Na een dotterbehandeling wordt bij veel hartpatiënten een stent, een dun metalen buisje, in de kransslagader geplaatst die moet voorkomen dat de ader opnieuw dichtslibt. In de praktijk kampt tien procent van de patiënten met complicaties als gevolg van de stent. De Universiteit Twente start daarom met een onderzoeksproject om een nieuwe generatie stents te ontwikkelen. Met het project is in totaal 1,8 miljoen euro gemoeid.
Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer 36.000 patiënten een dotterbehandeling. Hierbij rekt de arts de vernauwde kransslagader op met een ballonnetje. Bij 87 procent van hen wordt tegelijkertijd een zogenaamde stent in de ader geplaatst. Dit is een dun buisje gemaakt van fijnmazig gaas van roestvrij staal dat moet voorkomen dat de ader opnieuw dichtslibt.
In ongeveer 10 procent van de gevallen krijgen patiënten problemen met de geplaatste stent, doordat er rondom de stent littekenweefsel ontstaat dat stolsels vormt die in de bloedbaan terecht komen (trombose). Ondertussen worden er al wel nieuwe stents ontwikkeld die plaatselijk medicijnen afgeven en daarmee de kans op trombose verkleinen, maar ook met deze stents is het probleem van littekenvorming niet helemaal opgelost.
Onderzoekers van de Universiteit Twente starten daarom met de ontwikkeling van een nieuw biomateriaal bestemd voor een nieuw generatie stents. De onderzoekers bevestigen hiervoor met behulp van bionanotechnologie enzymen aan de binnenkant van de stent. Als de stent in het lichaam wordt aangebracht is het de bedoeling dat endotheelcellen, de cellen die de natuurlijke binnenbekleding van bloedvaten vormen, aan de enzymen 'vastkleven'. Er vormt zich dan een natuurlijk laagje cellen aan de binnenkant van de stent dat trombose moet voorkomen. De uitdaging in het project is de enzymen op een zodanige manier op de stent te rangschikken, dat er een mooi homogeen laagje cellen aan de binnenkant van de stent kan ontstaan.
1,8 MILJOEN
De Universiteit Twente heeft van het BioMedical Materials program (BMM) een subsidie voor het onderzoek naar de nieuwe stents gekregen. Dit programma is bestemd voor innovatief onderzoek met klinische relevantie. In het project werken de onderzoeksinstituten MESA+ en MIRA van de Universiteit Twente samen met het Medisch Spectrum Twente, de Technische Universiteit Eindhoven en het bedrijf NT-MDT. Met het totale project is 1.8 miljoen euro gemoeid. Pascal Jonkheijm van de Universiteit Twente ontving, naast de subsidie, ook een 'jonge onderzoeker award' van BMM voor het ingediende onderzoeksvoorstel.