MedTech Twente: Building Blocks Perspecetieven van zorgverzekeraar, zorginstituut en patiënt

Hoe zorg je ervoor dat de zorgverlener en patiënt een medisch technologische innovatie accepteert en de zorgverzekeraar de nieuwe technologie vergoed? Hiervoor is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe deze partijen naar nieuwe medische technologie kijken. Tijdens deze sessie krijgen we een kijkje in de wereld van MedTech innovaties en vergoedingen gezien vanuit (1) de zorgverzekeraar, (2) het Zorginstituut en (3) de patiënt.

Ontwikkelaars van MedTech innovaties krijgen vaak te maken met zorgverzekeraars, het Zorginstituut Nederland (ZIN) en patiëntenorganisaties om hun producten succesvol op de markt te brengen. Voor bekostiging en vergoeding hangt het af om wat voor type innovatie het gaat, onder welke stelselwet deze valt en de rol van diverse partijen die betrokken zijn bij deze diverse routes.

  • Zorgverzekeraar vormen een belangrijk schakel in het proces welke innovaties vergoed worden, wat essentieel is voor de financiële haalbaarheid en acceptatie van nieuwe technologieën.
  • Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering, onder andere door beoordelingen te doen en adviezen uit te brengen aan het Ministerie van VWS.
  • Patiëntenorganisaties leveren waardevolle inzichten in de behoeften en ervaringen van patiënten, wat ondernemers helpt bij het ontwikkelen van producten die daadwerkelijk bijdragen aan de verbetering van de patiëntenzorg en zo de kans op succesvolle adoptie en vergoeding vergroten.

We hebben drie partijen uitgenodigd om een ‘kijkje in de keuken’ te geven: een grote Nederlandse verzekeraar (volgt snel!), patiëntenorganisatie ReumaNederland en het Zorginsituut Nederland.

Deze sessie is essentieel voor iedereen die betrokken is bij medisch technologische innovaties en wil begrijpen hoe vergoedingsprocessen werken. Het doel is om meer duidelijkheid te verschaffen over de belangrijke rollen van deze organisaties in het proces van vergoeden van MedTech innovaties.

Algemene informatie
  • Datum: 17 september 2024
  • Tijd: 08.45 - 12.30 (lunch 12.30 - 13.15)
  • Locatie: TechMed Centre (gebouw nummer 18) - Lecture Room (TL 2148) op campus van de Universiteit Twente - Hallenweg 5, Enschede
  • Taal: Nederlands
  • Formaat: Live event

Programme

08.45 - 09.00

Inloop met koffie en thee

09.00 - 09.10

Welkom door innovatiecluster MedTech Twente

09.10 - 10.10

Innovatie specialist Nederlandse zorgverzekeraar (volgt)

10.10 - 10.25

Pauze

10.25 - 11.25

Corné Baatenburg de Jong - Adjunct Directeur bij Reuma Nederland
ReumaNederland (www.reama.nl) is een patiëntorganisatie die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met reumatische aandoeningen door middel van voorlichting, belangenbehartiging en wetenschappelijk onderzoek. Corné heeft de afgelopen jaren veel projecten en implementatietrajecten van dichtbij mogen meemaken, begeleiden en realiseren. Daarbij kijkend naar alle wederzijdse belangen, waaronder die vanuit het perspectief van patiënten.

11.25 - 12.25

Robin Toorneman – Senior Adviseur Zorginnovaties bij Zorginstituut Nederland
Het Zorginstituut Nederland (www.zorginstituutnederland.nl) speelt een centrale rol in het Nederlandse zorgstelsel door te adviseren over het basispakket van de zorgverzekering, het ondersteunen van richtlijnontwikkeling en het beoordelen van nieuwe medische technologieën op effectiviteit en veiligheid. Samen vormen zij de kern van de discussie over de toekomst van MedTech innovaties en de rol van vergoedingen in de zorg. Robin houdt zich bezig met beleids- en pakketvraagstukken omtrent innovatieve medische technologie en digitale zorg. Als voormalig ondernemer en consultant heeft Robin diepgaande kennis op het gebied van market access, vergoedingsvragen en opschaling van zorginnovaties.

12.25 - 12.30

Afsluitende woorden

12.30 - 12.45

Lunch

REGISTRATIE

Hoewel dit een gratis evenement is, merk op dat registratie voor dit evenement niet vrijblijvend is. Als je het evenement waarvoor je je al hebt geregistreerd niet kunt bijwonen, vragen we je vriendelijk om ons op de hoogte te stellen door een e-mail te sturen naar dit mailadres.

Registreer voor dit event
Klik hier

ORGANISATIE

MedTech Twente is het innovatiecluster waar medische technologie in versnelling komt. Hier werken bedrijfsleven en zorginstellingen nauw samen met onderzoekers van de kennisinstellingen om te komen tot innovaties voor de zorg van morgen. Innovaties worden ontwikkeld, gevalideerd en geïmplementeerd in een nauwe samenwerking tussen partijen, gefaciliteerd en versneld door ondersteunende organisaties als Novel-T, Oost NL, TechMed Centre | Universiteit Twente, Kennispark Twente, World Trade Center Twente, Hogeschool Saxion en Health Valley Netherlands. Het is dan ook niet voor niets dat succesvolle MedTech bedrijven als Demcon, Medspray, Micronit, Lipocoat en IamFluidics zijn ontstaan en gegroeid in Twente.