OPUT

Estafettestaking Hoger Onderwijs

Universiteit Twente staakt tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs

UT-medewerkers gaan op 25 maart 2025 staken tegen de desastreuze bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Werk jij ook bij Universiteit Twente en wil je mee in actie komen? Meld je dan nu aan! Ik ben erbij

Samen tegen de bezuinigingen: landelijke estafettestaking

Ondanks onze massale acties blijft het kabinet volhardend in het doorvoeren van desastreuze bezuinigingen op het hoger onderwijs. Dit is onacceptabel! Daarom bouwen we samen met WOinActie, de AOb, Twente for Protest en Enschede Student Movement naar een krachtige staking als onderdeel van de landelijke estafettestaking. Medewerkers van Universiteit Twente leggen op 25 maart hun werk neer.

Wat kun jij doen

We hebben iedereen nodig om onze staking zo krachtig mogelijk te maken. Daarom is het belangrijk om collega's en studenten te activeren voor onze strijd. Ondanks dat studenten zelf niet kunnen staken, is hun solidariteit en steun belangrijk. Download hier het actiemateriaal en gebruik het om collega's te activeren en studenten in colleges erbij te betrekken.

Estafettestakingen

Maandag 10 maart 2025 trapt de Universiteit van Leiden de estafettestakingen af. Dinsdag 11 maart volgen de Universiteit Utrecht en de Universiteit voor Humanistiek en op donderdag 13 maart de Radboud Universiteit. Universiteit van Amsterdam neemt na het weekend op maandag 17 maart het stokje over, waarna het de beurt is aan Rijksuniversiteit Groningen op dindsdag 18 maart. Andere onderwijsinstellingen zullen volgen. Met als heldere boodschap: de bezuinigingen moeten van tafel! 

Staken: wat houdt het in?

Staken is een volgende trede op de escalatieladder als normale acties geen effect hebben. Staken is juridisch ook echt iets anders dan de eerdere acties die we hebben georganiseerd. Wil je meer weten over bijvoorbeeld stakingsrecht of onze stakingskas?

Meer informatie

De meestgestelde vragen

  • Wat is het doel van de staking?

    Het doel van de staking is om zo veel mogelijk druk uit te oefenen op het kabinet en te laten zien dat we bereid zijn om gezamenlijk actie te blijven voeren. De gevolgen van de bezuinigingen zijn desastreus voor het hoger onderwijs. Er is al veel actie ondernomen om de bezuinigingen terug te draaien. In november stonden we nog met 25.000 mensen op het Malieveld! Toch houdt het kabinet vast aan een groot deel van de bezuinigingen. Dat laten we niet gebeuren. Samen stoppen we de sloop van het hoger onderwijs!

  • Waarom zou ik gaan staken?

    Een staking is een manier voor werknemers om druk uit te oefenen op de werkgever. De FNV organiseert een staking als laatste vorm van protest om de wensen van de werknemers te steunen.

  • Ik ben geen lid, mag ik dan ook met de staking meedoen?

    Ook als je geen lid bent van een vakbond kun je staken. De officiële aankondiging van de staking in je bedrijf is voor alle werknemers en niet alleen voor vakbondsleden. Maar alleen vakbondsleden hebben recht op een stakingsuitkering, of rechtsbijstand van de bond. Word hier lid!

  • Waarom een estafettestaking?

    Als we de bezuinigingen willen terugdraaien, moeten we de voorjaarsbegroting beïnvloeden. De onderhandelingen over deze voorjaarsnota duren een langere periode. We willen gedurende deze gehele periode aandacht voor de sloop van het hoger onderwijs. Dat kan met een estafettestaking, omdat we daarmee voor langere periode onder de aandacht blijven. Bovendien sluit een estafettestaking een nationale staking op later moment niet uit.

  • Wanneer krijg ik mijn stakingspas?

    Als je lid bent, krijg je de pas een dag voor de staking via de mail. Je stakingspas bevat een persoonlijke QR-code die op locatie gescand wordt. Dat kan op je mobiel of op papier. Geen lid? Ook dan kan je meedoen met de staking en je op de dag zelf registreren. Houd er wel rekening mee dat alleen leden recht hebben op een stakingsuitkering of rechtsbijstand van de vakbond. 

  • Over welke bezuinigingen gaat het?

