In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen zijn er meer kieswijzers dan ooit beschikbaar. StemWijzer, Stembreker, Kieskompas, KiesBalans, Groene Kieswijzer, Jeugdkieswijzer en ga zo maar door. De teller staat al ruim boven de dertig. Enkele miljoenen kiezers hebben al zo’n website bezocht en de komende twee dagen zullen er nog miljoenen volgen. Door de wildgroei aan kieswijzers zien veel kiezers door de bomen het bos niet meer. Zij twijfelen niet alleen meer op welke partij ze zullen stemmen, maar ook over welke kieswijzer ze moeten gebruiken. Politicoloog Martin Rosema van de Universiteit Twente heeft daarom een website ontwikkeld, waarop alle kieswijzers op een rij worden gezet en beoordeeld: de KieswijzerKiezer (www.kieswijzerkiezer.nl).
Rosema adviseert om thematische kieswijzers en doelgroepen kieswijzers niet al te serieus te nemen, omdat ze nogal eenzijdig zijn. Van de algemene kieswijzers worden onder meer de StemWijzer van Pro Demos en de Stemtool van NU.nl positief beoordeeld. De site bevat ook een schema om te ontdekken welke van meer dan dertig kieswijzers het best bij iemand past. Belangrijker nog dan de meest passende site vinden, is volgens Rosema dat kiezers met dat schema bewust worden van de nadelen die aan veel kieswijzers kleven. Maar als je dat in het achterhoofd houdt en het advies niet blind volgt, zijn deze websites volgens hem voor twijfelende kiezers een prima hulpmiddel om te achterhalen in welke mate ze de standpunten van politieke partijen delen.
Martin Rosema is als universitair docent politicologie verbonden aan de faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente. Hij is gespecialiseerd in verkiezingen en doet onder meer onderzoek naar het ontwerp van kieswijzers en hun effecten op stemgedrag. Zijn onderzoek behoort tot het instituut IGS (Institute for Innovation and Governance Studies).
NOS radio 1 interview met Martin Rosema
http://nos.nl/audio/417417/