HomeNieuwsNieuwe dienst: 'UniShare' een Content Collaboration Platform (CCP) voor onderzoeksdata

Nieuwe dienst: 'UniShare' een Content Collaboration Platform (CCP) voor onderzoeksdata 17-07-2023

Het is een veelgehoorde vraag van onderzoekers: hoe kunnen we op een veilige en efficiënte manier onderzoeksdata opslaan, delen en samenwerken in een onderzoeksproject? Het antwoord is UniShare, een dienst die speciaal is ontwikkeld om aan deze behoefte te voldoen. UniShare biedt onderzoekers de mogelijkheid om hun waardevolle data op te slaan in het datacentre van de Universiteit Twente, zonder gebruik te maken van externe cloudopslag. Daarnaast zorgt UniShare voor eenvoudige toegangsregelingen, waarbij onderzoekers kunnen inloggen met hun eigen instellingsaccount. 

UniShare maakt gebruik van Nextcloud, een krachtige en veelzijdige Open Source softwareoplossing die zowel server- als clientfunctionaliteit biedt voor een Content Collaboration Platform. Door gebruik te maken van Nextcloud als basis, kan UniShare een naadloze gebruikerservaring bieden met geavanceerde functies zoals het delen van bestanden, het beheren van versiegeschiedenis en het synchroniseren van data tussen verschillende apparaten. 

Een van de belangrijkste kenmerken van UniShare is de mogelijkheid om toegang te verlenen aan zowel interne als externe onderzoekers, waarbij iedereen zijn eigen instellingsidentiteit kan gebruiken. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van SRAM, wat staat voor SURF Research Access Management. SRAM is een betrouwbare en veilige methode om identiteiten te verifiëren en toegang te verlenen tot gekoppelde onderzoeksdiensten, in dit geval UniShare voor onderzoeksdata. 

UniShare is een product van de Universiteit Twente. Het is een innovatieve oplossing die de potentie heeft om het landschap van onderzoeksdata beheer te veranderen. 

Meer informatie over UniShare
ga naar Selfservice Portal