HomeNieuwsHoe innovatief is jouw bedrijf? Laat het scannen door studenten van de UT en ontdek de kansen voor jou als ondernemer!

Hoe innovatief is jouw bedrijf? Laat het scannen door studenten van de UT en ontdek de kansen voor jou als ondernemer!

Innovatie is een belangrijke competentie om concurrentievoordeel te behalen en te behouden. Maar hoe staat het met jouw innovatiecompetenties? Waar zijn verbeteringen mogelijk en welke kansen liggen er? Studenten van de minor Innovation and Entrepreneurship bij Universiteit Twente nemen je graag mee in de innovatiescan. 

Wat is de innovatiescan?

Op basis van de laatste wetenschappelijke kennis heeft docent en onderzoeker innovatiemanagement van Universiteit Twente, dr. ir Sandor Löwik, een innovatiescan ontwikkeld voor organisaties. Studenten gaan deze innovatiescan uitvoeren in de praktijk, als onderdeel van de minor ‘Innovation and Entrepreneurship’.

De scan geeft inzicht in de wijze waarop innovatie binnen jouw organisatie is georganiseerd en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het bestaat uit een vragenlijst, gebaseerd op wetenschappelijk gevalideerde meetschalen, die door meerdere leden van een managementteam moeten worden ingevuld. De data wordt vervolgens door een groep van vijf derdejaars bachelor studenten geanalyseerd. De ondernemer ontvangt na de scan een uitgebreide presentatie en rapportage over de innovatiecompetenties van het bedrijf en een lijst van aanbevelingen en kansen.

 Wat levert het op?

  • Een momentopname van de innovatiecompetenties van jouw organisatie;
  • Concrete aanbevelingen om innovatiecompetenties te verbeteren;
  • Een overzicht van de meest recente inzichten op het gebied van innovatiemanagement;
  • Bewustwording en reflectie op jouw innovatiestrategie en –processen door het managementteam;
  • Contacten met (internationale) studenten en docenten van de Universiteit Twente.

Wat vragen wij van jou als ondernemer?

Deelname aan dit traject is kosteloos. Om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen voor zowel de ondernemer als de studenten, vragen we de volgende tijdsinvestering:

  • Een kennismakingsgesprek en bedrijfsrondleiding met ca. vijf studenten - begin september 2018 (duur ca. 2 uur);
  • Het invullen van een vragenlijst door minimaal 3 leden van het managementteam (duur ca. 1 uur per vragenlijst) - medio september 2018;
  • De eindpresentatie van de bedrijfsspecifieke resultaten van de Innovatiescan door studenten bij u op locatie (duur ca. 2 uur) – eind oktober 2018.

Welke onderwerpen komen aan bod?
De innovatiescan is gebaseerd op het Innovatie Management Model (zie onderstaand figuur). Dit model gaat uit van consistentie tussen de verschillende componenten. Als de strategie bijvoorbeeld gericht is op technologische innovatie, maar de technologische ontwikkelingen zijn nog moeilijk bij te houden, dan is er sprake van inconsistentie tussen de verschillende componenten van het innovatiemodel. Dit kan leiden tot een verminderde innovatieprestatie en mogelijk worden verbeterd.

De volgende onderwerpen zijn onderdeel van de Scan:

  • Innovatiestrategie: Loopt je voorop of bent je juist defensief? Kijk je vooral naar de lange termijn of naar de korte termijn?
  • Resources: Heb je voldoende middelen voor innovatie beschikbaar? En zijn dat de juiste middelen om jouw doelen te bereiken?
  • Competences: Welke innovatiecompetenties heb je als bedrijf ontwikkeld (R&D, project management, risico management, kennismanagement, HRM, samenwerken)? Zijn deze afgestemd op de strategie?
  • Opportunity recognition, development en exploitation: Hoe goed ben je in het herkennen, ontwikkelen en exploiteren van kansen? Ben je flexibel en agile genoeg? Pas je methoden toe als design thinking, lean startup en scrum? Creëer je voldoende waarde met jouw business modellen?
  • Leadership: Is jouw leiderschapsstijl een stimulans of een belemmering voor innovatief gedrag bij medewerkers?
  • External developments: Ben je op de hoogte van de allerlaatste technologische, markt- en maatschappelijke ontwikkelingen? En hoe blijf je op de hoogte?
  • Partners: Sta je open voor innovatieprojecten met anderen? Hoe goed werk je samen met partijen die nieuwe kennis leveren?

 

 Figuur: Het Innovation Management Model (Löwik, 2018)

 Goed om te weten:

  • De studenten kunnen internationaal zijn. De rapportage is in het Engels.
  • De studenten en docenten tekenen een verklaring dat de gegevens vertrouwelijk worden behandeld. Naast de werkgroep studenten en de begeleidende docenten krijgt niemand anders toegang tot de verkregen gegevens.
  • Indien hiervoor toestemming is gegeven, worden de verzamelde bedrijfsgegevens geanonimiseerd opgeslagen in een Innovatiemanagementdatabase van de onderzoeker Sandor Löwik. Het doel hiervan is om geaggregeerde data te genereren om regio’s, bedrijfstakken en bedrijfsgroottes te kunnen vergelijken. Als u hiervoor geen toestemming geeft, worden uw bedrijfsgegevens op 1 december 2018 verwijderd van de systemen van de UT.

Meer informatie, inschrijving en start van het traject:

Het traject start in september. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wil je als ondernemer meer weten of participeren in dit onderwijsproject? Neem contact op met Tim Jongman of Egbert van Hattem, Science Shop Twente, via:

Ir. Tim Jongman, +31(0)6 38 76 91 49 of t.jongman@novelt.com of
Ir. Egbert van Hattem +31(0)6 39 10 81 17 of e.vanhattem@novelt.com