HomeNieuwsUT verstevigt rol in forensisch onderzoek

UT verstevigt rol in forensisch onderzoek Didier Meuwly nieuwe hoogleraar forensische biometrie

Biometrische technieken komen de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Biometrie is een belangrijk vakgebied binnen de forensische wetenschap. Onderscheidende menselijke kenmerken als vingerafdrukken, gezichtskenmerken, spraak en ook DNA worden onder andere gebruikt bij het oplossen van misdrijven. De UT is de enige academische instelling in Nederland die structureel onderzoek doet naar forensische biometrie. Voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vormt de Universiteit Twente op dit gebied de link met de wetenschap. Met de aanstelling van NFI principal scientist Didier Meuwly als hoogleraar forensische biometrie wordt de samenwerking verstevigd en uitgebreid.

Forensisch onderzoek werd de laatste jaren bekend dankzij onder andere populaire tv-series als CSI. Het NFI besteedt een groot deel van de onderzoekscapaciteit aan zaken waarin sprake is van een mogelijk misdrijf. Als een van de vier principal scientist van het NFI levert Didier Meuwly (Zwitserland, 1968) een belangrijke bijdrage aan de opleiding van deskundigen en de kwaliteit van zaakonderzoek. Meuwly is op de UT sinds kort deeltijdhoogleraar van de nieuw opgerichte leerstoel Forensische Biometrie binnen de vakgroep Services, Cybersecurity and Safety (SCS) van onderzoeksinstituut CTIT.
Hij gaat vooral onderzoek doen naar vingerafdrukherkenning en de toepassing van biometrie in forensische zaken. Binnen dezelfde vakgroep is Raymond Veldhuis, sinds vorige zomer hoogleraar aan de UT, gespecialiseerd in biometrie, waaronder bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Veldhuis werkt onder andere aan het NWO-project Face Recognition, waarin wordt geprobeerd om de onderzoeksmethoden van forensisch experts op het gebied van gezichtsherkenning te automatiseren en te objectiveren.

Wetenschappelijk verankerd

“Forensisch onderzoek is een belangrijk domein voor het NFI en op de UT kunnen we verder bouwen aan een wetenschappelijk programma”, vertelt Meuwly. “Biometrie is breder toepasbaar dan alleen bij bewijsvoering in de rechtbank. Ook andere fases van misdaadbestrijding, zoals opsporing en identiteitsfraude, komen aan bod. De forensische methoden zijn verder ontwikkeld en de rol van de forensisch onderzoeker is veranderd. We zijn veel beter in staat bepaalde scores uit forensisch biometrisch onderzoek te vertalen naar objectieve bewijskracht en onderscheidenheid. De ontwikkelingen op het gebied van forensische biometrie gaan erg snel. Op het gebied van biometrie is de UT een van de grotere academische instellingen in West-Europa. Zes promovendi werken in Twente aan een forensisch onderwerp. Mede door de link met het NFI bewijst de UT haar maatschappelijke relevantie.”

Contactpersoon
Jochem Vreeman (06 1222 1253).