Burgerwetenschap voegt een extra dimensie toe door het wetenschappelijke proces te starten met de identificatie van concrete problemen waarmee onze gemeenschappen, mensen en sociale organisaties worden geconfronteerd. Vanaf het begin ligt de nadruk op positieve sociale impact. Hier zijn enkele projecten die we sinds 2021 hebben ontwikkeld.
Heb je een interessant burgerwetenschapproject in gedachten? Dien het dan per e-mail in bij citizen-science@utwente.nl
DIGITALE CARTOGRAFIE MET BURGERS MET EEN BEPERKING (DiMDiCi)
Burgerwetenschapsprojecten moeten inclusiever worden en een bredere diversiteit aan burgers betrekken bij het creëren van nieuwe kennis. Het kernidee van het DiMDiCi-project is om een groep mensen met cognitieve beperkingen te betrekken bij het mede-ontwerpen van een inclusieve digitale samenwerkingsmappingtool om hun participatie in het ontwerp van beloopbare en toegankelijke (semi-)openbare ruimte voor iedereen te versterken.
HET MEDE-ONTWERPEN VAN EEN INCLUSIEVE SAMENWERKINGSMAPPINGTOOL MET MENSEN MET EEN BEPERKING (CoDiMaP)
CoDiMaP heeft tot doel twee groepen mensen met een beperking te betrekken bij een co-ontwerpproces om een prototype te ontwikkelen van een inclusieve digitale mappingtool voor het gezamenlijk ontwerpen van openbare ruimtes. Wat betreft het inclusieve ontwerp van openbare ruimtes bestaan er momenteel geen digitale samenwerkingsmappingtools en ontbreekt het aan kennis over wat mensen met een beperking kunnen bijdragen aan het toegankelijk maken van openbare ruimte voor iedereen.
MONITORING VAN GRONDWATERSTANDEN
Van 2018 tot 2019 werd er in Enschede een nieuwe aanpak voor grondwaterproblemen uitgevoerd in samenwerking met de eigen inwoners. Dit was een Citizen Science-pilot genaamd "Grondwater peilen" (Monitoring grondwaterstanden), gecoördineerd door het DesignLab van de Universiteit Twente. Aan het einde van oktober 2018 werden de eerste peilbuizen geplaatst bij 11 huishoudens. De pilot werd afgerond in april 2019.
MONITORING VAN GRONDWATERSTANDEN
Van 2018 tot 2019 werd er in Enschede een nieuwe aanpak voor grondwaterproblemen uitgevoerd in samenwerking met de eigen inwoners. Dit was een Citizen Science-pilot genaamd "Grondwater peilen" (Monitoring grondwaterstanden), gecoördineerd door het DesignLab van de Universiteit Twente. Aan het einde van oktober 2018 werden de eerste peilbuizen geplaatst bij 11 huishoudens. De pilot werd afgerond in april 2019.
CITIZEN SCIENCE NOW (NETWORK TRANSFORM GROW)
Citizen Science Network TransfOrm GroW (NOW) heeft als doel de potentiële toekomstscenario's te verkennen voor een bredere betrokkenheid van burgers bij Burgerwetenschap (BW) en het identificeren van de benodigde vaardigheden van burgers om dit te bereiken. De bevindingen van dit onderzoek zullen helpen bij het ontwikkelen van digitale capaciteitsopbouwende hulpmiddelen voor BW, samen met burgers.
COVID-19 EN WATER, SANITATIE EN HYGIËNE OP SCHOLEN. IMPLICATIES, UITDAGINGEN, OPLOSSINGEN
De doelstellingen van het project omvatten het begrijpen van de water-, sanitaire voorzieningen en hygiëneomstandigheden op scholen in Brazilië tijdens de COVID-19-pandemie, evenals mogelijke barrières, bevorderende factoren en oplossingen met betrekking tot de noodzakelijke verbetering van water, sanitatie en hygiëne (WASH) en veilige heropening van scholen. Het ontwikkelen van een kader voor de veilige heropening van scholen, met mogelijke replicatie in andere laag- en middeninkomenslanden tijdens de COVID-19-pandemie en voor toekomstige watergerelateerde pandemieën.
RiskPACC
Het integreren van risicoperceptie en actie ter verbetering van de interactie tussen burger en civiele bescherming (RiskPACC) is een Horizon 2020-project dat gefinancierd wordt binnen de pijler Veiligheid. De toenemend complexe en onderling verbonden risico's wereldwijd benadrukken de noodzaak om individuele en collectieve veerkracht bij rampen te versterken.
ECIE
De ECIU-pilot, gefinancierd onder SMART-ER, heeft als doel de ontwikkeling van burgerwetenschapsinitiatieven te bevorderen door het opzetten van een Community of Practice voor burgerlijke sociale wetenschappen binnen ECIU.
Faculteit/instituut: DesignLab
Faculteit/instituut: DesignLab
MAPS4SOCIETY Tick App
Het ontwikkelen van een model om te voorspellen wanneer teken actief zijn in Nederland. Dit project brengt de expertise van de Universiteit Twente samen op het gebied van Sensing, Kunstmatige intelligentie en Burgerwetenschap.
CLIMATE-RESILIENT WASH AMONG PEOPLE EXPERIENCING HOMELESSNESS IN CITIES
Toegang tot klimaatbestendig schoon water, sanitatie en hygiëne (WASH) is een dringende uitdaging voor dakloze individuen in steden. Het door ITC gefinancierde Blue Skies-project heeft als doel dakloze mensen te betrekken bij onderzoek en interventies om deze kloof te overbruggen. Kom meer te weten over hun inspanningen om WASH en gezondheidsresultaten voor daklozen te verbeteren.
Reuma en ik: selfmanagement (REIS)
Het REIS-onderzoek is een citizen science project waarbij mensen met reuma en onderzoekers samen aan de slag gaan. Doel is om een duidelijk beeld te krijgen van wat mensen met reuma doen aan zelfmanagement, dus het omgaan met de aandoening buiten de medische behandelingen om.