Er zijn dit jaar opnieuw veel studenten ingestroomd aan de masteropleiding MEEM in Leeuwarden. University Campus Fryslân en de Universiteit Twente hebben daarom besloten om de academische master nog meer te versterken en aantrekkelijker te maken voor Nederlandse studenten. Dat gaat gebeuren door ook les te gaan geven in het thema watermanagement; op nationaal en internationaal niveau is daar veel interesse voor. Voor de opleiding wordt bekostiging aangevraagd bij OCW. De kosten voor Nederlandse studenten worden dan veel lager, waardoor de kans op Nederlandse instroom fors toeneemt. Goed voor de opleiding, goed voor Leeuwarden.
In Leeuwarden bestaat sinds 1999 de opleiding MEEM. Met steun van de Provinciale Staten van Fryslân is destijds de Master Energy and Environmental Management en onderzoek naar duurzame innovaties op het terrein van energie-, water en ruimtegebruik (MEEM) gerealiseerd. MEEM houdt zich bezig met de diverse aspecten van publiek en privaat management van energie en milieu. Oogmerk is om mensen op te leiden als decision-makers voor bedrijven, overheden en NGO’s en op die wijze met hun kennis en technieken bij te laten dragen aan de duurzame ontwikkeling van de samenleving.
Deze éénjarige opleiding heeft een Nederlandse accreditatie en werkt samen met buitenlandse universiteiten. Daardoor trekt de opleiding ook veel buitenlandse studenten en met name niet-Europese studenten, bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika en Azië.
Academisch onderwijs in Fryslân
Op 21 september bracht de rector magnificus van de Universiteit Twente, Ed Brinksma, een bezoek aan Franeker, voor de promotie van Arjen Dijkstra.
Daar sprak hij verder met gedeputeerde Jannewietske de Vries en met hoogleraar-bestuurder Frans Zwarts van UCF over de jongste ambities van de Universiteit Twente. Brinksma:
“Onze universiteit vindt het belangrijk om academisch onderwijs in Fryslân te verzorgen. Juist omdat dáár vraag is en de inhoud van de MEEM één-op-één aansluit bij de hoedanigheden en uitdagingen van het Noorden op het gebied van energie, milieu en watermanagement. Zo blijft de kennis behouden en kan deze versterkt worden voor het Noorden en voor Fryslân. We willen 1 september 2013 startklaar zijn met de vernieuwde masteropleiding.”
Tijdens het gesprek kwamen provincie Fryslân, UCF en Universiteit Twente overeen dat – met bijdrage uit UCF-gelden - voor de vernieuwde masteropleiding MEEM € 0,4 mln. beschikbaar kan worden gesteld, dat er 2 AiO’s kunnen worden bekostigd en dat er € 0,1 mln. beschikbaar is voor de werving.
Ook de opleiding Watertechnologie die in Friesland wordt verzorgd en waar de UT nauw bij betrokken is, krijgt een zelfde bedrag om de opleiding verder te verbeteren.
Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Coenen 053 489 3216.