HomeNieuwsVijf afstudeerprijzen uitgereikt tijdens Opening Academisch Jaar

Vijf afstudeerprijzen uitgereikt tijdens Opening Academisch Jaar

Zoals ieder jaar worden tijdens de Opening Academisch Jaar weer afstudeerprijzen uitgereikt. Van elke faculteit kreeg één masterstudent een oorkonde en een cheque ter waar van €1000,- voor de beste masterscripties van het afgelopen jaar.

Faculteit BMS – Benjamin Jabold

Benjamin Jabold schreef twee masterscripties, zowel voor zijn studie Psychologie als zijn studie Filosofie. In zijn eerste masterscriptie in psychologie onderzocht hij de sociale identiteiten van radicaal rechts-populistische kiezers in heel Europa om beter te kunnen verklaren waarom mensen op dergelijke partijen stemmen. Terwijl wetenschappers eerder steevast beweerden dat anti-immigratie sentimenten de sterkste voorspeller waren voor het stemmen op rechts-populistische partijen, toonde zijn onderzoek aan dat er subgroepen zijn van rechts-populistische partijstemmers die respectievelijk gekenmerkt worden door racisme, proteststemmen, of racisme en proteststemmen, of combinaties hiervan met economische ontevredenheid. De resultaten van zijn onderzoek zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om de opkomst van rechts-radicaal populisme en fascisme in Europa beter te bestrijden, door interventies af te stemmen op specifieke subgroepen van kiezers.

In zijn tweede masterscriptie Filosofie onderzocht hij mogelijke rollen voor gemeenschappen in duurzaamheidstransformaties van steden. Hij toonde aan dat zogenaamde groene groei zijn eigen normatieve aspiraties niet kan waarmaken, aangezien economische groei in de ene regio, aangedreven door zogenaamde groene technologieën, zoals e-voertuigen, vervuiling, landomzetting en verlies van biodiversiteit veroorzaakt in een andere regio en de menselijke ontwikkelingsaspiraties van de meest kwetsbaren schaadt. Hij stelt dat degrowth, de rechtvaardige herstructurering en schaalverkleining van economische activiteit, noodzakelijk en haalbaar is als het voortbouwt op bestaande tegen-hegemonische praktijken in steden en volgens hem moeten we nu beginnen met de uitvoering ervan in Enschede.

Faculteit EEMCS – Michael Bui

De prognoses na een heupfractuuroperatie bij oudere volwassenen zijn slecht: tot een derde overlijdt binnen een jaar en 29% wordt geconfronteerd met levenslange beperkingen. In zijn onderzoek richtte Michael Bui zich op de vraag wanneer chirurgische overbehandeling moet worden vermeden bij patiënten met een beperkte levensverwachting en hoe de functionele uitkomsten kunnen worden verbeterd bij patiënten met een langere levensverwachting.

In het eerste deel van zijn proefschrift analyseerde hij bewijs uit 33 onderzoeken om de sterkste risicofactoren voor vroegtijdig overlijden te vinden, zodat hij patiënten met een hoog risico beter kon identificeren. Om de beste handelwijze te bepalen voor patiënten met een combinatie van deze risicofactoren, vroeg hij chirurgen om een chirurgische of niet-operatieve behandeling aan te bevelen voor hypothetische patiënten. Vervolgens heeft hij hun keuzes statistisch gemodelleerd om deskundige beslissingsondersteuning te bieden voor het moment waarop van chirurgie moet worden afgezien.

In het tweede deel van zijn proefschrift ontwikkelde hij een machine-learningmodel om de fysieke activiteit van patiënten automatisch en continu te monitoren, zodat artsen sneller kunnen ingrijpen wanneer suboptimaal herstel wordt vermoed.

Faculteit ET – Sem Geerts

Op plekken waar rivieren uitstromen in zee kan zout het land binnen dringen. Zo gebeurt dat in Rotterdam via de Nieuwe Waterweg, wat een open verbinding vormt tussen de zee en de zoete binnenwateren, waar het zout tientallen kilometers het land kan indringen in de zomer. Dit kan problemen opleveren voor drinkwaterproductie, industrie en irrigatie en dit probleem is gekenmerkt als een van de eerst merkbare gevolgen van klimaatverandering. In het onderzoek van Sem Geerts bekeek hij de invloed van grootschalige bodemvormen in de rivier, zandduinen genaamd, op deze zoutindringing.

Door middel van een computermodel laat dit onderzoek zien dat de plaatsing van hogere en stijlere zandduinen zoutindringing kan verminderen. Dit suggereert dat door middel van efficiente baggertechnieken waarbij deze natuurlijke bodemvormen blijven bestaan of ontstaan, zandduinen een Nature-Based Solution vormen omzoutindringing tegen te gaan.

Faculteit ITC – Jana Lim

Het onderzoek van Jana Lim richtte zich op het verbeteren van de voorspelling van door regenval veroorzaakte aardverschuivingen met behulp van een deep learning raamwerk. De huidige systemen voor vroegtijdige waarschuwing voor aardverschuivingen (Landslide Early Warning Systems, LEWS) vertrouwen op geaggregeerde neerslagmetingen en negeren de eigenschappen van het terrein. Vergelijkbaar met hoe Siri spraakopdrachten verwerkt, behandelt het model van Jana neerslag als een continu signaal dat verwerkt wordt door een neuraal netwerk dat gebruikt wordt bij spraakherkenning.

Deze informatie van het neerslagsignaal werd gecombineerd met terreinkenmerken en uiteindelijk gebruikt om voorspellingen te doen. Haar experimenten toonden aan dat deze methode leidde tot betere voorspellende prestaties in vergelijking met conventionele methoden die gebruik maken van geaggregeerde neerslag.

Faculteit TNW – Loes Kleinsmit

Olivijn is een mineraal dat veel voorkomt in de aardkorst. Het mineraal kan een chemische reactie aangaan met koolstofdioxide, waardoor het broeikasgas wordt omgezet tot nuttige (bouw) materialen. In haar onderzoek probeerde Loes Kleinsmit te achterhalen hoe we deze reactie zo efficiënt mogelijk kunnen laten verlopen. Ze bestudeerde de reactie met microreactoren; dat zijn hele kleine chemische reactoren waarin je de reactie goed kan volgen, met bijvoorbeeld een microscoop. Tijdens de master thesis heeft ze de microreactoren ontworpen en gefabriceerd in het MESA+ Cleanroom lab op de UT. Ook heeft ze een meetmethode bedacht waarmee ze de reactie hopelijk met grote nauwkeurigheid kan bestuderen. 

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)