In een nieuw onderzoeksproject bestuderen onderzoekers aan de Universiteit Twente (UT) de leefgebieden reptielen en amfibieën in Europa. Ze willen achterhalen hoeveel profijt reptielen en amfibieën hebben van het netwerk van beschermde gebieden in Europa, genaamd Natura 2000. Deze beschermde gebieden beslaan bijna twintig procent van het landoppervlak in de 28 landen die lid zijn. De gebieden leveren een enorme bijdrage aan de economie en ecosystemen van Europa.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van de faculteit ITC van de UT, dr. Bert Toxopeus, dr. Kees de Bie en dr. ir. Thomas Groen. Groen: “In Nederland hebben we 166 gebieden die onderdeel uitmaken van het Europese Natura 2000 netwerk, zoals de Waddenzee en de Drentse heidevelden. De biodiversiteit (soortenrijkdom) in Europa gaat al jaren snel achteruit. Duurzame bescherming van flora en fauna is hard nodig. Met de Natura 2000 gebieden willen we voorkomen dat de natuur in Europa en in Nederland steeds eenvormiger wordt. Een groot aantal diersoorten is aangemerkt als specifieke doelgroep van de Natura 2000 gebieden, dat wil zeggen dat zij erdoor beschermd worden. Wij willen graag weten of de gebieden ook in het voordeel werken van andere soorten, in dit geval reptielen en amfibieën.”
Het onderzoeksproject is onderdeel van een groot Europees project waarin Alterra penvoerder is en de faculteit ITC van de Universiteit Twente samenwerkt met partners uit Nederland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Centrale vraag is in hoeverre de Natura 2000 gebieden de natuur in Europa beschermen. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Europese Comissie.
De projectpartners van het ITC zijn Sovon Vogelonderzoek Nederland, De Vlinderstichting, The British Trust for Ornithology (BTO) en the Italian Institute for Applied Ecology (IEA - Istituto di Ecologia Applicata – Sapienza, University of Rome).
Over het ITC
De Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) is een faculteit van de Universiteit Twente. Hier vindt onderzoek en onderwijs plaats op het gebied van geo-informatie wetenschappen en aardobservatie, met de nadruk op toepassingen in ontwikkelingslanden. Studenten vanuit de hele wereld komen naar het ITC om daar opleidingen te volgen. Het doel van de activiteiten van ITC is de internationale uitwisseling van kennis, gericht op capaciteitsopbouw en institutionele ontwikkeling in ontwikkelingslanden en opkomende economieën.
Noot voor de pers
Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Thomas Groen, +31 6 18171532 of persvoorlichter Kim Hovestad, 053 489 6979