HomeNieuwsBacheloropleiding Technische Geneeskunde stapt over op ongewogen loting

Bacheloropleiding Technische Geneeskunde stapt over op ongewogen loting

Aankomende studenten die kiezen voor de bacheloropleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente, krijgen te maken met een loting.  De opleiding hanteert een numerus fixus: per jaar kunnen er maximaal 150 studenten instromen.

Studenten die de opleiding willen gaan volgen met ingang van het academisch jaar 2025-2026, worden niet meer geselecteerd op basis van hun cijfers op de middelbare school en een huiswerkopdracht, maar krijgen door middel van ongewogen loting allemaal een even grote kans.

Juiste student op de juiste plek

Al jaren evalueren we de wijze waarop we studenten selecteren voor de opleiding. Daarin kijken we onder andere in hoeverre de verschillende instrumenten een relatie hebben met de prestaties binnen de bachelor.

Katja Haijkens, opleidingsdirecteur

Studenten hoeven niet perfect te zijn bij de start, het is aan ons om studenten te helpen bij hun ontwikkeling.

Katja Haijkens, opleidingsdirecteur

 “We vinden het belangrijk dat de juiste student op de juiste plek terecht komt. We zagen dat 5vwo-cijfers, die tot voor kort meetelden in de selectie, niet per se een goede voorspeller zijn van studiesucces. Met andere woorden: studenten met een wat lager gemiddelde op het vwo-overgangsrapport, deden hetdoorgaans prima binnen de studie. Motivatie speelt een veel belangrijkere rol. Studenten hoeven niet perfect te zijn bij de start, het is aan ons om studenten te helpen bij hun ontwikkeling. Daarnaast weten we dat jong mensen in deze fase (17-25 jaar) zich nog enorm ontwikkelen, die ruimte willen we ze ook geven”, aldus opleidingsdirecteur Katja Haijkens.

Bovendien zagen we ook andere ongewenst effecten van selecteren. Haijkens: “Selecteren op cijfers draagt bij aan ongezonde prestatiecultuur en de kans bestaat tevens dat een opleiding minder divers wordt. Ook het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) constateerde dat recentelijk. Diversiteit is heel belangrijk voor zowel de opleiding als het vakgebied. Daarom hebben we nu gekozen voor loting, waarbij elke student evenveel kans heeft.”

Ongewogen loten werd de laatste jaren dan ook gezien als een goed alternatief. “Toen de mogelijkheid tot loting ontstond door veranderde wetgeving, hebben we dat moment met beide handen aangegrepen.” Landelijk zijn er zo’n twintig universitaire studies die kiezen voor een ongewogen loting.

Technische Geneeskunde studeren?

Studiekiezers die geïnteresseerd zijn in de bachelor Technische Geneeskunde kunnen zich vanaf 1 oktober tot uiterlijk 15 januari inschrijven. Loting vindt vervolgens plaats onder toeziend oog van een notaris. Vervolgens horen zij op 15 april of zij een plek krijgen toegewezen.

Wil je meer weten over de opleiding Technische Geneeskunde? Neem een kijkje op de website van de opleiding.

Technohal