HomeNieuwsTerugblikken op Dutch Design Week 2022

Terugblikken op Dutch Design Week 2022

Dutch Design Week 2022: Universiteit Twente nam deel en je kon bijna niet om ons heen. Exposities, presentaties, talks, workshops en zelfs een Mini met een paddenstoel en taxi chauffer. Indien je er niet bij kon zijn of gewoon wilt nagenieten: hieronder een samenvatting van onze aanwezigheid binnen de programma's Transitions van 4TU's Design United, Embassy of Health en het DRIVE festival.

Get Set - Thema van Dutch Design Week 2022

Met het thema van Dutch Design Week 2022, 'Get Set', werden bezoekers aangemoedigd om niet alleen geïnspireerd te raken. Het is belangrijker dan ooit om onze krachten te bundelen zodat we de maatschappelijke uitdagingen van nu kunnen oplossen, en in actie te komen!

DDW22's Creative Head Miriam van der Lubbe: "Get Set betekent dat wij - als ontwerpers, als burgers - de juiste mentaliteit moeten krijgen. Dat is waar we nu staan. Maar we moeten ons schrap zetten voor wat komen gaat. Denk aan enorme uitdagingen, zoals de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, ongelijkheid, en vele andere sociale vraagstukken. Om samen veranderingen door te kunnen voeren, moeten we echt de juiste mindset krijgen."

Embassy of Health

De Embassy of Health legde dit jaar de focus op hoe en vooral wélke mindset bijdraagt aan het bewegen richting een chronisch gezonde samenleving. 

Hoe veranderen we onze houding ten opzichte van gezondheid? Om de samenleving gezond(er) te maken en te voorkomen dat de zorg onbetaalbaar en onuitvoerbaar wordt, is het hoog tijd voor andere routes en perspectieven. We weten wat er op ons af komt, we voelen de druk toenemen op de arbeidsmarkt, op de wachtlijsten en in onze portemonnee. Toch blijkt de praktijk lastig te veranderen. Het vraagt om aanpassingen in onze manier van denken, doen en samenwerken. Tijdens Dutch Design Week wisselden bezoekers gedachten over de verschillende onderwerpen bij de expositie in het Klokgebouw, in de EDUBox en tijdens de Embassy of Health conferentie.

Sabine Wildevuur, Director DesignLab UTwente

Citizen Science to Design for Health wordt erkend als een opkomend onderzoeksveld. Laten we onze krachten bundelen om via Citizen Science de ideeën achter chronische gezondheid een stap verder te brengen.

Sabine Wildevuur, Director DesignLab UTwente

MONUMENTS FOR FUTURE M/OTHERHOOD

Met deze speculatieve experience wilde DesignLab's designer-in-residence Lisa Mandemaker nieuwe ideeën aanwakkeren over toekomstige reproductieve scenario's en familiebanden. Kunnen we verder denken dan de huidige stamboom? En hoe ervaren we nieuwe vormen van verwantschap en het gevoel deel uit te maken van iets dat groter is dan wijzelf? De installatie is momenteel te bewonderen in DesignLab en zal later ook naar andere plekken reizen. Fotocredits: Max Kneefel (bekijk meer foto's)

Een samenwerking met wetenschappers van het Zwaartekrachtprogramma

Het uitgangspunt van de kunstmatige baarmoeder was sociaal disruptieve technologie. Lisa heeft in workshops, samen met filosofen (o.a. Julia Hermann) van het Zwaartekrachtprogramma Ethics of Socially Disruptive Technologies (ESDiT), met verschillende partijen met name de ethische en sociale vraagstukken rondom potentiële indicering van een dergelijke technologie onderzocht.

Lees het narratief
Website UTxDDW

De EDUBOX Als lerende omgeving

DesignLab, THE BMS LAB en het Humanitarian Engineering initiatief van Universiteit Twente betrokken voorbijgangers bij het gezamenlijk ontdekken en vormen van chronische gezondheid, binnen en buiten de EDUBox op het Ketelhuisplein. EDUBox nodigt op toegankelijke wijze uit tot kennisoverdracht, ook op plekken waar dit ontbreekt. Deze compleet uitgeruste, zelfvoorzienende container is dankzij zijn ontwerp eenvoudig te transporteren naar verschillende plekken op de wereld.

UT onderzoekers, PhD's en studenten van de verschillende faculteiten hebben mensen bewust gemaakt hun eigen invloed op gezondheid en presenteerden hun onderzoeksprojecten op interactieve wijze. Zij betrokken bezekers in data, nieuwe technologieën en in het bijzonder wekten zij interesse in andermans perspectieven. De AgriBox was een van de projecten met een showcase in de EDUBox. Lees meer over de andere projecten op de website UTxDDW.

