", vertelt hij. 

Gebrekkige infrastructuur

Jetten deelde zijn visie op de infrastructuur in de regio. Als ex-medewerker van ProRail heeft hij naar eigen zeggen 'elke kilometer spoor in Twente gezien'. Hij pleit onder meer voor een verbetering van het openbaar vervoer met de Nedersaksenlijn vanuit Twente rechtstreeks naar Groningen. Met een klimaatticket voor 45 euro per maand kun je onbeperkt met het OV rijden. Ook stelde hij dat bedrijven uit het buitenland die willen investeren in Twente afhaken vanwege de ‘gebrekkige infrastructuur’. 

Prognose

Volgens Rob Jetten worden Nieuw Sociaal Contract (NSC) en zijn partij D66 de grootste tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Beide partijen komen uit op 25 zetels. VVD en GroenLinksPvdA volgen daar vlak achter met respectievelijk 24 en twintig zetels. Opvallend zijn de nul zetels voor Partij voor de Vrijheid (PVV). "We moeten niet in zijn praatjes trappen. Het gaat veel over zijn lievere toon, maar de boodschap blijft hetzelfde", zegt hij.

De prognose van Rob Jetten.

De prognose van Rob Jetten.

Kijk hier het hele gesprek met Rob Jetten terug.