Vijf jaar geleden stonden er nog ruim tweehonderd kamers op de campus leeg. Tegenwoordig zijn alle kamers per 1 juli verhuurd. Studenten wonen graag op de campus en in Enschede. Dat concludeert Acasa-bedrijfsleider Martijn Holterman. In Enschede is het relatief makkelijk een kamer te krijgen en de huurprijzen liggen ver onder het landelijk gemiddelde. De studentenhuisvester ziet de laatste jaren dat de campus in populariteit toeneemt. “De verwachting is dat de vraag naar huisvesting de komende jaren op beperkte schaal doorzet, waarbij de grootste vraag afkomstig zal zijn van buitenlandse studenten.”
Een van de studenten is Matthijs Baas (23), bezig met het tweede jaar van zijn bacheloropleiding Bestuurskunde. De Ommenaar is anderhalf jaar geleden in een van de karakteristieke piramidewoningen van ongeveer 17m2 aan de rand van de campus komen wonen. “Ik vond het fijn dat ik zelfstandig kon gaan wonen en mijn eigen eten kon gaan maken. Ik hoefde niet perse naar de binnenstad van Enschede. Hier kan ik hardlopen, van de natuur genieten, fitnessen en naar de supermarkt. Eigenlijk heb ik alles binnen handbereik.”
Verschillende nationaliteiten
“De campus is een unieke plek om te wonen, werken en recreëren.” vult Holterman aan. De Universiteit en Acasa hebben de afgelopen jaren veel gedaan om de campus aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld de uitbreiding van de voorzieningen en aanbod van verschillende soorten huisvesting. Ook het onderwijsaanbod is vernieuwd. “In onze huisvesting zien wij dan ook een steeds grotere diversiteit van bewoners. Vorig jaar hebben wij maar liefst 72 verschillende nationaliteiten in onze huisvesting mogen verwelkomen. Al deze verschillende culturen leveren op hun eigen manier een bijzondere bijdrage aan de campus.”
Enschede beste universiteitsstad
Dat het populair is om te wonen op de campus blijkt ook uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête die begin juni gepubliceerd werden. Enschede is volgens studenten de beste universiteitsstad als het aankomt op huisvesting. “Ik vind het meevallen wat je moet betalen voor een kamer. Ik betaal 289 euro per maand en dan heb ik ook beschikking over internet.” Matthijs heeft bij de keuze voor Enschede ook gekeken naar de mentaliteit van de mensen. “Ik heb hier heel wat leuke, nuchtere mensen leren kennen. Ook heb ik leuke buren. Ik ken ze niet allemaal, maar we hebben wel een Facebookgroep voor ons groene pleintje”. (Iedere piramidewoning heeft een eigen kleur. Matthijs woont in de groen geverfde woning aan de Witbreuksweg).
Aanmelden voor een kamer
Om in aanmerking te komen voor een kamer op de campus kun je je inschrijven bij Acasa. Kamers in groepen worden toegewezen via het coöptatiesysteem en bij zelfstandige kamers geldt het principe dat de kamerzoeker die als eerst reageert op een beschikbare kamer deze krijgt toegewezen. De internationale studenten huisvest Acasa in samenwerking met de UT. “Het is verstandig om voorafgaand aan het nieuwe studiejaar op tijd op zoek te gaan naar een kamer. Gedurende de zomerperiode en aan het begin van het nieuwe studiejaar is de vraag groter dan het aanbod”, aldus Holterman.
Als alles goed verloopt moet Matthijs nog één jaar studeren. Tot die tijd blijft hij lekker zitten waar hij zit. “Ik zou het wonen op de campus zeker niet afraden. Ik vermaak me prima hier!”