UTMedezeggenschap @ UTMedezeggenschapsorganen

Medezeggenschapsorganen

Welke medezeggenschapsorganen hebben we op de UT?

Binnen de UT zijn er verschillende vormen van vertegenwoordiging. De meest bekende is de democratisch verkozen organisatiebrede Universiteitsraad. Verder kennen we onder meer de opleidingscommissies, die elke opleiding heeft. Elke vorm van medezeggenschap heeft invloed op een ander niveau van de UT.

Organogram medezeggenschap
Organogram medezeggenschap

Medezeggenschap op organisatieniveau

Universiteitsraad

De jaarlijks verkozen Universiteitsraad (URaad) vertegenwoordigt studenten en medewerkers van de gehele universiteit en overlegt regelmatig met het College van Bestuur. De URaad is het centrale medezeggenschapsorgaan en heeft 18 leden: negen medewerkers en negen studenten. De URaad heeft inspraak in het beleid van de UT op organisatieniveau. 

De URaad heeft drie vaste commissies: 

Lokaal overleg (beter bekend als OPUT)

Binnen de UT zijn vier vakbonden verenigd in het Overleg Personeelszaken Universiteit Twente (OPUT). In het Lokaal Overleg bespreekt het OPUT met het College van Bestuur onderwerpen die invloed hebben op UT-medewerkers. Denk aan arbeidsvoorwaarden, veiligheid, een sociaal plan, diversiteit en vitaliteit. Zo ziet het OPUT erop toe dat de CAO Nederlandse Universiteiten wordt uitgevoerd binnen de UT. 

Ontdek meer over het OPUT
Op de Universiteit Twente bestaat er eveneens een belangenorganisatie voor promovendi. Zij zijn georganiseerd in het P-NUT

Medezeggenschap binnen de faculteit

Faculteitsraden

Alle vijf faculteiten hebben een faculteitsraad, waarin zowel medewerkers als studenten vertegenwoordigd zijn. De raad kan gevraagd én ongevraagd advies geven aan het faculteitsbestuur. Als lid van deze raad zul je je samen met de decaan en het faculteitsbestuur buigen over strategische onderwerpen, beleid, budgetten en meerjarenplannen. Of je nu medewerker of student bent, jouw inzicht is cruciaal voor de faculteitsraad.

Medezeggenschap binnen de diensten

Dienstraden

De belangen van de medewerkers van de centrale diensten worden vertegenwoordigd in dienstraden. Dit medezeggenschapsorgaan bestaat alleen uit medewerkers. Naast het bespreken van de jaarkalender met vaste onderwerpen en het ondersteunen van de diensthoofd(en) zorg je er als dienstraad voor dat je weet wat er speelt binnen jouw dienst. In de dienstraad ben je een ambassadeur van je collega's. 

  • Over de dienstraden

    Elke dienstraad heeft als doel om bij te dragen aan het optimaal functioneren van de dienst en om het welzijn en het belang van de medewerkers te vertegenwoordigen.

  • Zes UT dienstraden

    Elke dienst of groep van afdelingen heeft een eigen dienstraad. Afdelingen met vergelijkbare taken – zoals beleidsafdelingen – kunnen een gezamenlijke dienstraad overwegen. Zo worden de medewerkers van Algemene Zaken vertegenwoordigd door de Universiteitsraad. 

    De zes dienstraden op een rij: 

Medezeggenschap binnen de opleidingen

Opleidingscommissies

Elke opleiding of groep van opleidingen heeft een opleidingscommissie (OLC). Als lid van een opleidingscommissie overleg je regelmatig met de opleidingsdirecteur. Samen met collega’s en studenten zorg je ervoor dat de onderwijskwaliteit van jouw opleiding op uitstekend niveau is en blijft.  

  • Over opleidingscommissies

    In een opleidingscommissie adviseren studenten en docenten de opleidingsdirecteur over het verbeteren en waarborgen van de onderwijskwaliteit binnen hun opleiding. De belangrijkste input hiervoor zijn evaluaties op vak- of opleidingsniveau. 

    Op bepaalde onderdelen van de onderwijs- en examenregeling (OER) van haar opleiding heeft de opleidingscommissie instemmingsrecht en op andere onderdelen van de OER heeft ze adviesrecht. Daarnaast beoordeelt de commissie jaarlijks de uitvoering van de OER. En de opleidingscommissie heeft het recht om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de opleidingsdirecteur en het faculteitsbestuur over alles wat betrekking heeft op het onderwijs van hun opleiding.