UTMESA+MESA+NieuwsJonge talenten enthousiast maken voor techniek met een stage

Jonge talenten enthousiast maken voor techniek met een stage Dion: “Het is heel interessant om veel over verschillende installaties te leren”

Acht weken stage lopen bij zowel de Cleanroom van het NanoLab op de Universiteit Twente als bij de Cleanroom van de High Tech Factory; Dion Huisken – student Technicus Engineering aan het ROC van Twente – heeft zijn stage vlak voor de zomer afgerond en kijkt met veel plezier terug op zijn stage. “Ik kwam met veel plezier naar mijn stage. Ik liep mee, keek mee en heb veel geleerd!”

Technicus Engineering

“Op dit moment zit ik in het eerste jaar van de opleiding Technicus Engineering aan het ROC van Twente. De opleiding focust zich op verschillende richtingen in de technieksector. Vanaf het tweede deel van het eerste jaar kies je een specialisatie: machinebouw of gebouwgebonden installaties. Ook loopt iedereen in het eerste jaar acht weken stage. Eigenlijk is het een soort snuffelstage om jezelf verder te oriënteren en te kijken of de gekozen specialisatie bij je past.”

Mechatronica

“Ik heb gekozen voor de specialisatie gebouwgebonden installaties omdat ik mechatronica heel leuk vind. Tijdens mijn stage bij de Cleanroom van het NanoLab en de Cleanroom van de High Tech Factory ben ik erachter gekomen dat ik de juiste specialisatie heb gekozen. Tijdens mijn stage zag ik veel dingen terug die ik op school heb geleerd: ik zag tijdens mijn stage hoe materialen en machines er in de praktijk uitzien, hoe ze werken, hoe de draadjes lopen en hoe de kasten eruitzien. Het mooie aan mechatronica vind ik de mix van plaatwerk en elektrotechniek.”

Dion Huisken, Student Technicus Engineering aan het ROC

“Mijn studieloopbaanbegeleider op het ROC heeft mij gewezen op de mogelijkheid om stage te lopen bij het nanolab van de Universiteit Twente. Ik wist wel dat hier veel bedrijven zitten en dat de universiteit hier staat; ik fiets hier vaak langs. Maar dat er zo’n groot high tech lab zoals het NanoLab zit, dat wist ik niet.”

Dion Huisken, Student Technicus Engineering aan het ROC

Jonge talenten enthousiasmeren voor techniek

Het idee om stages bij het NanoLab aan te bieden komt van Roald Tiggelaar (project researcher bij het NanoLab) en Henk-Jan de Haan (Technical Facility Manager bij het NanoLab en de High Tech Factory). Henk-Jan: “We merken dat veel jongeren vinden dat techniek wat ‘stoffig’ is. Enorm zonde, want er is juist heel veel beweging in de technieksector. Grote bedrijven als U-Needle, LioniX, Demcon en Micronit komen hier als spin-off vandaan en de bewegingssensoren van Xsens en Bluetooth vinden hun oorsprong in het NanoLab. Het komt allemaal hier vandaan. Het is belangrijk dat we jonge talenten enthousiasmeren voor de techniek, hen laten zien wat er in de regio allemaal gebeurt en hen laten meelopen op de plek waar het allemaal gebeurt.”

Samenwerking ROC van Twente en Saxion

Zo ontstond het idee om samen te gaan werken met het ROC van Twente en het Saxion. “We willen mbo- en hbo-studenten de kans bieden om mee te lopen in de Cleanroom van het NanoLab en de Cleanroom van High Tech Factory. Ze leren hier van alles: van klimaataspecten tot het werk van technici en van de verschillen tussen de twee cleanrooms tot het verschil tussen wetenschap en het bedrijfsleven.”

50/50 stage: kennismaken met beide werelden

Inmiddels is de 50/50 stage opgezet en is Dion de eerste student die deze stage heeft gevolgd. Henk-Jan: “De 50/50 stage houdt in dat de student 50 procent van de stage doorbrengt bij de Cleanroom van het NanoLab en de andere 50 procent bij de Cleanroom van de High Tech Factory. Dit is een bewuste keuze, want zo laten we de wisselwerking goed zien. Enerzijds leert de student het een en ander van spin-off bedrijven en het bedrijfsleven bij de High Tech Factory en anderzijds krijgt de student alles van de wetenschap mee in de Cleanroom van het NanoLab. Zo maken ze kennis met beide werelden.”

De verschillen leren kennen

Dion ontdekte na een paar weken stage al verschillen. “Ik vind het werk in de Cleanroom van het NanoLab veel leuker, dat past meer bij mij omdat het veel meer op productie is gericht. Ik kwam iedere dag met plezier naar mijn stage en leerde erg veel. Ik mocht meelopen, meekijken als nieuwe machines werden aangesloten en kreeg veel uitleg over hoe machines werken. Het is ook heel leuk om het verschil tussen beide cleanrooms te zien. Zo zie je bijvoorbeeld verschil in het demiwater (gefilterd water) dat gebruikt wordt in beide cleanrooms.” 

Dion Huiskens

“Ik heb enorm veel geleerd in de afgelopen acht weken en raad deze stageplek zeker aan bij nieuwe eerstejaarsstudenten van de opleiding. Je ziet veel van verschillende koelers, installaties van water en stoom. Het is heel interessant om veel over verschillende installaties te leren”.

Zelf aan de slag in de Cleanroom

Naast meekijken is er natuurlijk ook ruimte om zelf aan de slag te gaan tijdens je stage. “Ik mocht zelf schoonmaken met demiwater en een wafer maken in de Cleanroom. Dat was erg leuk om te doen! En door zelf ook dingen te mogen doen, weet ik ook heel goed wat ik juist niet wil. Ik heb niet het geduld voor standaard processing. Sleutelen aan apparaten past veel beter bij mij!”

Toekomstbestendig

Henk-Jan: “Het is belangrijk dat we nu én in de toekomst meer talenten naar de UT trekken. We hebben zowel in het NanoLab als bij High Tech Factory mbo’ers nodig en het is heel belangrijk om hen in een vroeg stadium van de opleiding al kennis met ons te laten maken en hen te enthousiasmeren voor de mooie werkomgeving die we hier hebben. Dion was onze eerste stagiaire van de 50/50 stage en natuurlijk zijn er voor ons ook veel leermomenten. Het is continu maatwerk. Een stagiaire krijgt veel componenten te zien in acht weken tijd en ik kan mij voorstellen dat het erg veel informatie is. Dion was erg geïnteresseerd en ik geloof dat alle inzichten die hij hier heeft gekregen, hem verder brengen in de toekomst. We hopen zeker veel stagiaires te mogen verwelkomen in de toekomst!”

Kom jij stage lopen?

Naast mbo-stages bieden we ook hbo-stage (met of zonder opdracht) aan. Wil je meer weten over de mogelijkheid om stage te komen lopen? We gaan graag met jou in gesprek! Stuur ons een berichtje via mesaplus@utwente.nl en wie weet zien we jou binnenkort!