UTFaculteitenBMSNieuwsUT vertegenwoordigd in elf van de negentien projecten binnen Nationale Wetenschapsagenda

UT vertegenwoordigd in elf van de negentien projecten binnen Nationale Wetenschapsagenda

De Universiteit Twente (UT) scoort uitstekend in de vierde financieringsronde van het programma ‘Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC)’ dat valt onder de Nationale Wetenschapsagenda. Wetenschapsfinancierder NWO kent in totaal aan negentien consortia financiering toe waarmee gewerkt wordt aan wetenschappelijke doorbraken. De UT is vertegenwoordigd in elf ervan. Dr. ir. Jebbe van der Werf (faculteit ET) en prof. Maaike Endedijk (faculteit BMS) gaan een belangrijke rol vervullen.

Actieve samenwerking tussen verschillende onderzoeksdisciplines, kennisinstellingen en met publieke sectoren en bedrijfsleven vormen de kern van de projecten. In totaal is ruim 131 miljoen euro beschikbaar voor de consortia. Daarvan is ruim 113 miljoen euro afkomstig uit de Nationale Wetenschapsagenda, bijna 18 miljoen euro wordt medegefinancierd door de (internationale) consortiumpartners.
De toegekende projecten richten zich op vragen vanuit de samenleving, die de inhoudelijke agenda van de NWA vormen. De UT is vertegenwoordigd binnen één project in de categorie kleine aanvragen, vijf in de middelgrote aanvragen en ook vijf (van de zes) in de grote aanvragen.

Zandsuppleties voor een klimaatbestendige kust (Jebbe van der Werf)

Bij één van de projecten in de middelgrote categorie is de UT penvoerder. Het gaat om het project SOURCE: Sand nOURishment strategies for sustainable Coastal Ecosystems, dat geleid wordt door dr. ir. Jebbe van der Werf van de vakgroep Marine & Fluvial Systems (faculteit ET).
Van der Werf focust zich met het consortium op de versnelde zeespiegelstijging (ZSS), een bedreiging voor kustgebieden over de hele wereld. Zandsuppleties – het toevoegen van zand om het strand op te hogen – zijn potentieel een belangrijke manier om de kust duurzaam en adaptief te laten meegroeien met ZSS en het achterland te beschermen tegen overstromingen. SOURCE levert de wetenschappelijke kennis, modellen en ontwerptools om zandsuppletiestrategieën te ontwikkelen en evalueren. Deze zorgvuldig geplande zandsuppleties leiden tot de vereiste en gewenste veerkrachtige en dynamische kustlandschappen van de toekomst.

  • Consortiumpartners

    Universiteit Twente, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University & Research, Technische Universiteit Delft, Universiteit Utrecht, HZ University of Applied Sciences, Deltares, Rijkswaterstaat Water, Verkeer & Leefomgeving, Waddenacademie, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, WaterProof Marine consultancy & services, Coastal Protection Engineering, Coastal Science & Engineering, Svašek Hydraulics, Royal HaskoningDHV, Waterschap Scheldestromen, Witteveen+Bos, Waddenvereniging, Arcadis, Bureau Waardeburg, STOWA, Recreatief Zandfonds Zeeland, University of Aveiro, United Nations University, Van Oord, US Army Corps of Engineers, Flanders Hydraulics Research, Dunea NV, Gebiedsoverleg Zuidwestelijke Delta (ZWD), Provincie Zeeland, Stichting De Noordzee, CEFAS.

Ontwikkeling van slimme skills voor de Smart Industry sector (Maaike Endedijk)

In de categorie ‘grote projecten’ met een bandbreedte van 5 tot 10 miljoen euro, gaat prof. Maaike Endedijk (faculteit BMS) een grote rol spelen binnen het project Smart Skills@Scale (S@S): toward a future proof skilled Smart Industry. Dr. Stephan Corporaal van hogeschool Saxion is penvoerder en gaat in de praktijk de coördinatie samen met Endedijk uitvoeren. Het project mag rekenen op bijna 8 miljoen euro. Een enorme mijlpaal voor de langdurige samenwerking tussen Saxion en UT op het gebied van mensgerichte technologie en levenlang leren.
Smart Skills@Scale verbindt Smart Industry communities, 450 mkb's, sociale partners, onderwijspartners en onderzoeksgroepen in een achtjarig programma om een grote doorbraak te realiseren naar een duurzaam inzetbare beroepsbevolking. Het project richt zich op schaalbare skills voor productiemedewerkers. Hiermee worden organisaties gestimuleerd om zich continu te ontwikkelen en bij te dragen aan de innovatie en benutting van slimme technologie. Met de integrale aanpak worden productiemedewerkers en organisaties in hun kracht gezet om zo te komen tot een mensgerichte, veerkrachtige en duurzame Smart Industry sector.

Maaike Endedijk: "Dit programma is een enorme mijlpaal voor de samenwerking tussen Saxion en Universiteit Twente op het gebied van mensgerichte technologie. We gaan ons focussen op een maatschappelijke doorbraak op het gebied van mensgerichte industrie."

  • Consortiumpartners

    Saxion Hogeschool, TNO Leiden, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam, TNO, Radboud Universiteit Nijmegen, Maastricht University, HAN University of applied sciences, Vrije Universiteit, FME, Rimo, Morssinkhof, Scania, Aeronamic, Dumaco, Euromouldings, Waste Vision, NOLOC, Technohub Inclusieve Technologie, Metaalunie, SPDI: CNV, FNV, AWVN, A+O Matalektro, TechYourFuture, Center of Expertise, Duurzaamheidsfabriek, Stichting Industriële Kring Twente (IKT), Smart Makers Academy, Brainport Industries, Innovatiecluster Drachten, Smarthub Achterhoek, Verenigde Maakindustrie Oost NL, Garden of Kairos, Stichting Smart Industry, Solution Safari, Perron038, Dutch Social Economic Counsel, Kennisbank Sociale Innovatie, European Workplace Innovation Network, Sharehouse, Hogeschool Windesheim, Fieldlab Industrial Robotics, Kennisalliantie Inclusieve Technologie, Platform Talent voor Technologie, 8D games, BMS Lab, Distribute, Anchiano, Swinburne University of Technology, Graz University of Technology, STC MBO College, UNSW Sydney Business School, Ghent University, Curtin University, Bulgarian Academy of Sciences.

NWA: brug tussen wetenschap en maatschappij

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert NWO het onderzoeksprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) uit. Het doel van de NWA is om met kennis een positieve, structurele bijdrage te leveren aan de maatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar voor wetenschappelijke doorbraken en maatschappelijke impact te zorgen. Hieraan wordt onder andere invulling gegeven via een jaarlijkse financieringsronde voor Onderzoek op Routes door Consortia (ORC). In de NWA-ORC werken interdisciplinaire consortia aan het portfolio van de 25 NWA-routes, waarmee maatschappelijke impact en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. De NWA stimuleert productieve interacties en team science, zowel de gehele breedte van de kennisketen als relevante maatschappelijke partners zijn vertegenwoordigd in de onderzoeksprojecten.

Bekijk de toekenningen NWA-ORC 2022

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)