Vandaag opende het nieuwe Medisch Spectrum Twente (MST) officieel zijn deuren. De Universiteit Twente feliciteert MST met het nieuwe gebouw. Na de officiële opening van het ziekenhuis zal Victor van der Chijs, collegevoorzitter van de UT, een voucher ter waarde van 10.000 euro uitreiken die kan worden ingezet voor een training naar keuze in het ECTM, het hightech medische simulatiecentrum op de campus van de UT. Van der Chijs: “De UT en MST werken al lange tijd intensief samen. Samen werken we aan betere zorg voor de patiënt. De Universiteit Twente wil het bestuur en het personeel van het MST van harte feliciteren met deze prachtige locatie.”
In de afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de bouw en inrichting van het nieuwe MST. Vandaag was de officiële opening van het ziekenhuis. De openingshandeling vond plaats op het Koningsplein in het centrum van Enschede. Daarna konden bezoekers uit de regio op een Zorgmarkt in het ziekenhuis kennismaken met de zorg die MST levert. Artsen demonstreerden onder meer hoe operaties verlopen en vertelden over de medische zorg die zij leveren en de betekenis van de specialistische zorg voor de regio. Bezoekers konden bovendien kennismaken met nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en technische innovaties op medisch gebied, afkomstig van wetenschappers van de Universiteit Twente en MST.
Samenwerking
De Universiteit Twente en MST werken al jarenlang intensief samen. Studenten van de universiteit lopen stage in het MST en diverse specialisten van het MST hebben een aanstelling als hoogleraar of bijzonder hoogleraar bij de UT. Ook op onderzoeksvlak wordt er veel samengewerkt. Zo werken MST en UT bijvoorbeeld samen aan de ontwikkeling van een ‘elektronische neus’ om longkanker op te sporen, aan ‘smart glasses’ om Parkinsonpatiënten beter te laten lopen en aan een nieuwe pijnloze methode om borstkanker op te sporen, ook bij jonge vrouwen.
Pioneers in Health Care Innovatiefonds
In 2014 hebben Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en de Universiteit Twente daarnaast een gezamenlijk innovatiefonds opgericht: het Pioneers in Health Care Innovatiefonds. Dit fonds is opgericht om de onderzoekssamenwerking tussen medisch specialisten van MST en ZGT en onderzoekers van de Universiteit Twente te stimuleren. Samen met zorgverzekeraar Menzis stellen de partijen jaarlijks 500.000 euro beschikbaar voor innovatieve projecten op het snijvlak van gezondheidszorg en technologie. Het fonds stimuleert medisch specialisten en wetenschappers om in een vroeg stadium van onderzoek samen te werken. De gedachte hierachter is dat als je de vraag vanuit de klinische praktijk centraal stelt, dit eerder leidt tot de innovatieve technologieën waar uiteindelijk de patiënt van profiteert en dat je sneller tot nieuwe, relevante toepassingen voor bestaande technologie kan komen.