HomeNieuws & eventsDilan Yesilgöz krijgt bericht van 'koning'
Cees Elzenga / Tubantia

Dilan Yesilgöz krijgt bericht van 'koning'

Dilan Yesilgöz van de VVD kreeg van UT-hoogleraar Alexander Brinkman geen vragen over kwantummechanica. In plaats daarvan ging het gesprek over haar veiligheid, haar politieke route van links naar rechts en georganiseerde misdaad. 

Ze is de zesde lijststrekker in de serie verkiezingsdebatten Van Torentje naar Torentje van De Twentsche Courant Tubantia en de Universiteit Twente. Ze was graag zelf naar Enschede gereden, maar dat was om veiligheidsredenen niet meer mogelijk. Zelfs normaal boodschappen doen is er voor haar niet meer bij. Desondanks vindt ze minister van Justitie en Veiligheid de mooiste baan van de wereld.

Van links naar rechts

Als kind van vluchtelingouders was ze zich naar eigen zeggen als vanzelfsprekend links gaan oriënteren. Maar bij de zowel SP als GroenLinks vond ze dat ze "daar als slachtoffer gezien die wel hulp nodig zal hebben." Ze overwoog nog dan maar voor D66 te gaan "maar dat is te veel van enerzijds, anderzijds en kom, we nemen nog een cappuccino". Uiteindelijk kwam ze bij de VVD terecht. Yesilgöz: "Linkse partijen bestaan voor mij bij de gratie van mensen die ze kunnen redden."

Koning

Voor het volgende thema kreeg ze een 'bericht van de koning'. Deze video was met kunstmatige intelligentie gemaakt. Dat had ze door toen de koning haar vertelde dat hij op haar zou stemmen. Yesilgöz zag zowel de kansen als de bedreigingen van kunstmatige intelligentie. "Het kan ons heel veel brengen, maar dat soort ontwikkelingen tegenhouden als overheid, ik denk dat dat botst." Het is volgens haar de uitdaging om beleid te maken die de negatieve effecten tegehoudt, maar dat de ontwikkeling wel vooruit gaat. 

Georganiseerde misdaad

Ze wil graag de strijd aangaan tegen de ondermijnende georganiseerde misdaag. Volgens haar onderschatten we wat daar gebeurt. "Vroeger wilde we geen Italiaanse toestanden, maar nu zeggen ze in Italië dat ze geen Nederlandse toestanden willen." Ze wil graag in samen werking met andere landen de maffia bestrijden. 

Prognose

Een prognose wilde ze eigenlijk niet doen, omdat ze dat aan de kiezers vindt op 22 november. Desondanks verwacht ze dat VVD volgende week de grootste wordt met 35 zetels. Dat is één zetel meer dan de VVD nu in de Tweede Kamer heeft. De NSC wordt de tweede partij met 31 zetels. Ver daar achter komt GroenLink/PvdA met 22 zetels. 

Zwaar beveiligde Yeşilgöz voorspelt ruime zege en gedecimeerd D66: 'VVD  wint verkiezingen met 35 zetels' | Binnenland | gelderlander.nl

De prognose van Dilan Yesilgöz.

Kijk hier het hele gesprek met Dilan Yesilgöz terug.