UTDesignLabNieuwsNetwerkbijeenkomst Citizen Science Hub Twente

Netwerkbijeenkomst Citizen Science Hub Twente

Op 10 oktober j.l. vond de tweede netwerkbijeenkomst plaats in ’t Proathoes in de Enschedese wijk Twekkerlerveld. Het doel van de bijeenkomst was om de betrokkenen, geïnteresseerden en belanghebbenden te informeren over de activiteiten op de UT als het gaat over Citizen Science en de status van de recent geselecteerde projecten waarin burgers en onderzoekers samenwerken.  

Host van de bijeenkomst was Wiro Kuipers, community manager bij DesignLab. Er waren presentaties van Sabine Wildevuur, directeur van DesignLab, Maya van den Berg, programma manager van DesignLab en Renske van Wijk, coördinator externe betrekkingen van het Techmed Centre. Zo kregen aanwezigen meer informatie over de activiteiten van het Europese project Incentive, de uitkomsten van het Open Huis van de UT, waar we bezoekers vroegen wat zij graag willen weten van de wetenschap en het platform ‘Meedoen’.  

Samen voor eenzaamheid 

Dit project werd aangevraagd door Jeroen Ottink van Stichting IkkanWelzijn-Samen1Enschede/Samen1Twente en UT onderzoeker Jodi Sturge. Zij werken samen aan positieve gezondheidsoplossingen voor eenzame ouderen in Twente. Jeroen werkt vanuit zijn stichting al jaren aan de bestrijding van eenzaamheid in Twente. Jodi Sturge werkt als assistent professor op de UT bij de vakgroep Interactive design.  

Kinderen en klimaatverandering 

UT onderzoekers Javier Martinez en Funda Atun bundelen de krachten met Martin van Hooijdonk van de International school Twente in het betrekken van kinderen als co-onderzoekers bij de aanpassing aan klimaatverandering. Kinderen op de International school Twente krijgen niet alleen les over kinderburgerwetenschap in klimaat adaptieve steden, ze helpen ook bij het formuleren van onderzoeksvragen en het doen van onderzoek. Javier Martinez is associate professor met expertise in social sciences en Earth & Environmental Sciences. Funda Atun is een assistant professor met expertise in societal resilience, disaster risk reduction and climate change adaptation. 

 Zelfrijdende rolstoel 

Arie Fokkink, initiatiefnemer van Ability Tech, maar vooral een vader van een zoon met een functiebeperking, werkt samen met UT onderzoeker Edwin Dertien aan het bouwen aan hulpmiddelen voor zelfredzaamheid van mensen met een functiebeperking. Edwin en Arie werken al langer samen om hulpmiddelen te maken voor Arie’s zoon Andrei. In de komende 2 jaar willen ze deze oplossingen beschikbaar maken voor een grotere groep mensen met een functiebeperking. Edwin Dertien is assistent professor en verbonden aan de vakgroep Robotics & Mechatronics.  

Watermanagement bij Herenboerderij Usseler Es 

UT-onderzoekers Iris van Duren en Florian Ellsäßer, werken samen met de Herenboerderij Usseler Es aan het ontwikkelen van een informatief dashboard voor op de Herenboeren boerderij. Hiermee willen ze bezoekers actief informeren over het duurzame watermanagement plan op een boerderij gerund door burgers. Iris van Duren is assistent professor met expertise op het gebied van Beheer van Natuurlijke Hulpbronnen (NRM) met nadruk op het gebruik van aardobservatie en Geografische Informatiesystemen (GIS). Florian Ellsäßer is Assistent Professor en werkt bij the Department of Natural Resources van Faculty of Geo-information Science and Earth Observation 

Het verbeteren van de gezondheid van inwoners in Boekelo  

Dit project gaat over het verbeteren van de gezondheid van inwoners in Boekelo en is aangevraagd door Sandra van Hogen – Koster (inwoner van Boekelo), samen met Marjolein Kroese, samenwerkend met UT onderzoeker Anne Dijkstra. Dit project zal in een volgende bijeenkomst nader worden toegelicht. 

 Het was erg interessant om te horen wat de invulling is van de projecten en om te zien dat de projecten elkaar al hebben gevonden.