Slimme regentoren

In een metershoge melkkoeltank op de Universiteit Twente wordt geen melk bewaard, maar water. In het kader van het Regentorenproject van de UT is een verouderde melktank van 35.000 liter omgebouwd tot slimme regenwaterbuffer. Deze buffer vangt regenwater op van het dak van de sporthal. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt om bomen en planten water te geven. Bij voorspelde zware regenval leegt de buffer zichzelf om buffercapaciteit te creëren voor het riool. 

 De tank, die er sinds 2023 staat, moet een handje helpen in de strijd bij zware regenbuien. De regenton heeft een capaciteit van 35.000 liter en dient als ‘buffer’ voor de riolering in Enschede en omgeving. “Af en toe heb je te maken met zware regenval, wat leidt tot veel water op de straten omdat de riolering het water niet aan kan”, aldus Richard Bults, bedenker van de slimme regenton. Het idee is om een netwerk van slimme regentonnen samen te stellen, om zo een buffercapaciteit te creëren in Enschede en omliggende gemeentes. 
 
De slimme regenton doet echter meer dan alleen water opvangen. Op basis van de weersverwachting kan deze regenton zichzelf legen, om zo het rioleringssysteem niet te overbelasten. Ook kan het water ververst worden, en kan het opgeslagen water gebruikt worden om omliggende vegetatie en de sportvelden te besproeien.  

SUSTAINABILITY WALK