UTDienstenCFMLTSHNieuwsITC faculteit verhuisd naar campus UT

ITC faculteit verhuisd naar campus UT 'Ons nieuwe thuis, een plek om trots op te zijn'

De faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie is verhuisd naar de campus van Universiteit Twente. Vanaf maandag 24 april 2023 zijn de collegeruimtes, werkkamers en labruimtes beschikbaar in Langezijds en niet langer in het voormalige ITC pand aan de Hengelosestraat.

De eerste verhuisdozen – die van het laboratorium van ITC - werden begin april al uitgeladen in Langezijds. Het grootste deel van de verhuizing vond vorige week plaats. De verhuizing stond bewust gepland rondom de meivakantie. ‘Op deze manier beperken we de belasting voor studenten en collega’s’, vertelt directeur bedrijfsvoering David Korringa. ‘In 2010 is de eerste stap gemaakt, toen ITC een faculteit werd van Universiteit Twente. Om alles nu gerealiseerd te zien is geweldig. Het gebouw is echt ontworpen voor de studenten en stafleden van ITC’, zegt decaan Freek van der Meer.  

Soepele verhuizing

De verhuizing verliep relatief soepel, vertelt gebouwbeheerder Marco Boevink. Hij vervulde een sleutelrol tijdens de intensieve verhuisperiode. ‘Natuurlijk zijn er, zoals altijd bij iedere verhuizing van deze schaal, onverwachte zaken die je snel moet oplossen. Er was bijvoorbeeld een gesprongen waterleiding buiten vlak bij de laad- en losplek van Langezijds. Door adequate hulp van verschillende collega’s en contractanten van UT is het euvel snel verholpen en heeft de verhuizing hierdoor geen vertraging opgelopen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik enorm tevreden ben met hoe de verhuizing de afgelopen weken is verlopen.’

De eerste dag in Langezijds

Op maandagochtend verwelkomde decaan Freek van der Meer alle staf en studenten in hun nieuwe thuis. Rond de klok van half 11 werden collega’s en studenten verrast met muziek van UT dweilorkest ToHuWaBoHu en een act van UT breakdance vereniging Break-Even. Dronepiloot Timothy Roberts maakte een foto van de hele groep aanwezige studenten en stafleden op de trappen in de centrale hal.

Veel stafleden hadden het gebouw al hadden gezien tijdens één van de aangeboden rondleidingen, maar het gebouw kwam op maandag pas echt tot leven met alle studenten en stafleden die erin studeren en werken. ‘Ik ben enorm onder de indruk van het gebouw’, aldus een enthousiaste Casper Rossing, ‘ik heb echt zin om hier met alle ITC collega’s te gaan werken.’ Op maandag 24 april volgden ITC studenten hun eerste colleges in Langezijds. ‘Ik kijk er naar uit om samen met alle studenten van ITC in Langezijds te studeren. Dit is een nieuw hoofdstuk en we zijn zo blij om eindelijk hier op de campus te zijn, in ons nieuwe thuis’, zegt student Liza Roman Carrillo. 

Duurzaam pand

In 2010 werd ITC een faculteit van de Universiteit Twente. De verhuizing naar het O&O-plein wordt gezien als ‘het ultieme sluitstuk van de integratie van ITC op de UT.’ Qua architectuur vallen vooral de binnentuinen in de smaak. Het gerenoveerde Langezijds heeft ‘groene longen’: binnenin het gebouw zijn tuinen, met daaromheen de studie- en werkplekken. ‘Die binnentuinen zijn er niet alleen voor de sier, maar helpen ze ook met de natuurlijke ventilatie. Ook zijn de zonnepanelen op het dak en hergebruiken we de oude zonnewering voor de gevel. We proberen ook regenwater op te vangen, waarmee we vervolgens de planten in de binnentuinen kunnen besproeien’, zegt Marco Boevink.

Bezoek Langezijds tijdens het Open Huis op 3 juni 2023

Het algemene publiek in Twente en omstreken is van harte welkom om Langezijds en de wereld van ITC te komen bewonderen tijdens het Open Huis op zaterdag 3 juni. Wil je digitaal een kijkje nemen in Langezijds? Dat kan alvast via itc.nl/3dmodel.

R. Kwakman MSc (Robin)
Communicatieadviseur (Faculteit ITC)