    In totaal wordt er nog ruim een half miljard bezuinigd op de universiteiten en hogescholen, waarbij universiteiten de zwaarste klap te verduren krijgen. Dit gebeurt door bezuiniging op en afschaffing van de startersbeurzen, het fonds voor onderzoek en wetenschap, subsidies van het NWO en internationalisering. Daarbij hangt de Wet internationalisering in Balans nog in de lucht, waarmee waarschijnlijk meerdere opleidingen zullen moeten verdwijnen

  • Wat zijn de gevolgen van deze bezuinigingen?

    Deze gigantische bezuinigingen worden afgevuurd op een sector die het al moeilijk heeft. Er is gigantische werkdruk omdat er simpelweg veel te veel werk is voor het aantal mensen dat in het hoger onderwijs werkt. De arbeidsinspectie dreigde al met boetes als de situatie niet zou verbeteren. Door de bezuinigingen zal deze werkdruk alleen maar hoger worden. Hetzelfde werk zal gedaan moeten worden, maar dan met minder mensen. Collega's zullen hun baan verliezen, zoals nu al te zien is bij UCR, de OU en in Twente.

    Hiernaast hebben de bezuinigingen een grote impact op de kwaliteit van het onderwijs. Er zal minder tijd zijn voor individuele begeleiding en werkgroepen, keuzevakken worden weggesneden en hele studies zullen verdwijnen. De bezuinigingen leiden daarmee tot een directe verschraling van het opleidingsaanbod en de onderwijskwaliteit.

    Onze samenleving heeft hiernaast mensen nodig die kritisch en onafhankelijk nadenken over de complexe issues die er spelen in de wereld. Of dit nu voor een bedrijf, de overheid, een NGO of een politieke partij is – we hebben goed en onafhankelijk onderzoek nodig én studenten die goed worden opgeleid. Deze bezuinigingen zetten dit onder druk.

    Ook zijn de bezuinigingen op internationalisering, samen met de invoering van de Wet Internationalisering in Balans (WIB), een aanval op het internationale karakter van onze universiteiten. Internationale collega's, die vaak al jaren in Nederland wonen en werken, worden door dit kabinet als ongewenst neergezet.

    Maar de gevolgen van deze bezuinigingen zijn niet alleen voelbaar in werkdruk, onzekerheid en onderwijskwaliteit. Deze bezuinigingen gaan namelijk gepaard met een ideologie die onafhankelijk en kritisch denken wil uitbannen. De PVV-woordvoerder in de Tweede Kamer ziet de bezuinigingen als afstraffing voor het ‘wokisme’ op de universiteiten. Het is belangrijk dat we ons uitspreken tegen deze antidemocratische ideologie en pal achter iedereen staan die op een onafhankelijke en integere manier onderzoek doet.

  • Ergens anders dan op onderwijs bezuinigen?

    De plek waar er bezuinigd wordt, is een politieke keuze van het kabinet. Er zijn andere oplossingsrichtingen. Denk aan het verhogen van belastingen op vermogen en de hoogste inkomens, de winstbelasting voor (buitenlandse) aandeelhouders hetzelfde houden en het afschaffen van de fossiele subsidies.

    De vakbonden zijn voor brede solidariteit binnen de publieke sector. Alle bezuinigingen die de maatschappij op deze manier raken zijn onverstandig, vergroten de problemen die er nu al zijn, en lossen niets op.

  • Het CvB heeft geen andere keuze dan de bezuinigingen uitvoeren?

    Het is de verantwoordelijkheid van het College van Bestuur om de universiteit efficiënt, doelmatig en goed te besturen. Als de bezuinigingen niet in het belang zijn van goed bestuur, kan het dus noodzakelijk zijn om er niet zomaar mee akkoord te gaan.

    Er staat niet in de wet dat universiteiten niet mogen protesteren, staken of hinder veroorzaken. Bij hinder (zoals bij stakingen) kan de rechter toetsen of de actie proportioneel is.

    Als bezuinigingen niet worden uitgevoerd zoals bedoeld door het kabinet (bijvoorbeeld door ze anders te verdelen over de universiteit), zijn er natuurlijk wel mogelijke consequenties. De overheid kan bijvoorbeeld besluiten bepaalde financiering te stoppen, een bestuursmaatregel op te leggen, of te besluiten via de Raad van Toezicht bepaalde bestuurders te laten verwijderen. Het kan noodzakelijk zijn voor het grotere goed, voor de publieke zaak, dat het College van Bestuur desondanks dit risico neemt. Dit is een zaak van academisch leiderschap.

