Je kunt nu stemmen op één van de zeven vrouwelijke wetenschappers van de Universiteit Twente die zijn genomineerd voor de VIVA400. Dit is een jaarlijkse lijst met 400 succesvolle en inspirerende vrouwen van tijdschrift Viva. Alle vrouwen zijn verdeeld over acht categorieën. In de categorie Knappe Koppen en Eco zijn de volgende zeven vrouwelijke UT-wetenschappers genomineerd: Angele Reinders, Anne Leferink, Heidi Witteveen, Kitty Nijmeijer, Marieke Martens, Renske van Wijk en Sophie van Baalen.
Stemmen!
Stemmen op de UT wetenschappers kan hier, tot 2 november. Je maakt dan kans op een jaar gratis rijden in een Renault Twingo. Per categorie kun je één stem uitbrengen op de vrouw die jij het meest succesvol, gepassioneerd of inspirerend vindt. Dit kun je doen door in te loggen met je Facebook-, LinkedIn- of Viva-account. De genomineerde met de meeste stemmen belandt in de top vijf. Daaruit kiest de jury een winnaar per categorie. De winnaar, hopelijk één van onze UT-wetenschappers, wordt bekend gemaakt tijdens het VIVA400 event op 18 november.
VIVA400
De VIVA400 is een jaarlijks terugkerende lijst van 400 inspirerende vrouwen die het afgelopen jaar zijn opgevallen. Bijvoorbeeld omdat ze hun nek uit durfden steken voor een betere wereld, een belangrijke prijs hebben gewonnen of een gat in de markt hebben ontdekt. Tot en met 2 november kun je een stem uitbrengen op jouw favoriete VIVA400-vrouw. Als de stemmen geteld zijn en de top-vijf per categorie bekend is, kiest de vakjury daaruit de winnaars. Op 18 november 2014 worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het VIVA400 event, waar ze ook de felbegeerde VIVA400-award krijgen uitgereikt.
UT-wetenschappers
Prof. Angèle Reinders realiseerde een nieuw systeem voor zonne-energie op het Indonesische eiland Papua. Door de stijgende welvaart is daar steeds meer vraag naar elektriciteit en het bestaande energienetwerk kon dat niet aan. Het nieuwe systeem levert nu ongeveer 50.000 kWh per jaar, waardoor er vijfduizend liter minder diesel en 11.000 kilo minder steenkool per jaar gebruikt wordt voor aggregaten. En dát heeft er weer voor gezorgd dat de uitstoot van CO2 gigantisch is gedaald. Dankzij dit project gaan er nu meer zonne-energiesystemen geïnstalleerd worden in Indonesië.
In juli promoveerde Anne Leferink (29) met een bijzondere ontdekking: een nieuwe methode om bot- en kraakbeenweefsel te creëren. Door microscopisch kleine stukjes weefsel gecontroleerd aaneen te schakelen kan een groter stuk gemaakt worden dan met de huidige technieken. Momenteel werkt Anne met haar team aan het doorontwikkelen van de methode waarbij het materiaal dat de basis vormt van de microscopische kleine stukjes weefsels, injecteerbaar wordt gemaakt. Met deze nieuwe methode kunnen patiënten met bijvoorbeeld artrose of osteoporose in de toekomst behandeld worden met slechts een enkele injectie."
Heidi Witteveen (30) ontwikkelde samen met andere onderzoekers een hypermoderne onderarmprothese, voor mensen die als gevolg van een amputatie of een aangeboren afwijking een hand missen. De prothese wordt aangestuurd door de nog aanwezige armspieren en koppelt de beweging en/of hoeveelheid kracht terug naar de gebruiker, waardoor je als gebruiker intuïtief dingen kunt pakken. Het geeft je als het ware het gevoel in de arm terug, iets wat met de hulpmiddelen die tot nu toe beschikbaar waren niet mogelijk was.
In april werd bekend dat de instroom van het aantal scheikundestudenten in de afgelopen vijf jaar met twintig procent is gestegen. Dat is mede te danken aan de inzet van hoogleraar membraantechnologie Kitty Nijmeijer (42). Op inspirerende wijze vertelt ze over het belang van de chemie voor een duurzame samenleving. Ze was te gast in De Wereld Draait Door en zij zal online colleges verzorgen voor de ‘Universiteit van Nederland’ over haar onderzoek op het gebied van Blauwe Energie: het opwekken van energie uit het mengen van zee- en rivierwater. Mede op basis van haar onderzoek wordt momenteel op de Afsluitdijk de eerste Blauwe Energiecentrale wereldwijd gebouwd.
Rijden we binnenkort allemaal rond in zelfrijdende auto’s en wordt het daar juist veilig of misschien wel minder veilig door? Volgens prof. Marieke Martens (42) is de stap naar zelfrijdende auto's niet meer zo groot. Maar hangt het succes en de veiligheid voor een groot deel af van hoe mensen hiermee omgaan en of ze nog wel begrijpen wanneer ze zelf nog moeten ingrijpen. Marieke Martens doet baanbrekend onderzoek naar hoe mensen omgaan met slimme in-voertuigtechnologie die je waarschuwt voor gevaar of zelfs delen van de rijtaak overneemt zoals parkeren, sturen of afstand houden tot je voorligger.
Renske van Wijk (31) deed onderzoek naar de effectiviteit van helmbehandeling bij baby’s met schedelvervorming en promoveerde daar op. Niemand wist of de helm echt hielp tegen de schedelvervorming, toch werden er 4000 per jaar voorgeschreven, à € 1200. Conclusie van haar onderzoek: uit niets blijkt dat de helm beter is dan wachten op natuurlijk herstel bij baby’s met matige tot ernstige schedelvervorming. Haar promotieonderzoek verscheen in de nationale en internationale media zoals EenVandaag, de grote dagbladen, The New York Times en BBC.
Dit jaar ontving Sophie van Baalen (26) de TGS Research Honours PhD Award. Dat is een prijs die door de Universiteit Twente wordt uitgereikt aan Twents toptalent. Met twee masterdiploma’s op zak – voor Technische Geneeskunde en Philosophy of Science, Technology and Society – wil Sophie het werk van artsen verbeteren door in kaart te brengen hoe ze beter kunnen samenwerken met technische onderzoekers. Want die groepen weten weinig van de dagelijkse praktijk van de ander en denken vaak op een heel andere manier. Sophie wil met het toepassen van wetenschapsfilosofie het werk van artsen verbeteren.