UTFaculteitenETNieuwsUT en partners ontvangen 1,6 miljoen voor snellere verduurzaming gebouwen
Engineer

UT en partners ontvangen 1,6 miljoen voor snellere verduurzaming gebouwen

NWO-KIC call kent een financiering toe voor de snelle verduurzaming van gebouwen en zorgt ervoor dat de beschikbare capaciteit beter wordt ingezet. Vier toegewezen projecten gaan onder andere over data governance, virtual reality en digitale modellen. De UT (ET), Saxion Hogeschool en Hanze Hogeschool kregen voor het project 'PRE-MADONA: PREparing mass ModulAr Digital ONsite renovation' onder leiding van Andre Dorée een toekenning van 1.6 miljoen voor verduurzamen voor de bouw.

Verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving is nodig om ons energieverbruik te verminderen. Op dit moment is de capaciteit om de benodigde energierenovaties uit te voeren echter onvoldoende. Innovatieve digitale oplossingen die gericht zijn op het optimaliseren en vergroten van de uitvoeringscapaciteit dragen hieraan bij. Bijvoorbeeld het vervangen van mens-werk of standaardisatie. Het doel van deze call is om innovatieve digitale oplossingen te ontwikkelen die versnelde energierenovaties mogelijk maken en zo bijdragen aan verduurzaming van de bestaande gebouwde omgeving.

Om te zorgen voor een goede aansluiting met de praktijk zijn er private partijen betrokken bij de vier projecten die nu starten. Zij dragen ook financieel bij aan de projecten. In totaal is er 2,4 miljoen euro cofinanciering opgehaald bovenop de NWO-financiering van 5,3 miljoen euro.

PRE-MADONA: PREparing mass ModulAr Digital ONsite renovation

PRE-MADONA werkt aan een data gedreven digitaal ecosysteem waarin grootschalige gebouwrenovaties kunnen worden geoptimaliseerd en versneld. In co-creatie met 11 woningbouw-, infra- en energiepartijen ontwikkelen zij Digital Twins en Machine Learning-methoden om de data- en digitaliseringsproblemen op te lossen die de opschaling van het huidige renovatieproces belemmeren. Tijdens deze ontwikkeling wordt ook de governance van digitale renovaties integraal meegenomen. Het beoogde ecosysteem draagt uiteindelijk bij aan mass-customisation van maatschappelijk optimale renovatieplannen. Door de integrale benadering kunnen partijen aan vraag-en aanbodzijde van renovatieprocessen worden geclusterd, vergunningen sneller afgehandeld en uiteindelijk ontwerp en uitvoering versneld. Dit leidt tot een toekomstbestendige, digitaal-ondersteunde renovatieaanpak.

Consortiumpartners: DigiGO, Enexis, Gemeente Enschede, Hanze Hogeschool, Nijhuis Bouw BV, Roeloefs Groep, Saxion Hogeschool, Siers Groep, Stichting Pioneering, TNO, TwinTopics, Verhoeven Vastgoedverbeteraars, WoON Twente.

NWO-KIC: innovatieprogramma’s in het kennis- en innovatieconvenant

NWO ontwikkelt innovatieprogramma’s gericht op de maatschappelijke uitdagingen van Nederland met het doel impact te realiseren voor de economie, mens en samenleving. In deze programma’s ligt de nadruk op samenwerking tussen kennisinstellingen, private partijen en overheid. De resultaten dragen daarmee bij aan het realiseren van economische kansen. Essentieel is daarom dat private partijen investeren in elk onderzoeksproject.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)