HomeNieuws & eventsHenri Bontenbal in tweede aflevering
Carlo ter Ellen / Tubantia

Henri Bontenbal laat fris geluid horen in tweede aflevering

In de tweede aflevering van Van Torentje naar Torentje was Henri Bontenbal, de lijsttrekker van het CDA te gast. Op het campagnetoneel van Tubantia en de Universiteit Twente moest hij uitleggen hoe hij de weggelopen aanhang op het platteland weer terug wilde winnen.

Jarenlang was het CDA de partij van het platteland, maar volgens Bontenbal is de regio verwaarloosd door Den Haag. “Het platteland heeft zich onvoldoende gehoord gevoeld bij het CDA”, vertelt hij. “Je komt als mens pas tot ontplooiing als je onderdeel bent van een gemeenschap. En dat moeten we doorvertalen in beleid.”

Bereikbaarheid

Na het gesprek over de weggelopen aanhang was het volgende thema de bereikbaarheid van de regio. Het specifieke voorbeeld was de N35. Bontenbal kent de problematiek van de weg tussen Almelo en Zwolle, maar kon geen beloftes doen. Bontenbal: “Ik wil bewijzen dat ik mij inzet voor dit traject, maar ik kan een resultaat nooit beloven.”

Nieuwe politieke cultuur

In de zaal vol CDA-stemmers laat Bontenbal voor velen een fris, nieuw geluid horen. Het gesprek gaat een tijd over de welbekende nieuwe bestuurscultuur. Volgens Bontenbal is het niet alleen tijd voor een nieuwe bestuurscultuur, maar ook een nieuwe politieke cultuur. “De ondersteuning voor de kamer moet beter. Voor een heel dik wetsvoorstel krijg ik een paar dagen – die vaak helemaal vol met afspraken zitten -  om die te lezen. En ik heb 0,7 FTE aan beleidsondersteuning. Hoe ga ik dit soort cruciale wetten dan goed behandelen?”, vraagt Bontenbal zich af.

Prognose

De rasoptimist sluit af met een prognose. Hij zette zijn CDA op vijftien zetels dat daarmee op het huidige aantal zou blijven steken. Het zou een prestatie zijn, want twee weken voor de verkiezingen wijzen de peilingen in een andere richting.

De zetelverdeling volgens Henri Bontenbal.

De prognose van Henri Bontenbal

Kijk hier het hele gesprek met Henri Bontenbal terug.