HomeNieuwsUniversiteiten presenteren nieuwe studiekeuzetool ‘Studie in Cijfers’

Universiteiten presenteren nieuwe studiekeuzetool ‘Studie in Cijfers’

Onderwijsminister Bussemaker lanceerde zaterdag 8 maart samen met de Nederlandse universiteiten de studiekeuzetool ‘Studie in Cijfers’. De lancering vond plaats aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) tijdens de UvA Bachelordag 2014. ‘Studie in Cijfers’ is een tool voor studenten die ze helpt om meer inzicht te krijgen in de inhoud van de studie en de kansen op de arbeidsmarkt. De tool is onderdeel van een breder palet aan maatregelen die universiteiten nemen om ervoor te zorgen dat aankomende studenten de juiste studiekeuze maken. Dit sluit goed aan op het beleid van de Universiteit Twente, waarbij een belangrijke doelstelling is dat de juiste student op de juiste plek terecht komt.  

Studie in Cijfers

Met ‘Studie in Cijfers’ kunnen aankomende studenten de studie van hun keuze aan een aantal criteria toetsen. Zo kan een student zien hoe tevreden huidige studenten met de opleiding zijn en welk percentage doorstroomt naar het tweede studiejaar. Een aankomende student kan verder zien hoeveel contacturen er in het eerste jaar worden aangeboden en hoe groot de groep eerstejaarsstudenten is. Daarnaast is er informatie beschikbaar over de snelheid waarmee studenten de studie voltooien en informatie over de kansen op de arbeidsmarkt. De tool, die in nauw overleg met Studiekeuze123 en studenten- en scholierenorganisaties LAKS, ISO en LSVb is ontwikkeld, is voor iedere universitaire bacheloropleiding beschikbaar. De cijfers zijn landelijk vergelijkbaar en worden door Studiekeuze123 aan de instellingen aangeleverd.

 

‘Studie in Cijfers’ moet studenten helpen meer inzicht te krijgen in de inhoud van de studie en de kansen op de arbeidsmarkt. Een verkeerde studiekeuze is vervelend voor de student én voor de universiteit. Daarom zijn universiteiten in hun werving gericht op de juiste student op de juiste plek. Bij de Universiteit Twente ligt het uitvalspercentage op 19% en het aantal switchende studenten, die dus naar een andere bacheloropleiding van de Universiteit Twente overstappen, is 5%. Dit komt overeen met het landelijk uitvalspercentage. 

Twentse Onderwijsmodel

Het aantal uitschrijvers manifesteert zich bij de Universiteit Twente steeds meer in het eerste jaar. Voorzien wordt dat dit gepaard gaat met afname van uitval in de 2e en 3e jaren, door het beleid van het Twentse Onderwijsmodel. Hierbij is het eerste jaar sprake van intensief contact van docenten en studieadviseurs met de studenten en wordt ook het bindend studieadvies toegepast.

Maatregelen om studiesucces te verhogen

Deze studiekeuzetool is een van de maatregelen die de universiteiten nemen om het studiesucces te verhogen. In overleg met het ministerie van OCW is daarnaast de aanmelddatum voor een studie vervroegd van 31 augustus naar 1 mei en is de verplichte studiekeuzecheck ingevoerd. Uit het onderzoek van ResearchNed 2010 blijkt dat hoe eerder een scholier zich inschrijft, hoe hoger de kans is op een succesvolle studie.

De Universiteit Twente kent in het studiekeuzetraject de meeloopdagen met ouderejaars studenten en indien gewenst kan de student gebruik maken van een persoonlijk studiekeuze-adviesgesprek.

Een reguliere student kan zich ook na 1 mei nog wel inschrijven.

Contactpersoon: 

Bertyl Lankhaar, Woordvoerder College van Bestuur
Tel: 053 489 2210 of 06 20027435