Een prijzig bakje koffieKopje koffie voor vijf euro, cappuccino voor een tientje… de prijzen voor koffie blijven stijgen. Wij als consumenten merken dat in onze portemonnee, maar de echte pijn wordt gevoeld bij de producenten, de koffieboeren. Klimaatsverandering is de boosdoener: koffieboontjes zijn uiterst gevoelig. Te droog, nat, koud, heet of extreem wisselend weer? Dan valt de oogst tegen. Boeren worden nog armer. Bregje Deben (De Koffieschool) vertelt over de koffiecultuur en de mondiale economie. Prof. dr. ir. Ellen Kampman (Wageningen University) onderzoekt het verband tussen voeding en kanker. Koffie bevat stofjes die kanker kunnen bevorderen én voorkomen. De manier van koffie zetten is daarbij belangrijk. Liever filterkoffie dan espresso. Met een proeverij van coldbrew Arabica en Robusta.Lees meer
Biodiversiteit in NederlandNederland is een vol land: veel mensen, steden, industrie en vee. Is er nog plek voor natuur? Prof. dr. Hans de Kroon (hoogleraar Ecologie aan de Radboud Universiteit) houdt de biodiversiteit in Nederland nauwlettend in de gaten. Wat is de impact van stikstof op onze flora en fauna? En welke invloed heeft klimaatverandering? Wat kunnen wij zelf doen om de biodiversiteit in onze omgeving te vergroten? Dr. Rolf de By (UT, ITC) houdt een co-referaat waarin hij vertelt over de soortenrijkdom op de campus.Lees meer