UTDienstenCFMDuurzaamheidNieuwsLearning Centre verwezenlijkt duurzaamheidsinitiatieven met collega's en studenten

Learning Centre verwezenlijkt duurzaamheidsinitiatieven met collega's en studenten "We houden van experimenteren"

Lisalotte van der Tas (teamleider van het Learning Centre) en Lorna Jutton (projectleider Student Involvement) zorgen er samen [SO(L1] met het team voor dat medewerkers en studenten relevante informatie zo snel mogelijk kunnen vinden in de bibliotheek. Daarnaast jagen zij het thema studentenwelzijn en duurzaamheid aan. Samen met studenten en medewerkers hebben ze al verschillende mooie projecten gerealiseerd binnen dit thema. “Wij vinden het heel leuk om te experimenteren.”

“We doen ons werk eigenlijk goed als je ons niet opmerkt”, vertelt Lorna. “Met het team streven we ernaar om een prettige studieomgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt en die bijdraagt aan ontspanning. In dat kader zijn we hier met allerlei projecten bezig. Dat doen we hier eigenlijk vanuit hetzelfde oogpunt als in ons privéleven: bewust kijken waar ruimte is om hergebruik te stimuleren. De bibliotheek geeft al jaren een herbruikbare beker aan eerstejaarsstudenten tijdens de Kick-In. We zien dat studenten deze gedurende hun hele studietijd gebruiken. Daarnaast hebben we een watertappunt in de ‘coffee corner’, die ervoor zorgt dat studenten geen plastic waterflesje uit de frisdrankautomaat ernaast hoeven te kopen.”

Lisalotte vult aan: “Maar denk bijvoorbeeld ook aan de circulaire boekenkast, ontworpen door een UT-student.. De kast is gemaakt van het hout van oude boekenkasten en is in elkaar gezet door Noaberbouw, een lokale organisatie waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Ook de plantenbakken zijn gemaakt van diezelfde boekenkasten, die niet meer nodig waren toen alle boeken naar het gesloten depot in de Vrijhof zijn verplaatst.”

Alles onderzoeken en het goede behouden

Wanneer studenten met een goed idee komen voor verbetering, wordt er gekeken of een pilot gestart kan worden. “Dit komt voort uit een visie die de bibliotheek in 2017 samen met alle stakeholders (studenten, faculteiten en andere diensten) heeft ontwikkeld, op basis van onderzoek onder gebruikers. Bijvoorbeeld door meubilair eerst te huren, in plaats van direct te kopen: ‘furniture as a service’. Na een halfjaar kijken we of studenten tevreden zijn. Is het een succes, of niet? Door alles eerst te testen, kopen we geen onnodige spullen.”

Een mooi voorbeeld is de bijzondere leestafel beneden. Dit is de oude vergadertafel van het College van Bestuur. Deze past niet in elk kantoor, maar perfect in de leeszaal tussen de boekenkasten. Studenten studeren er enorm graag aan en daarvoor werd deze zone amper gebruikt”, vertelt Lisalotte enthousiast.”

“Wat ik erg tof vindt, is het Mindfulnest”, aldus Lorna. “Een student van UvA heeft dit ontworpen en ontwikkeld. Wij hebben het vervolgens gehuurd voor een pilot. Je kunt er op adem komen, luisteren naar de aangeboden meditatie- en mindfulness-oefeningen of in stilte zitten. Ook deze is helemaal demontabel, en kan ook weer elders op de UT of elders in het land opgebouwd worden. ‘Maar voor nu houden we hem graag hier. Het wordt heel goed gebruikt hier in de bibliotheek!’’ We zijn ook heel benieuwd waar de studenten mee gaan komen op het gebied van duurzaamheid in de bibliotheek. We zijn bijvoorbeeld vorig jaar al eens door een studentengroep benaderd die een ruilplek voor studieboeken wilde starten.”  

En vervolgens: “We hebben studenten net weer gevraagd welke stoelen ze fijn vinden, we doen veel gebruikersonderzoek. Ook hier zijn circulairiteit en right to repair, naast natuurlijk zitcomfort, belangrijke aspecten. Met 500 studieplekken en vaak ruim 2000 bezoekers per dag is er altijd genoeg animo om te testen. Wij vinden het belangrijk om de studenten bij het experimenteren te betrekken.”

Persoonlijke drive

De dames zijn niet alleen op hun werk met duurzaamheid bezig: ook in hun persoonlijke leven komt het thema steeds vaker terug. Lorna vertelt: “Als ik terugdenk aan mijn studententijd, was ik eigenlijk niet met het thema bezig. Sinds een aantal jaar zijn er zoveel duidelijke signalen dat er een probleem is, waardoor ik naar m’n eigen levensstijl ben gaan kijken: wat kan ik zelf doen? Ik hou van tweedehands dingen kopen, en koop ook veel minder nieuwe kleding. In plaats daarvan kijkik op Vinted of bij de kringloop.”

Duurzaamheid speelde al veel langer een rol in het leven van Lisalotte: “Ik ben sinds mijn achtste al vegetariër. Ik heb het vanuit huis meegekregen: ik kan me namelijk goed herinneren dat mijn moeder heel actief bezig was met energiebesparing vanuit een milieuoptiek. Als ik het koud had, moest ik maar een extra trui aantrekken”, lacht ze.

En vervolgens: “Mijn opvoeding heeft dus wel bijgedragen aan het feit dat ik erg bewust bezig ben met het thema, ook in mijn persoonlijke leven. Ik ben bewust minder gaan vliegen én ik ben erg druk met het verduurzamen van mijn huis. Ik vind het erg leuk om te monitoren en te kijken waar het verbruik zit, om zo vervolgens te besparen.”

Met elkaar in gesprek gaan

“Er is binnen de UT een bredere gedachte over duurzaamheid en een draagvlak wat steeds groter wordt. Dat zijn dingen waar wij blij van worden. Stoelen worden wanneer mogelijk  gerepareerd door de interne dienst. Ook recyclen we bijvoorbeeld toetsenborden, hdmi-kabels, en koptelefoons om aan de studenten uit te lenen zodat ze deze niet zelf aan hoeven te schaffen”, aldus Lorna.

Lisalotte vult aan: “Zelf ben ik wel eens aanwezig bij een Sustainability Dialogue. Wat gebeurt er verder inzake duurzaamheid op de UT, welke discussies zijn er en waar kunnen we wij bij aanhaken? Op deze manier kan ik mijn persoonlijke interesse mooi combineren met mijn rol hier op UT. Het is mooi om met elkaar in gesprek te gaan, te inspireren en samen mooie dingen te bereiken.”

“We hopen de komende jaren de bibliotheek samen met de Green Hub en studenten verder te verduurzamen en de inclusiviteit en diversiteit van deze fijne studieomgeving te vergroten!”

DUURZAAMHEID OP DE UT

In Shaping2030, de strategie van de Universiteit Twente, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. De UT werkt niet alleen aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, en wil daarnaast het goede voorbeeld geven door een duurzame organisatie te worden. Om dit te bereiken moeten de ambities uit Shaping2030 in de praktijk worden gebracht. Dagelijks werken veel leden van de UT-gemeenschap hard aan het vertalen van de duurzaamheidsdoelstellingen naar ons werk op de campus - het transformeren van de manier waarop we werken, leren, reizen, bouwen en meer. In deze serie nodigen we hen uit om te praten over wat hen drijft, welke rol duurzaamheid speelt in hun werk, en wat ze graag zouden willen bereiken aan onze universiteit.

Meer weten over duurzaamheid op de UT? Kijk op utwente.nl/duurzaamheid.

Geschreven door Stef Meilink.