UTAlumni NetwerkNieuws120 jaar vrouwelijke ingenieurs en 20-jarig jubileum Marina van Dammebeurs
Alumni office

120 jaar vrouwelijke ingenieurs en 20-jarig jubileum Marina van Dammebeurs

Op 9 november vond het symposium "120 Jaar Vrouwelijke Ingenieurs" plaats op de campus van de Universiteit Twente. Het symposium stond in het teken van vrouwelijke ingenieurs en hun impact op de maatschappij. Deze bijeenkomst werd georganiseerd ter viering van het 20-jarig bestaan van de Marina van Dammebeurs.

Onder leiding van dagvoorzitter Rosanne Hertzberger werden de bezoekers meegenomen naar het begin van de vorige eeuw, toen de eerste vrouwelijke ingenieurs van Nederland aantraden, en werd stilgestaan bij de invloed van de Marina van Dammebeurs op de levens en carrières van vrouwelijke ingenieurs.

Het evenement begon met een bijzondere ceremonie rondom de Marina van Dammeboomgaard, 'Orchard in Honor of Female Engineers', waar drie appelbomen werden geplant ter ere van opmerkelijke vrouwelijke ingenieurs. Marie Bes, de eerste vrouwelijke ingenieur in Nederland (Delft 1904), Frida Eversmann, de eerste vrouwelijke landbouwscheikundig ingenieur (Wageningen, 1919), en ook Marina van Damme zelf, de eerste vrouwelijke promovendus van de Universiteit Twente (1965), werden op deze speciale plek geëerd. De meest recente boom werd geplant ter ere van prof. dr. Louise O. Fresco, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research (2014-2022).

Vinod Subramaniam, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, sprak een laudatio uit voor mevrouw Fresco. De middag was gewijd aan presentaties van oud-winnaressen van de Marina van Dammebeurs. Zij deelden hun expertise en vertelden over hun ervaringen als vrouwelijke ingenieur. Daaronder bevonden zich Moreblessings Shoko (ITC'2010), een geomatica-ingenieur en een van de eerste vrouwelijke dronepiloten in Afrika; Klaudie Bartelink (EST'89), mede-eigenaar van Dutch Maritime Productions, een gespecialiseerd filmbedrijf in (onder)waterproducties; en Bianca Derkzen, programmamanager bij de renovatie van het Binnenhof en voormalig betrokken bij prestigieuze projecten zoals het Krasnapolsky en het EMA-gebouw.

Het programma werd afgesloten met een panelgesprek over de rol van vrouwelijke ingenieurs in de grote maatschappelijke transities van vandaag, gemodereerd door Rosanne Hertzberger. Een afsluitende borrel bood de gelegenheid om in informele sfeer met elkaar na te praten. Het symposium vond plaats in het Amphitheater, gebouw Vrijhof, op de campus van de Universiteit Twente in Enschede.


De Marina van Dammebeurs, in 2003 opgericht door Marina van Damme, wordt jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende alumni van de Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research. Deze beurs van € 9000,- biedt vrouwelijke afgestudeerden de kans om hun carrière naar nieuwe hoogten te tillen, net zoals Marina van Damme dat deed. Voor meer informatie over de beurs, het symposium en de sprekers, kunt u terecht op www.marinavandammenetwerk.nl