Eredoctoraten overzicht

Eredoctoren tijdens de uitreiking, onder andere Adam Savage en Henri Termeer

De Universiteit Twente vindt het belangrijk om haar waardering uit te spreken voor mensen die uitzonderlijke wetenschappelijke of maatschappelijke verdiensten hebben verricht. Een bijzondere manier om achting te tonen voor deze toppers, is door middel van een eredoctoraat. Dit is een doctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap of op maatschappelijk gebied, zonder dat daarover verslag is gelegd in een proefschrift. Het is een bijzonder eerbewijs waarmee topwetenschappers en topondernemers voor de Universiteit Twente ambassadeurs voor het leven worden.

De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de Dies Natalis. De persoon die het doctoraat ontvangt mag de titel doctor honoris causa dragen en Dr.h.c. voor zijn of haar naam zetten. Bij de plechtigheid zijn ook de door de faculteit aangewezen erepromotores aanwezig.

De Universiteit Twente heeft eredoctoraten uitgereikt aan:

2021

Omdat de Dies in het lustrumjaar 2021 door Covid niet plaats kon vinden, zijn de eredoctoraten pas in 2022 uitgereikt:

Debra Roberts

Zij is een van de covoorzitters van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). In 2020 stond zij in de Climate Top 100, van 's werelds meest invloedrijke mensen op het gebied van klimaatbeleid. 

Jaya Baloo

Geldt als een van 's werelds belangrijkste deskundigen op het gebied van cyber security. Zij is momenteel Chief Information Security Officer (CISO) bij Avast.

Prof. Wim van Saarloos

Theoretisch-fysicus en oud-President van de Koninklijke Akademie der Wetenschappen (KNAW). Gaf leiding aan de reorganisatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en geldt als een wegbereider voor veranderingen in de wetenschap.

Prins Constantijn

'Special envoy' voor Techleap.nl, dat voorheen Startup Delta heette en waarin hij de belangen behartigt van tech scale-ups en werkt aan een beter startersklimaat in Nederland. 

2016

De volgende eredoctoraten zijn in 2016 uitgereikt:

Prof. Hugh Herr

Leidt de biomechatronicagroep van MIT Media Lab in Cambridge, Massachusetts. Sinds hij zelf zijn beide onderbenen moest missen na onderkoeling in de bergen, heeft hij alles op alles gezet om protheses te ontwikkelen die hij niet alleen uitvindt maar zelf ook dagelijks draagt en op de proef stelt.

Mevr Neelie Kroes

Voormalig staatssecretaris, minister, President van Nyenrode Business Universiteit. Influencer in de digitale transformatie, als Europees Commissaris voor de mededinging. Ambassadeur voor startende ondernemingen, in 'Startup Delta'.

Prof. Edward Tufte

Statisticus én kunstenaar, emeritus-hoogleraar van Yale University. Zijn naam is vooral verbonden aan het visualiseren van data. Zijn pleidooi voor goede visualisatie leidde tot verschillende standaardwerken.

Prof. Christoph Gerber

Pionier op het gebied van de microscopietechnieken Scanning Tunneling Microscopy (STM) en Atomic Force Microscopy (AFM), in het team van Gerd Binnig en Heinrich Rohrer die de Nobelprijs ontvingen voor STM. Gerber wist hun theorieën te vertalen naar een werkend apparaat.

2011

De volgende eredoctoraten zijn in 2011 uitgereikt:

Jamie Hyneman en Adam Savage (The MythBusters)

Op Discovery Channel testten zij vele 'urban myths' op hun waarheidgehalte, het liefst met spectaculaire experimenten en veel explosies. Jamie en Adam weten daarmee ook veel jonge mensen enthousiast te maken voor wetenschap en techniek.

prof.dr. Wolfgang Knoll

Als directeur van het Austrian Institute of Technology, is Wolfgang Knoll een echt multidisciplinaire fysicus: een vooraanstaand expert in onder meer materiaalkunde, biointerfaces en bionanotechnologie.

prof.dr. Helga Nowotny

Tot 2014 voorzitter van de European Research Council, emerita-hoogleraar Social Studies of Science, aan de Eidgenossische Technische Hochschule in Zürich. Prof. Nowotny heeft veel onderzoek gedaan naar de sociale, ethische en politieke implicaties van wetenschap en technologie.

† Henri Termeer MBA (1946-2017)

Nederlandse pionier in biotechnologie. De Amerikaanse onderneming Genzyme, waarvan hij CEO was, ontwikkelde zogenaamde 'orphan drugs', medicijnen voor zeldzame ziekten, vooral bij kinderen.

Eerdere jaren

In memoriam

De volgende eredoctoren zijn inmiddels overleden, waarbij de jaartallen aangeven in welk jaar zij het erendocotraat hebben ontvangen: 

De eredoctoren in optocht naar de Twentse Schouwburg