HomeNieuwsBacheloropleiding Psychologie vanaf 2025 tweetalig
Annabel Jeuring

Bacheloropleiding Psychologie vanaf 2025 tweetalig

De bacheloropleiding Psychologie van de Universiteit Twente wordt vanaf het collegejaar 2025-2026 tweetalig aangeboden: Engels en Nederlands. De opleiding wordt daarmee de eerste tweetalige UT-studie. De transformatie is het antwoord op een veranderde behoefte in de maatschappij en op de wens van studenten en werkgevers.

Deze zomer ging de Universiteitsraad akkoord met de voorgenomen verandering en daarmee werd de laatste horde genomen. De toevoeging van de Nederlandstalige track bij Psychologie betekent in de praktijk dat (grote) hoorcolleges Engelstalig blijven. Verder worden de kleinschalige werkcolleges, werk in projectgroepen en de daarbij horende toetsing ook in het Nederlands aangeboden voor studenten die kiezen voor de Nederlandse track. De bachelor kan daarmee voor twee derde in het Nederlands worden gevolgd. Vakliteratuur blijft, zoals overal in de academische wereld, voor het overgrote deel in het Engels.

Waarom Nederlands?

De stap naar de Nederlandstalige track heeft volgens opleidingsdirecteur Christina Bode meerdere redenen. ‘Allereerst sluiten we onze ogen niet voor de politieke en maatschappelijke discussie over de balans van internationalisering binnen het hoger onderwijs. Onze opleiding staat middenin de maatschappij en een tweetalige opleiding biedt veel voordelen. Op dit moment bieden we als enige universitaire psychologiestudie in Nederland geen Nederlandse track aan. Die behoefte is er wel. Dat geldt voor studenten die psychologie met aandacht voor de mogelijkheden die technologie biedt graag in het Nederlands willen studeren. En ook bij werkgevers die gebaat zijn bij een psycholoog die zowel in het Engels als Nederlands kan werken. Daarnaast is de specialisatie tot GZ-psycholoog die sinds 2024 ook aangeboden wordt aan de UT in het Nederlands, daar kunnen we beter op deze manier nog beter op aansluiten.’

Christina Bode

Onze opleiding staat middenin de maatschappij en een tweetalige opleiding biedt veel voordelen

Christina Bode

Instroom

De keuze voor de Nederlandse track heeft volgens Bode ook te maken met het uitbreiden van de studenteninstroom. ‘Dit ligt op dit moment rond de 165 eerstejaars. Er is ruimte voor groei. Om alles goed in de lucht te houden, om alle specialisaties aan te bieden en ideaal gebruik te maken van het curriculum is min of meer een verdubbeling van onze studentenpopulatie gewenst’, aldus Bode.
De aanpassing vraagt logischerwijs het nodige van de opleiding en haar mensen. Bode: ‘Een aantal van onze internationale docenten gaat zich bekwamen in het Nederlands. Ze staan achter de verandering en zijn gemotiveerd zichzelf hierin te ontwikkelen, dat is goed om te zien.’

Toekomstgerichte psycholoog

De studie Psychologie van de Universiteit Twente bereidt studenten voor op de rol van toekomstgerichte psycholoog. Je leert niet alleen de theorie, maar oefent ook hoe je slimme technologieën, zoals gezondheidsapps en virtual reality, inzet om mensen met nieuwe situaties te laten oefenen en om bijvoorbeeld gedrag te veranderen. Studenten kunnen onder andere in het geavanceerde BMS Lab waardevolle ervaringen opdoen, waar kennis direct in de praktijk wordt gebracht.
Of je nu kiest voor een vervolgopleiding tot GZ-psycholoog, een loopbaan in het bedrijfsleven, of een functie bij de overheid, de opleiding biedt een sterke basis. Je wordt voorbereid op werken in internationale omgevingen en multidisciplinaire teams. Dankzij de combinatie van psychologische kennis en praktische ervaring die je opdoet aan de Universiteit Twente, kun je innovatieve en realistische oplossingen ontwerpen, wat je een aanzienlijke voorsprong geeft op de arbeidsmarkt.

Aanmelddeadline

De opleiding Psychologie heeft het aantal beschikbare plaatsen voor de Numerus Fixus verhoogd naar 450. Voor studies met een Numerus Fixus geldt een aanmelddeadline van 15 januari.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)