Tweede Kamerverkiezingen voorspellen met sociale media
Geplaatst: 11-09-2012 11:09
Kun je met sociale media een betere voorspelling doen van de verkiezingsuitslag op 12 september, dan op basis van marktonderzoek? Onderzoekscentrum SoMeRe, verbonden aan de Universiteit Twente, heeft in aanloop naar de verkiezingen peilingen gedaan op basis van de publieke opinie binnen de sociale media.
Volgens reputatie-deskundige Cees van Riel (2004) is er geen plek waar de mening van de burger belangrijker is dan in de politiek. De burger bepaalt namelijk of een partij in de Tweede Kamer komt, of niet. In het onderzoek van SoMeRe wordt verondersteld dat op basis van de reputatie van een politieke partij binnen de sociale media voorspeld kan worden hoeveel zetels de partij in de verkiezingsuitslag krijgt. Het doel van dit onderzoek is na te gaan of sociale media reputatie een goede voorspeller is van de reputatie in de ‘gewone’ wereld.
Of de veronderstelling klopt dat sociale media reputatie de verkiezingsuitslag prima voorspelt, zal morgen blijken. Dan mogen de miljoenen stemgerechtigden in Nederland hun stem uitbrengen voor een nieuw kabinet en zal SoMeRe met een laatste peiling komen. Uit de eerste SoMeRe-peilingen blijkt dat de zetelverdeling dichtbij de peilingen van de onderzoeksbureaus Ipsos Synovate en Maurice de Hond ligt. Een eerste vergelijking met Ipsos Synovate levert bijvoorbeeld eenzelfde rangschikking op. De VVD (27) zou de grootste partij worden, gevolgd door de PvdA (25) en de SP (25) (peiling 5 september). Op de verkiezingsdag zal SoMeRe een laatste peiling uitvoeren waarin duidelijk moet worden of er nog grote veranderingen zijn. De volledige uitslag van deze peiling zal op 12 september 10.30 uur beschikbaar zijn via www.somere.nl.
Bron: UT nieuws http://www.utnieuws.nl/nieuws/tweede-kamerverkiezingen-voorspellen-met-social-media