Agribox
AgriBox - Silas Nethe

Lokale voedselproductie is vooral in ontwikkelingslanden is een uitdaging vanwege klimaatverandering en conflicten. AgriBox heeft als doel het verbeteren van voedselbeveiliging en voedingswaarde in achtergestelde gemeenschappen. Het ontwerp maakt het eenvoudig om te worden getransporteerd naar en aangepast voor verschillende locaties: het ondersteunt de kleinschalige boeren en maakt ze sterker.

Wat gebeurt er met de EDUBox na DDW?

Het eerste EDUBox prototype dat werd gefabriceerd op de UT campus wordt momenteel verscheept naar Yarmuk University in Jordanië; naar verwacht komt het aan in december. 'In Jordanië is het bedoeld voor vluchtelingen en zal het geschikt worden gemaakt voor programmeerlessen en ondernemerschap', stelt Peter Chemweno. 'Onze partners in Jordanië werken reeds met studenten die vluchteling zijn. Zij trainen hen in het ontwikkelen van apps. EDUBox zal dit verder gaan faciliteren.' Lees het U-Today artikel.

MYCELIUM | MINI DESIGN RIDE

Deze installatie op de Mini Design Ride representeerde de maatschappelijke stakeholders en hoe ze verbonden moeten blijven. Het mycelium fenomeen diende als metafoor voor dit menselijke netwerk. In een bos helpt het mycelium de planten bij het delen van voedingsstoffen. In de samenleving dienen we kennis te delen om toekomsten te creëren waarin we samen kunnen floreren!

Negen dagen zwierf ‘onze paddenstoel’ op een Mini Cooper door de stad Eindhoven. Het liet mensen hun hoofden draaien en ze stopten zelfs de Mini om een foto te maken. In de EDUBox konden bezoekers het verhaal achter het mycelium ontdekken. Het bleek een geweldige manier om te praten over het grotere geheel en de doelen die UT nastreeft.

Transitions, Design United

Het programma Transitions werd georganiseerd door Design United (4TU). Dit jaar verkenden de technische universiteiten uit Twente, Delft, Wagingen en Eindhoven welke rol design kan spelen in de aanpak van verschillende thema': More than Human Design, Futuring, Politics of Design, Entanglements with AI and Neo Craftsmanships. Deze thema's werden uitgelicht tijdens de expositie in het Klokgebouw, de middagprogramma's in Microlab en in het eMagazine.

Daniel Saakes, Scientific Director 4TU.Design United

Dutch Design Week is een fantastisch podium voor ontwerp onderzoek in Twente en bij de 4TU. Het is goed om samenwerkingen te zien tussen 4TU onderzoekers op belangrijke thema's.

Daniel Saakes, Scientific Director 4TU.Design United

Mocht je Transitions niet hebben kunnen bezoeken: bekijk de prachtige video hieronder die de gebeurtenissen goed verbeeldt, of bekijk het foto album.

Drive

Photo credits: Cristina Ionas

Het jaarlijkse Design Research & Innovation Festival, georganiseerd door CLICKNL en 4TU's Design United, brengt je state-of-the-art kennis en inspiratie vanuit de design sector. DRIVE 2022 focust zich op de geweldige kansen voor de creatieve industrie. Kansen om sterker te worden als sector, kansen om de samenleving vooruit te helpen en kansen om andere sectoren te helpen innoveren. Van de ontwikkeling van meeslepende belevenissen tot het genereren van bewustzijn, tot nieuwe business models voor een circulaire wereld, en van het effect van goed design in de stad tot het aanbieden van ruimte om te experimenteren.

Specialisten en andere geïnteresseerden verdiepten zich dit jaar in verschillende onderwerpen, door onderdeel uit te maken van het publiek tijdens talks en bij te dragen aan werksessies. Van Maatschappelijke Innovaties tot Circulair Ontwerp tot Experimenteeromgevingen; iedere dag werd een ander topic uitgelicht. DesignLab Universiteit Twente was gevraagd een talk te geven over het thema Experimenteeromgevingen. Voormalig DreamTeamer Dianneris Diaz gaf een presentatie over DesignLab en Responsible Futuring. Gemist? Hier is je kans om haar te zien stralen tijdens DRIVE 2022! Fotocredits: Cristina Ionas

Bekijk livestream
Experimenteeromgevingen

Reis door het proces

Een aantal UT projecten is gemaakt bij DesignLab Universiteit Twente. Bekijk de fantastische video om meer te weten over het proces: van bouwen en samenwerken bij DesignLab tot het presenteren van de uiteindelijke resultaten in Eindhoven.

Zien we jou volgend jaar?