UTDesignLabNieuwsVitaal Boekelo, Usselo & Twekkelo

Vitaal Boekelo, Usselo & Twekkelo Een Civic & Citizen Science Project

In Burgerwetenschap werken burgers en onderzoekers samen om een positieve maatschappelijke impact te maken. Een onderdeel van de missie van de Universiteit Twente is om de samenleving te versterken door duurzame oplossingen voor huidige problemen te bieden. Vorig jaar deed de Citizen Science Hub Twente een oproep aan burgers en onderzoekers om hun onderzoeksideeën in te dienen voor de start van een nieuw programma "Civic and Citizen Science". Dit programma heeft als doel de burgerparticipatie in wetenschappelijk onderzoek te versterken. Vijf projecten werden geselecteerd en ontvingen een subsidie om de komende twee jaar aan het project te werken. Citizen Science Hub Twente ging in gesprek met de onderzoekers en burgers van elk project om een update te geven over hoe het verloopt.

Maak kennis met Marjolein en Sandra. We hadden het genoegen hun verhaal over vitaliteit te horen.

Marjolein is apotheker en trotse inwoner van Boekelo. Sandra is docent Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap aan Saxion en MST Ziekenhuizen. Ze werken al geruime tijd aan Positieve Gezondheid en preventie, maar wilden graag meer doen.

Ze besloten samen te werken nadat ze elkaar ontmoetten bij een sessie over Positieve Gezondheid. Hun doel is om de inwoners van Boekelo, Usselo en Twekkelo te betrekken bij activiteiten die hen vitaler maken. Na het indienen van hun werk werden ze voorgesteld aan Anne Dijkstra. Zij is universitair docent Communicatiewetenschap aan de UT. Haar onderzoek richt zich vaak op participatie, dus dit was de perfecte match. Met haar achtergrond in diverse Citizen Science-projecten en onderzoek kon dit project van start gaan. Samen hebben ze het project Vitaal Boekelo, Usselo & Twekkelo tot leven gebracht.

Er zijn toenemende gezondheidsproblemen in de wereld. Een gezonde manier van leven kan veel van deze gezondheidsproblemen voorkomen of verminderen. Het veranderen van je leefstijl is echter erg moeilijk. Het begint met inzicht krijgen in je leefstijl. De juiste informatie hebben en toegang daartoe is de eerste stap. Maar wat als je ergens woont met minder toegang? Dorpen bieden niet dezelfde faciliteiten als een grote stad. Dit brengt ons bij de dorpen Boekelo, Usselo en Twekkelo.

“Er zijn veel mensen in Boekelo die behoorlijk wat kennis en expertise op dat gebied hebben. En hoe zou het zijn om daar daadwerkelijk op voort te bouwen en er iets mee te doen, en te kijken of dat aan enkele van onze behoeften voldoet, of dat er meer speelt." zegt Sandra.

Dit project is gericht op het betrekken van de inwoners van de 3 dorpen bij activiteiten die hen vitaler maken. Om erachter te komen in welke activiteiten de burgers het meest geïnteresseerd zouden zijn, is een vragenlijst over leefstijl ontwikkeld en verspreid. De vragenlijst was gebaseerd op 6 verschillende onderwerpen. De resultaten werden geanalyseerd door Anne. De resultaten werden vervolgens vertaald in een rapport over waar de inwoners van deze dorpen aan willen deelnemen, wat ze zouden willen veranderen aan hun leefstijl en hun motivatie daarvoor.

Deze 6 onderwerpen zijn gebaseerd op de 6 pijlers van het Leefstijlroer. Dit zijn voeding, betekenis, middelen, slaap, beweging en ontspanning. In de komende maanden zullen Marjolein en Sandra een aantal bijeenkomsten organiseren die zich richten op deze 6 onderwerpen.

De eerste avond vindt plaats op 24 juni. De titel is ‘Twents geluk’ en wordt gepresenteerd door Ank Bijleveld, voorzitter van de Board van Twente. Deze avond behandelt onderwerpen uit het Leefstijlroer zoals slaap, betekenis en ontspanning.

Maar waarom Boekelo, Usselo & Twekkelo?

Deze dorpen zijn op zichzelf al behoorlijk vitaal, maar Marjolein en Sandra deelden het belang om dat zo te houden.

“Stel je voor. Een kind doet het heel goed op school, en een ander doet het niet goed. Is het juist om je alleen te richten op het kind dat het moeilijker heeft? Nee. Want beide kinderen moeten leren en groeien. Hetzelfde geldt voor deze dorpen. Alleen omdat deze dorpen behoorlijk vitaal zijn, betekent dat niet dat we dat zo moeten laten. En het betekent niet dat er geen behoefte is," legt Marjolein uit. "We hebben contact met de gemeente Enschede, en zij gaven aan dat ze niet zo snel aan een plaats als Boekelo denken, omdat er in andere wijken grotere problemen zijn."

Waarom is dit zo belangrijk?

“Mensen willen betekenis in het leven hebben. Ze willen iets doen. We spraken met een oudere vrouw in een verzorgingshuis die zei: 'Het zou zo fijn zijn als ik af en toe met een paar mensen kon praten over wat er in de wereld gebeurt. Het hoeft niets groots te zijn, maar gewoon zodat ik weer deel kan uitmaken van de wereld,' en dat raakte ons echt. Sommige mensen zoeken gewoon naar een verbinding. Als we deze verbindingen samen kunnen brengen en iets wederzijds kunnen bereiken, dan denk ik dat we kunnen spreken van een succes,” zegt Marjolein.

Wat willen jullie dat de lezers weten?

"Dat gezondheid/vitaliteit meer is dan alleen beweging en voeding. Dat participatie, het sociale aspect en betekenisvol zijn allemaal deel uitmaken van gezondheid/vitaliteit. En dat je daar zelf controle over kunt hebben. Vooral door te focussen op wat jij belangrijk vindt, kun je daar zelf aan werken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen gezondheid," legt Sandra uit. "Wie weet hebben twee mensen dezelfde behoeften, en dan kun je ze verbinden. Zoals mensen die gewoon over de wereld willen praten of mensen die samen willen wandelen. Je hoopt dat het als een olievlek wordt. Dat mensen echt begrijpen dat het meer is dan alleen beweging en voeding."

Woon je in Boekelo, Usselo of Twekkelo en ben je geïnteresseerd in het verbeteren van je vitaliteit? Neem dan contact op met Marjolein en Sandra via leefstijl@stichtingmfa.nl en neem deel aan een van de bijeenkomsten dit jaar!


Op de foto (van links naar rechts): Sandra van Hogen-Koster en Marjolein Kroese.