Hogekampplein

Het Hogekampplein is duurzaam gerenoveerd. Het landschap is opnieuw ontworpen, bijpassend bij de nieuwe functie van het Hogekamp-gebouw. Ook past dit nieuwe landschap bij de eisen van de studenten en de universiteit: de campus moet een plek zijn om te studeren én ontmoeten.  

Verschillende nieuwe hoogtepunten zijn hier te vinden. Een as die diagonaal over het plein loopt, verbindt het Hogekampplein met de campus over de Oude Drienerloweg. De bestrating van deze as bestaat uit duurzame cementloze betontegels. Daarnaast is de as uitgerust met verplaatsbare betonblokken, bedoeld voor zitten, bewegen en leren. 

Het plein en de as liggen in het midden van een reeks rijkelijk beplante tuinen, bedoeld om rustig te zitten. De tuinen zijn georganiseerd in een raster en voorzien van informele paden, vijvers en bankjes. De tuinen dienen ook als habitat voor insecten en zijn daarom rijkelijk beplant met 8.850 m2 vaste planten en 130 nieuwe bomen. Deze nieuwe vegetatie is goed voor de biodiversiteit, met name bijen gedijen hier goed. 

Eén hoogtepunt springt er het meest uit: het transparant vormgegeven waterzuiveringslab, ofwel het Waterlab. Dit lab wordt gebruikt door onderzoekers van de faculteit Science and Technology, die onderzoek doen naar waterzuivering door middel van membranen, om verschillende membraantechnieken in de praktijk te testen. Het Hogekampplein is een geschikte plek voor een waterzuiveringslab, vanwege de opvang van regenwater van de Hogekamp, de High Tech Factory, en het Hogekampplein, dat wordt afgevoerd naar de naastgelegen Vrijhof-vijver. 
 
In deze vijver is een reinigend helofytenfilter aangebracht. Dit filter zuivert het regenwater. Het water wordt vervolgens naar de schoonwaterkelder onder de Hogekamp gepompt waarin ongeveer 1000 m3 water opgeslagen kan worden. 
 
In de ondergrond van het Hogekampplein is een hemelwaterriolering en een vuilwaterriolering aanwezig. Door het lab aan dit systeem te koppelen, wordt het mogelijk onderzoek te doen naar de zuivering van verschillende waterstromen. Dit zal substantieel bijdragen aan de kwaliteit en impact van het membraanonderzoek. 
 
Na zuivering heeft het water nagenoeg dezelfde kwaliteit als drinkwater en is het geschikt om in de zomermaanden de sportvelden op de campus te besproeien. De zuiveringstechniek die hier wordt toegepast is een duurzaam, door de universiteit ontwikkeld membraanzuiveringssysteem.   

SUSTAINABILITY WALK