  • Wat moet ik regelen voordat ik ga staken?

    Om je voor te bereiden op een staking, hebben we een checklist gemaakt. Bekijk ‘m hier. Zorg er ook voor dat je je aanmeldt op de stakingspagina.

  • Voor betere arbeidsvoorwaarden?

    Je staakt als werknemer meestal voor een beter loon, betere arbeidsvoorwaarden of omdat de cao-onderhandelingen stuk zijn gelopen. Of voor een goed en eerlijk sociaal plan bij een reorganisatie. Maar soms ook, omdat je het niet eens bent met plannen van je werkgever, of met maatregelen van de regering die invloed hebben op je arbeidsvoorwaarden.

  • Krijg ik een stakingsuitkering?

    Niet-leden krijgen geen stakingsuitkering. Maar als je lid wordt voordat je gaat staken, krijg je wel een stakingsuitkering. Je moet dan wel een verklaring ondertekenen dat je minimaal 1 jaar lid blijft. Doe je dat niet, dan moet je de stakingsuitkering terugbetalen. Stakingsuitkering - FNV

  • Kan mijn werkgever mij verplichten om te gaan werken?

    Nee, alleen bij uitzondering kan een werkgever je vragen toch bepaalde taken te doen. Bij de universiteit Leiden hebben de vakbonden met het College van Bestuur afgesproken dat er een hardheidsclausule wordt geaccepteerd voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld voor promoties en tentamens. Maar reguliere werkzaamheden, waaronder onderwijs, vallen daar niet onder. Staken betekent in principe dat je niet werkt.

  • Zijn studenten het slachtoffer van de stakingen?

    De impact van een staking wordt mede bepaald door de intensiteit en duur van de staking. Deze staking is natuurlijk vervelend voor studenten. Mogelijk gaan bepaalde colleges niet door, of worden cijfers pas later geleverd. Maar dat is een kortetermijngedachte.

    Deze staking is juist in het belang van studenten – voor op de lange termijn. Als we nu niet in beweging komen en de bezuinigingen worden doorgevoerd, zal dit effect hebben op de kwaliteit en beschikbaarheid van onderwijs. En daar zullen studenten langdurig de gevolgen van merken.

Wil je in actie komen op de UT en heb je dat nog niet laten weten? Doe dat op deze pagina. 

Wil je helpen de staking tot een groot succes te maken? Download het actiemateriaal en gebruik het om collega's te activeren én studenten erbij te betrekken. 

En ben je al lid van onze Whatsapp-community? Daar kun je al je vragen stellen en kom je in contact met andere stakers. 

 


 

 


 

 


Monday is the day: Leiden University kicks off the relay strikes. On Tuesday, Utrecht University and the University of Humanistic Studies will follow, and on Thursday, it’s Radboud University’s turn. And this is just the beginning—more universities will join. Our goal is clear: the budget cuts must be taken off the table!

In the lead-up to the strikes, we are receiving many questions from university staff. That’s understandable—striking can be daunting, and there are some practical aspects to consider. Here, we address some frequently asked questions.

When will I receive my strike pass?

If you are a member, you will receive the pass by email the day before the strike. The pass contains a personal QR code that will be scanned on-site. You can present it on your phone or on paper.

Can my employer force me to work?

No, your employer cannot force you to work, except in exceptional cases. But that doesn't include regular duties, such as teaching. In principle, striking means you do not work. Read more here

Aren’t students the victims of these strikes?

This strike is, of course, inconvenient for students—for example, because lectures are canceled. But that is a short-term perspective. In reality, this strike is in the best interest of students in the long run. Student unions support these strikes because they believe it is important to stand up for the quality and accessibility of education. That is why the student unions are also co-organizers of the strikes.

 

ALL FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Can you strike if you are not a member? What exactly are these budget cuts? And what will the consequences be? You can find other frequently asked questions here (please use the translation tool in your browser). 

 

HOW YOU CAN HELP

Do you want to take action at your university but haven’t informed us yet? Let us know on your university’s page.

 

Do you want to help make the strike a great success? Download the campaign materials and use them to mobilize colleagues and involve students.

 

And are you already a member of our WhatsApp community? There, you can ask all your questions and connect with other strikers.

 


Met vriendelijke groet / kind regards,

 


Sam Verduijn, Gijs Kooistra, Bernard Koekoek

Bestuurders FNV Overheid

Hertogswetering 159, 3543 AS Utrecht