UTFaculteitenEEMCSNieuwsSpin-off in de spotlight: Ecomoni

Spin-off in de spotlight: Ecomoni Innovatieve hardware voor het herkennen van biodiversiteit

Als liefhebber van de buitenwereld vond postdoc-onderzoeker Jacob Kamminga zijn roeping in het ARISE-project aan de Universiteit Twente. Dit leidde tot de oprichting van Ecomoni, een spin-off gespecialiseerd in sensortechnologie voor nestkasten met een unieke AI-toepassing. De technologieën die Jacob gebruikt verzamelen en analyseren gedetailleerde data in heel Nederland. Een baanbrekende toepassing voor het meten van de biodiversiteit. 

SAMENKOMST VAN PASSIES

Dat Jacob aan de slag ging met een technische oplossing was geen verrassing. “Ooit begon ik als mbo-student, maar tijdens mijn hbo- en masterstudie ontwikkelde ik mij in elektronica en leerde van alles over embedded hardware. Dit in combinatie met mijn kennis van AI en de biodiversiteit in Nederland zorgt ervoor dat mijn passies bij Ecomoni samenkomen,” vertelt Jacob enthousiast. Zijn voornaamste doel met Ecomoni is onderzoekers en overheidsinstellingen inzicht bieden in de biodiversiteit en ze helpen bij het beter begrijpen van de natuur.

MONITOREN VAN BIODIVERSITEIT

“Wat betreft de technologie zijn ARISE en Ecomoni sterk met elkaar verweven,” vertelt Jacob. Zo ontwikkelt ARISE een biodiversiteitsinfrastructuur die alle levende soorten in Nederland herkent, van het DNA in slootwater tot bodemschimmels. Hiervoor gebruiken ze camera’s, microfoons en radars. Ecomoni gaat verder waar ARISE stopt. Afgelopen jaar monitorden de prototypes van Ecomoni, de speciale nestkasten, wat vogels in Amsterdam en op de Veluwe aten. “De resultaten waren verbluffend en de sensoren in combinatie met AI in de nestkast maakten dit mogelijk,” vertelt Jacob.

Het grote voordeel ten opzichte van bestaande wildcamera’s is dat de technologie van Ecomoni data verzamelt, deze direct analyseert en vervolgens integreert met het ARISE-platform. Dat betekent real-time nauwkeurig inzicht in de biodiversiteit en minder registratiewerk.

NULMETING VOOR NATUURHERSTEL

Naast onderzoekers zijn gemeenten geïnteresseerd in de technologie van Ecomoni. “Gemeenten krijgen te maken met de ‘Green Deal’ en de verplichte natuurherstelwet, maar vaak weten ze niet eens wat er precies hersteld moet worden,” vertelt Jacob. De technologie in de Ecomoni-nestkasten helpt bij het maken van een nulmeting, zodat bekend wordt wat voor vogels gebruikmaken van nestkasten, wat voor insecten er in de omgeving verzameld worden, en hoeveel jongen er overleven. “Ecologen en onderzoekers zijn ook blij met de technologie, want ze hoeven niet meer handmatig alle nestkastactiviteiten te controleren. Daardoor houden ze meer tijd over voor onderzoek,” legt Jacob uit.

FOCUS OP DE MARKT

Jacob had al een langere tijd op en af contact met Novel-T, maar na zijn succesvolle pilot met de nestkasten konden ze niet meer om elkaar heen. “Novel-T heeft ons geholpen bij de eerste stappen om van Ecomoni een spin-off te maken en een take-off grant binnen te halen. Met dit geld kunnen we de stappen gaan zetten die nodig zijn om Ecomoni uiteindelijk op de markt te brengen,” vertelt Jacob.  

DATA ALS DRIJFVEER

Wat Ecomoni zo uniek maakt, is dat het algoritme dagelijks gevoed wordt met bruikbare informatie van onderzoekers uit het ARISE-project en vice-versa. Jacob: “We werken samen met de beste onderzoekers en we kunnen dagelijks kennis toepassen op nieuwe data.” Jacob wil Ecomoni in de toekomst inzetten als flexibel dataplatform: “Ik wil zowel met hardware als software-elementen meten. Denk aan het geluidsniveau of luchtkwaliteit. We hebben nog zoveel meer plannen voor de toekomst. We willen vooral laten zien dat het behouden van onze natuurlijke wereld hand in hand gaat met innovatie.”