UTVrijhof CultuurExpositie | Rethinking Ethics - Reimagining Technology

Expositie | Rethinking Ethics - Reimagining Technology ESDiT Art Track

Technologische 'verstoringen'

Verken met ons hoe artistieke praktijken de diepgaande invloeden van nieuwe en opkomende technologieën op ons leven kunnen belichten. Het snel voortschrijdende technologische landschap van de hedendaagse samenlevingen heeft verstrekkende gevolgen voor verschillende aspecten van ons individuele en sociale leven, en geeft voortdurend vorm aan hoe we onszelf zien, hoe we met elkaar communiceren, hoe we de natuur zien en hoe we ons verhouden tot de buitenwereld in het algemeen.

Kunstenaars

De tentoonstelling toont werken van zeven kunstenaars, waaronder vier filosofen die zich bezighouden met artistieke processen als een complementaire vorm van onderzoek. Een aantal van deze kunstenaars is nauw verbonden met de gemeenschap van techniekfilosofen in Nederland, in het bijzonder met leden van ESDiT en 4TU. Ethics.

●        In haar lied "Divergent: a plea for empathy across differences" drukt postdoctoraal onderzoeker en liedjesschrijver Caroline Bollen uit wat het betekent om empathisch te zijn in een diverse en digitale wereld. Het lied is een integraal onderdeel van haar onderzoek naar empathie en legt de gevoeligheid en het emotionele begrip vast die nodig zijn om onrecht en het pleidooi voor empathie te begrijpen. 

●        Ellen Gilbert's film "Freedom to Think" onderzoekt de impact van digitale technologie op menselijke autonomie en cognitieve vrijheid. Door het visuele verhaal dat de kunstenaar opvoert met make-up tegen gezichtsherkenning laat de film zien hoe alomtegenwoordige digitale surveillance en gedragsmanipulatie onze fundamentele rechten en vrijheden bedreigen.

●        "Resurrecting Digital Souls: Kintsugi Macintosh" van multidisciplinair kunstenaar Guido van der Kooij schetst een contrast tussen het snelle consumentisme en de competitieve aard van de westerse technologieontwikkeling enerzijds en de Japanse filosofie van het Shintoïsme, die de geest eert in alle dingen, inclusief hun apparaten, anderzijds.

●        De installatie AIxxNOSOGRAPHIES van nieuwe mediakunstenaar Špela Petrič is een remix van materiaal dat is gegenereerd tijdens Petrič's artistieke onderzoek naar de automatisering van zorg. Terwijl AI wordt getest voor gebruik in elke sector van de samenleving, keken Petrič en haar medewerkers in de nabije toekomst door middel van een interview met de hoofdonderzoeker van een medische regelgevende instantie om te leren hoe zij zijn omgegaan met problemen die voortvloeien uit de implementatie van AI in de gezondheidszorg.

●        Met haar posterwand "Technologically mediated encounters with nature" nodigt promovendus, milieuactivist en kunstenaar Patricia Reyes de kijker uit om na te denken over vragen over wat we bedoelen als we het over 'natuur' hebben, en hoe technologie die betekenis beïnvloedt.

●        'Cobalt', de experimentele dansfilm van promovenda en kunstenaar Julia Rijssenbeek, verkent en verbeeldt toekomstige relaties tussen natuur, technologie en mens. Het project is een interdisciplinaire samenwerking tussen een technologiefilosoof, een AI-onderzoeker en danser, en een cameraman, culminerend in een non-verbaal filosofisch essay dat zich afvraagt: kunnen mensen een nieuwe manier vinden om te bewegen, om anders om te gaan met andere wezens? Een nieuwe (lichaams)taal?

  • "Somewhere Around 900MHz" van computational artist Christian Schwarz is een hergebruikte surveillance-tool die in realtime een geluidscompositiegenereert door gevoelige informatie te verzamelen van mobiele apparaten in de buurt. De toeschouwer draagt met zijn unieke data bij aan het resulterende onvrijwillig collaboratieve geluidsstuk.

Conferentie

De tentoonstelling is onderdeel van de conferentie 'Rethinking Ethics - Reimagining Technology', georganiseerd door het nationale NWO-gefinancierde onderzoeksprogramma Ethics of Socially Disruptive Technologies (ESDiT) en het nationale platform voor ethici van technologie, 4TU. Ethics. De conferentie vindt plaats van 2 tot en met 4 oktober 2024 op de campus van de Universiteit Twente.

Aanvullende tentoonstelling tijdens de conferentie

Naast de expositie in Vrijhof worden tijdens de conferentie (2-4 oktober) verschillende kunstwerken tentoongesteld in het DesignLab. Dit zijn grote, interactieve kunstwerken die de uitwisseling met de deelnemers aan de conferentie bevorderen. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Laura A Dima, Michaela Honauer, Lotje van Lieshout en Dani Ploeger.

Organisatie

De tentoonstelling is een initiatief van de ESDiT Art Track en wordt georganiseerd door gastcuratoren dr. Aafke Fraaije (TU Delft), dr. Julia Hermann (UT) en Kaush Kalidindi (TU/e). Het heeft tot doel de uitwisseling tussen techniekfilosofen, kunstenaars en een breder publiek te bevorderen.