HomeNieuwsKrachtenbundeling in nano-onderzoek

Krachtenbundeling in nano-onderzoek Universiteit Twente en Saxion delen onderzoeksfaciliteiten nanotechnologie

Dr. Peter Schӧn, programmadirecteur bij MESA+ en docent bij de faculteit TNW van de Universiteit Twente, heeft een positie aanvaard binnen NanoBioInterface van hogeschool Saxion. Dit lectoraat staat  onder leiding van prof. dr. Gregor Luthe. De benoeming zorgt voor samenwerking in nano-onderzoek tussen de twee instellingen. UT en Saxion gaan hun onderzoeksfaciliteiten delen. Dat geldt onder andere voor het MESA+ NanoLab. Luthe en Schӧn willen samen methodes en strategieën ontwikkelen voor het vroegtijdig opsporen van levensbedreigende ziektes.

Master
De samenwerking op het gebied van nanotechnologie tussen Saxion en de UT betekent een vervolg op de al eerder gezamenlijk ontwikkelde masteropleiding voor toegepaste nanotechnologie. Schӧn is daarbij hoofddocent voor zowel het onderwijsprogramma bij Saxion als de Universiteit Twente.

Slimme behandeling levensbedreigende ziektes
Schӧn is als chemicus en chemisch ingenieur gespecialiseerd in de atoomkrachtmicroscoop, met name in  de nanobio interface en macromoleculen en polymeren. Zijn ruime ervaring op dit gebied deed hij onder meer op bij het bedrijf Bruker Nano Surfaces.
“Met deze microscoop is het mogelijk om biologische systemen in hun daadwerkelijke omgeving te visualiseren, onderzoeken en manipuleren, van cel tot afzonderlijke molecuul” zegt Schӧn. “De methode heeft momenteel grote invloed op de medische wetenschap en wordt onmisbaar in toepassingen op het gebied van nanomedicatie. Daarbij focussen we op vroegtijdige diagnose van ziektes en het zo gericht mogelijk toedienen van medicatie.”

Schӧn is met name geïnteresseerd in onderzoeksprogramma’s op het gebied van nanodiagnose en nanotoxicologie. Dat sluit perfect aan op het onderzoeksterrein van prof. Luthe, die naast zijn werk bij Saxion tevens een onderzoeksgroep in menselijke toxicologie leidt aan de universiteit van Iowa (USA). Luthe en Schӧn willen samen methodes en strategieën ontwikkelen voor het vroegtijdig opsporen van levensbedreigende ziektes. De interactie van nanodeeltjes met celstructuren kan op die manier tot in detail worden bestudeerd, wat belangrijke inzichten verschaft in zowel toxicologische als medische toepassingen. Nanodeeltjes kunnen op een slimme manier worden ingezet bij de behandeling van ziektes, bijvoorbeeld door kankercellen heel gericht met warmte te bestrijden.

Technologie naar ziekenhuizen
Schӧn kan putten uit een uitgebreid internationaal netwerk, waaronder een aantal vooraanstaande Europese onderzoekers en zijn contacten in de wereld van de atoomkrachtmicroscoop. Sinds vijf jaar is hij de projectleider van het Europese netwerk COST dat zich richt op de toepassing van de methode in de medische wetenschap. “Ons belangrijkste doel is om deze technologie in de ziekenhuizen te krijgen.”