De Universiteit Twente leidt een vierjarig Interreg-project CARE-FLOW om de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland te verbeteren. Dit gaat door middel van slimme beslissingsondersteuning bij capaciteitsplanning en optimalisatie van de patiëntenstroom. In beide landen staan de zorgstelsels steeds meer onder druk door stijgende kosten, toenemende vraag en personeelstekorten. Het consortium van softwarebedrijven, universiteiten en zorgorganisaties gaat regionale data-, prognose- en planningsalgoritmen gebruiken om de beschikbare middelen efficiënter te gebruiken voor betere gezondheidsresultaten.
Zowel in Duitsland als in Nederland staan de zorguitgaven op een recordhoogte. Stijgende kosten en vergrijzing leggen een toenemende druk op ziekenhuizen, hulpdiensten en zorginstellingen. Tegelijkertijd beperkt een toenemend tekort aan zorgprofessionals de beschikbare behandelcapaciteit. In grensregio's wordt deze druk versterkt door een gebrek aan coördinatie tussen landen, wat leidt tot inefficiënties zoals dubbele middelen, ongelijke werkdruk en vertragingen in de zorg. Grensoverschrijdende samenwerking wordt nu al uitgevoerd door zorgorganisaties in de regio en was vooral zeer effectief in eerdere crises, zoals de overplaatsing van Nederlandse patiënten naar Duitse ziekenhuizen tijdens de COVID-19-pandemie. Deze inspanningen zijn echter nog steeds grotendeels handmatig en gefragmenteerd.
Project CARE-FLOW
Om grensoverschrijdende samenwerking te stroomlijnen, ontwikkelt het nieuwe onderzoeksproject CARE-FLOW geavanceerde algoritmen. Die kunnen worden ingebed in softwaretools om de efficiëntie en toegankelijkheid van de gezondheidszorg in de Duits-Nederlandse grensregio te verbeteren. Het initiatief richt zich op het optimaliseren van patiëntenstromen en zorgcapaciteiten door de coördinatie tussen hulpdiensten, ziekenhuizen en zorginstellingen te verbeteren. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, Operations Research, IT en data-analyse, wil het project slimme en datagestuurde beslissingen mogelijk maken. Denk aan het beheer van middelen, zoals ambulances en intensive care-bedden. Deze aanpak is vooral cruciaal in crises zoals pandemieën, wanneer effectieve grensoverschrijdende samenwerking van vitaal belang is, en tijdens capaciteitsknelpunten die zich voordoen in de normale bedrijfsvoering.
In plaats van diensten aan beide zijden van de grens te dupliceren, bevordert het project gedeelde capaciteitsgebruik. Hierdoor verbetert de patiëntenzorg en vermindert onbenutte capaciteit. De softwareoplossingen met directe input van zorgverleners garanderen de praktische implementatie en de adoptiebarrières.
Het internationale consortium, dat bestaat uit bedrijven, universiteiten en zorgorganisaties uit zowel Duitsland als Nederland, combineert diverse maar complementaire expertise om in regionale behoeften te voorzien. Het project introduceert een nieuw trainingsmodel om de integratie van de tools in de dagelijkse bedrijfsvoering te vergemakkelijken. Het doel is de kwaliteit en efficiëntie van de gezondheidszorg in de hele regio te verbeteren.
De kerntaak van de UT in CARE-FLOW is het ondersteunen van de complexe planningsopgave die een aanzienlijke mate van coördinatie in de regio vereist. De onderzoekers Derya Demirtas, Daniela Guericke, Sebastian Rachuba en Anne Zander van het faculteitsoverstijgende Center for Healthcare Operations Improvement & Research (CHOIR) gaan samen met een team van onderzoekers algoritmes ontwikkelen die op basis van regionale data en prognoses geautomatiseerd suggesties doen voor het verbeteren van capaciteitsaanpassingen en het aansturen van patiënten.
Het CARE-FLOW-project wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-Programma Deutschland-Nederland en heeft een totaal budget van 4,6 miljoen euro. CARE-FLOW wordt met 2,9 miljoen euro medegefinancierd door de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken (EZK), de MWIKE NRW en de MB Niedersachsen en de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
Het consortium bestaat uit de kernpartners Universiteit Twente, Universiteit Münster, Universitätsklinikum Münster, Stokhos B.V., L2R GmbH en ORTEC B.V. alsmede de geassocieerde partners Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Medisch Spectrum Twente, Radboud universitair medisch centrum / Radboudumc, Kreis Borken, Universitätsklinikum Münster, Klinikum Osnabrück GmbH, Ambulance Oost, Ziekenhuisgroep Twente, Safetyct, De Posten, Zorgschakel, Livio Holding B.V. en GGD Flevoland.